Svet

AstraZeneca v obširni preiskavi ni našla nobenih dokazov o tem, da bi cepivo povzročalo krvne strdke

V zadnjih dneh je bilo v javnosti veliko dvomov in novic o ustreznosti cepiva AstreZenece. Sprva so mislili, da je državljanka v Avstriji umrla zaradi cepljenja, a so kasneje to tezo ovrgli. Po drugi strani so na Norveškem poročali o pojavu krvnih strdkov pri mladih osebah, medtem pa so nekatere države iz previdnostnih ukrepov zaustavile cepljenje z omenjenim cepivom.

 

Proizvajalec cepiva je zaradi domnevnih pojavov preučil 17 milijonov cepljenih v EU in Veliki Britaniji, pri čemer so ugotovili, da cepivo ne povzroča povečanega tveganja za nastanek pljučne embolijo, preprečitev strjevanja krvi ali krvnih strdkov. 

Norveške zdravstvene oblasti so v preteklih dneh proučevale več primerov krvnih strdkov, ki so se pojavili pri mlajših osebah po cepljenju s cepivom AstreZenece. Pri treh mlajših odraslih je po cepljenju z omenjenim cepivom prišlo do krvnih strdkov ali možganskih krvavitev. Vsi trije so morali na zdravljenje v bolnišnico, je v soboto sporočila norveška agencija za zdravila in dodala, da o podobnih primerih poročajo iz drugih evropskih držav. Kljub temu pa norveške zdravstvene oblasti niso potrdile, da bi krvne strdke povzročilo cepljenje.

Zaradi omenjenih razlogov so se pri AstriZeneci odločili, da bodo opravili raziskavo, kjer je bilo zajetih 17 milijonov državljanov Velike Britanije in Evropske unije. Farmacevtsko podjetje se je odločilo, da bo preverilo možne stranske učinke, medtem ko so se nekatere države odločile, da bodo začasno zaustavile cepljenje. “Natančen pregled vseh razpoložljivih podatkov o varnosti cepiva je pokazal, da med 17 milijoni cepljenih državljanov EU in Velike Britanije ni dokazov o obstoju povečanega tveganja za pljučno embolijo, globoko vensko trombozo ali trombocitopenijo v kateri koli starostni skupini, spolu ali seriji cepiva,” so sporočili iz podjetja.

Foto: epa

Oblasti na Irskem, Danskem, Norveškem, Islandiji in Nizozemskem so prekinile uporabo cepiva zaradi težav s strjevanjem krvi, medtem ko je Avstrija prejšnji teden med preiskovanjem smrti zaradi motenj koagulacije prenehala uporabljati serijo cepiva AstraZenece. “Najbolj obžalovanja vredno je, da so države ustavile cepljenje zaradi previdnostnih razlogov: tvegajo, da bodo resnično škodovale cilju zadostne precepljenosti populacije, da bodo upočasnile širjenje virusa in končale pandemijo,” je za Reuters dejal upokojeni vladni svetovalec za nadzor nalezljivih bolezni, Peter English.

Stranskih učinkov niso ugotovili niti v WHO, niti v EMA


Tudi Evropska agencija za zdravila – Ema pravi, da ni dokaza, da bi omenjene učinke povzročilo cepivo, kar je potrdila tudi Svetovna zdravstvena organizacija. Izdelovalec cepiva je dejal, da so doslej poročali o 15 dogodkih globoke venske tromboze in 22 dogodkih pljučne embolije, kar je podobno kot pri drugih licenciranih cepivih za covid-19. Dejali so še, da bodo izvedli še dodatno testiranje, izvajajo pa ga tudi evropske zdravstvene institucije in nobeden od dodatnih testov ni pokazal nobenih vzrokov za za zaskrbljenost. Mesečno poročilo o varnosti cepiva pa bo objavljeno naslednji teden na spletni strani Eme, so še sporočili iz AstraZenece. Omenjeno cepivo je bilo razvito skupaj z univerzo v Oxfordu, za uporabo je bilo odobreno v Evropski uniji, medtem ko za vstop na ameriški trg še čakajo na dovoljenje.

Sara Rančigaj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button