Politika

Damijan tu, Damijan tam: Strokovnjak razkriva, kako mediji ustvarjajo dogodke, ki to niso, da bi samozvani mandatar izjavil, da nima 46 glasov!

Ti so tukaj bolj kot neke marionete, ki služijo interesom globoke države. Zelo je očitno, da se ves čas ustvarja nekakšne dogodke, ki to niso. To, da mediji promovirajo nek dogodek, kjer samozvani mandatar izjavi, da še nima niti 46 glasov, zame to ni nikakršen dogodek. Smiselno bi bilo, da bi mediji naredili zgodbo v primeru, če bi koaliciji uspelo dobiti 46 glasov,” medijsko histerijo okoli koalicije KUL komentira sociolog in politični analitik dr. Matevž Tomšič in dodaja, da mediji načrtno nudijo medijski prostor projektu, ki ne nudi nikakršne alternative. Vse z namenom pritiska na aktualno vlado.

Kdor je v ponedeljek zvečer spremljal 24UR Zvečer na POP TV in Odmeve na javno RTV Slovenija, je lahko videl, da so kot sogovornika v studio vnovič povabili samozvanega mandatarja Jožeta P. Damijana, da ta spregovori o razmerah okrog koalicije KUL. Torej, ali koalicija bo ali ne bo? V zadnjem času se tako zdi, da skoraj ne mine dan, da osrednji mediji ne bi poročali o koaliciji KUL in samozvanem mandatarju Jožetu Damijanu, čeprav omenjena koalicija sploh še ni zbrala zadostnega števila glasov, prav tako pa je očitno, da ta še vedno nima vsebinsko konkretnih predlogov, s katerimi bi blažili posledice ene največjih kriz, s katero smo se soočili od osamosvojitve dalje.

Že prejšnji teden, ko je bil na nacionalki na sporedu pogovor s opozicijo, kamor sicer niso povabili stranke SNS, čeprav je le ta formalno del opozicije, je bilo mogoče videti, da očitno mediji skrbijo za to, da ima četverček KUL na voljo medijski prostor, da lahko prosto govori o oblikovanju koalicije in idejo o tem promovira, čeprav zadostnega števila glasov poslancev nimajo, to je namreč po njihovo pač naloga Jožeta. P. Damijana. Zanimivo pa je, da je voditeljica SD Tanja Fajon v oddaji le priznala, da je sestavljanje nove koalicije predvsem v interesu njih samih in vseh, saj je dejala: “Program smo dosegli v rekordno kratkem času in smo postavili te posamične interese naših strank pred skupne.”

Potem, ko je Damijan v pogovoru za Mladino povedal, da se zdi, da je glasov za oblikovanje koalicije dovolj, je na ponedeljkovi medijski konferenci KUL priznal, da za vložitev konstruktivne nezaupnice aktualni vladi manjka še sedem glasov. “Ključno je, da smo oblikovali KUL, se uskladili in povabili druge stranke, da se nam pridružijo v tem projektu. Če bi se zgodilo, da teh glasov ne bi dobili, pa glede tega ne morete kriviti nas, pač pa je to odgovornost tistih, ki se nam ne bi pridružili,” je dejal in po poročanju STA priznal, da se morata najmanj dve stranki odločiti, da se pridružita in podpreta nezaupnico.

Foto: Printscreen

Gre za produkt globoke države
Ker smo v zadnjem času priča tolikšni medijski obsesiji okrog koalicije KUL in tako imenovanega odrešenika levice Jožeta P. Damijana, smo za komentar okrog tega poprašali dr. Matevža Tomšiča, ki je uvodoma poudaril, da gre tukaj dejansko za medijski konstrukt oziroma za ustvarjanje neke medijske napetosti, da ne rečemo histerije, katere glavni namen je ves čas držati vlado Janeza Janše pod pritiskom. “To se pravzaprav dogaja že ves čas odkar je vlada nastopila. Vrhunec je dosegla promocija te bizarne koalicije z imenom KUL, za katero je očitno, da je produkt globoke države,” poudarja Tomšič.

Matevž Tomšič (Foto: Demokracija)

Koalicija ne ponuja nikakršne alternative
Te koalicije po besedah Tomšič niso sestavile leve opozicijske stranke, niti Jože P. Damijan, ampak je to produkt političnega podzemlja. “Ti so tukaj bolj kot neke marionete, ki služijo interesom globoke države. Zelo je očitno, da se ves čas ustvarja nekakšne dogodke, ki to niso. To, da mediji promovirajo nek dogodek, kjer samozvani mandatar izjavi, da še nima niti 46 glasov, zame to ni nikakršen dogodek. Smiselno bi bilo, da bi mediji naredili zgodbo v primeru, če bi koaliciji uspelo dobiti 46 glasov.”

Pri stalnem poudarjanju tega ali so ti zbrali dovolj glasov, kdaj jih bodo, da jih še niso, gre po besedah Tomšiča očitno za medijsko konstruiranje realnosti, da se ves čas promovira oziroma se daje medijski prostor tej koaliciji, ki dejansko ne ponuja nikakršne alternative. “Ta koalicija predvsem služi temu, da globoka država izvaja pritisk na aktualno vlado in da se vlada nekako ne more v polni meri posvetiti opravljanju svojih nalog,” je prepričan.

Nina Žoher

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button