Kolumna

/KOLUMNA/ Anže Žibert: “Opozicija, ali res ne zna drugače?”

Pogled Anžeta Žiberta -Drži se Slovenija, a ne pozabi!

 

Anže Žibert
Anže Bah Žibert

Za države z dolgo demokratično tradicijo velja, da je politični parket vedno vroč. Vroč zato, ker se v parlamentih soočajo različna mnenja in pogledi na posamezne teme. A velja tudi nekaj. Ko gre za ključne trenutke, za državo in za njene ljudi, ta politika stopi skupaj.

Slovenija velja za mlado demokracijo. Na njenem samem začetku smo dokazali, da tudi mi zmoremo in znamo sodelovati, ko gre za odločilne trenutke. Skupaj smo uspeli postati država. Postali smo ponosna Slovenija! Tudi zato je danes, v času zdravstvene tragedije, s katero se sooča ne le Slovenija, ampak celotni planet, težko spremljati obračunavanje v našem parlamentu.

Ko bi morali najbolj stopiti skupaj, opozicija na najbolj podel in zahrbten način obračunava z ministri in koalicijo, z enim samim namenom. Politično in osebnostno uničiti ljudi, ki so v najtežjih trenutkih prevzeli odgovornost. Odgovornost, ki se jo je današnja opozicija s Šarcem na čelu dobesedno ustrašila, pobegnila in državljane pustila na cedilu.

Da ne bo nesporazuma. Vem, da je instrument interpelacije pomemben demokratični element namenjen predvsem opoziciji. Na tem mestu pa se ustavimo in vprašajmo,  ali kje na svetu obstaja država, kjer v teh težkih časih opozicija v dobrem mesecu dni zahteva  razrešitev predsednika vlade in padec vlade, interpelira tri ministre in že vnaprej grozi z ustavno obtožbo? Pazite! To počne taista opozicija, ki se je odgovornosti reševanja države in ljudi ustrašila. Si predstavljate, da bi bi bili takšni strahopetci naši zdravniki in ostalo zdravstveno osebje?! Ali pa učitelji?! Si predstavljate, da bi se tako strahopetno kot se je Šarčeva vlada, odmaknila tudi stroka, ki skupaj z vlado, z vso odgovornostjo in predanostjo pomaga v najtežjih trenutkih?!

Sedanja opozicija, ali res ne zna drugače?! Ali res ne premorete toliko človečnosti in njim tako pomembne solidarnosti do ljudi, ki jih je epidemija tako ali drugače prizadela?! Res sem mlad in lahko mi očitate, da sem še brez izkušenj in ustreznih znanj, a težko me bo kdorkoli prepričal, da nimam prav v razmišljanju, da je sodelovanje celotne politike v času kriznih razmer ključno. Če sodeluje politika, stroka in vsi najpomembnejši akterji, je delovanje učinkovitejše, v ljudeh pa se gradi zaupanje v lastno državo.

Ja, opozicija lahko še naprej grozi in obračunava s tistimi, ki delajo in rešujejo. Koalicija seveda nima možnosti, da interpelira neodgovorno in razdiralno opozicijo. Lahko pa to stori ljudstvo na naslednjih volitvah. Zato, drži se Slovenija, a ne pozabi!

Anže bah Žibert

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button