Connect with us

Pozdravljeni, kaj iščete?

Slovenija

Banke do sredine oktobra podjetjem odobrile za skoraj 390 milijonov likvidnostnih posojil

0158d32b9ba335c0ba1eae755f27239e L

Banke so do 16. oktobra odobrile 1069 vlog za nova likvidnostna posojila podjetjem v skupni vrednosti 387,3 milijona evrov, je objavila Banka Slovenije. V okviru državne jamstvene sheme, ki je eden od protikoronskih ukrepov, je bilo odobrenih 23 posojil v vrednosti 30,9 milijona evrov. Banke so ob tem odobrile odlog 475,2 milijona evrov obveznosti.

Že konec marca, torej kmalu po razglasitvi epidemije covida-19, je začel v sklopu ukrepanja za omilitev posledic zaprtja javnega življenja veljati zakon, ki omogoča odlog plačila obveznosti podjetjem, samostojnim podjetnikom, zadrugam, nosilcem kmetijskega gospodarstva in drugim fizičnim osebam. Ta bo predvidoma veljal vsaj do prihodnje jeseni, odplačevanje posojil pa je mogoče odložiti za leto dni.

Do 16. oktobra so banke po podatkih Banke Slovenije prejele 24.622 vlog kreditojemalcev, 85 odstotkov pa so jih že odobrile. Od tega je bilo tri četrtine vlog vloženih v prvem mesecu veljave zakona, nato se je njihovo število skladno počasi stabiliziralo, pojasnjujejo v bančnem nadzorniku. Največ vlog so vložile fizične osebe (17.981 v skupni vrednosti 38,8 milijona evrov), po vrednosti pa so daleč največje vloge malih, srednjih in velikih podjetij (377 milijonov evrov ob 2823 vlogah).

Konec aprila je bil nato sprejet še en protikrizni zakon na finančnem področju, ki omogoča likvidnostno kreditiranje podjetij z jamstvom države. Do začetka uporabljanje tega ukrepa v praksi je zaradi iskanja skupnega jezika med bankami in predstavniki države trajalo kar nekaj časa, do 16. oktobra pa je bilo po podatkih Banke Slovenije odobrenih 23 kreditov v vrednosti 30,9 milijona evrov.

Po podatkih SID banke, ki vodi evidenco proste poroštvene kvote, je bilo medtem do 20. oktobra porabljene za 30,57 milijona evrov od skupne kvote v višini dveh milijard evrov, rezervirana kvota pa je znašala 4,48 milijona evrov. Razpoložljiva kvota torej znaša nekaj manj kot 1,965 milijarde evrov.

Ob tem pa v Banki Slovenije poudarjajo, da so do sredine oktobra banke odobrile 1069 vlog podjetij za nove likvidnostne kredite, povezane s spopadom s posledicami izbruha novega koronavirusa. Skupna izpostavljenost dosega 387,3 milijona evrov.

V Banki Slovenije ocenjujejo, da se bo v primeru poslabšanja gospodarskih razmer v prihodnjih mesecih zanimanje podjetij za kredite z jamstvom države povečalo. Pri tem dodajajo, da v zadnjih tednih gospodarsko okrevanje, ki se je začelo po umiritvi prvega vala okužb v maju, izgublja zagon.

Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oglasi Qries
Oglasi Qries

Kdo je najbolj nesposoben za predsednika vlade?

Tanja Fajon, evropska poslanka SD
Luka Mesec, poslanec Levice
Alenka Bratušek, predsednica SAB
Marjan Šarec, predsednik LMŠ

Facebook

Ostali Prispevki

Kolumna

Da se izognemo nepotrebnemu: Čordić bi se lahko pisal tudi Novak, Macron, Merkel ali Kurz, zame ni nobene razlike. Napisal bi enako. Zlatko Čordić...

Kolumna

Že dvajset let se ukvarjam z reševanjem osebnih in poslovnih kriz, ki so nastale zaradi osebnih motenj, katere izhajajo iz otroštva. Tako sem se...

Politika

Kazni zaradi kršenja številnih odločb. neupoštevanja odloka o zbiranju ljudi na javnem kraju v času koronavirusa, grožnje predsedniku vlade, grožnje policistom, neupoštevanje policijskih odredb,,...

Kolumna

V kolikor nekdo želi voditi Slovenijo v »zdravo« prihodnost, mora nekdo dobro poznati potrebe in potenciale njenih prebivalcev. Pa jih? A sploh vemo, kdo...