Svet

Vodja WHO znanstvenikov ob vrnitvi iz Wuhana razkriva: Covid-19 se je na veliko širil po Kitajski in vsaj 13-krat mutiral, preden je Peking o tem obvestil svet!

Znanstvenik, ki je vodil misijo Svetovne zdravstvene organizacije z namenom raziskovanja dejstev glede covida-19 v Wuhanu, je razkril prve dokaze, da je virus na Kitajskem na široko krožil, preden je Peking svet opozoril na njegov obstoj.

 

Peter Embarek je zatrdil, da je njegova ekipa decembra lani v Wuhanu odkrila vsaj 13 različic covida, kar kaže na to, da je bil virus že nekaj časa v človeški populaciji, da je lahko nastalo toliko različnih sevov.

Razkril je tudi, da bi bilo lahko v začetku decembra v Wuhanu okuženih že do tisoč ljudi. Gre za oceno, ki temelji na podatkih Kitajske, ki je tedaj poročala o 174 resnih primerih okužbe. Embarek sicer ni natančno dejal, da je virus še pred decembrom krožil na Kitajskem, toda profesor Edward Holmes,  avstralski virolog,  je za ameriški CNN povedal, da dokazi kažejo, da je virus verjetno krožil dlje kot pa le v tem mescu.

Pripombe dr. Embareka predstavljajo izrazit preobrat v zvezi s tistimi, ki jih je dejal prejšnji teden, ko je še bil vedno na Kitajskem. V izjavi tedaj je namreč vztrajal, da v Wuhanu ali kjer drugje ni dokazov o prenosu pred decembrom 2019. Prav tako je znanstvenike pozval, da naj prenehajo preiskovati možnost, da je virus pobegnil iz laboratorija. Na to pa je nato generalni direktor WHO-ja pristavil, da so vse opcije še vedno na mizi.

Kritiki, vključno z nekdanjim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, so WHO obtožili, da le kot papiga propagira kitajsko propagando okrog covida-19, odkar se je ta razširil po svetu. Komentarji iz prejšnjega tedna so tako logično le prilili plamen na ogenj. Po vrnitvi v Evropo je dr. Embarek razkril, da je njegova ekipa dobila dostop do samo 92 evidenc pacientov iz celotne province Hubej pred decembrom 2019, ki kažejo na možne dokaze o okužbi s covidom. Od tega se jih je 67 strinjalo, da bodo testirani na protitelesa covid,  (to testiranje pokaže je bila oseba prej okužena z virusom) in vsi so bili testirani kot negativni.

Vendar pa je Embarek zatrdil, da je potrebno opraviti več testiranj, ker je možno, da so protitelesa covid pri teh bolnikih izginila, preden so bili ponovno testirani, torej več kot leto kasneje. Oblasti v Pekingu je izrecno pozval, da naj njegovi ekipi omogočijo dostop do 200.000 vzorcev krvi, ki se nahajajo v banki krvi v Wuhanu in segajo dve leti nazaj, da bi bilo mogoče te testirati na vsebnost protiteles. Vzorci bi nazorno pokazali, kaj je bilo v času odvzema krvi v pacientovem sistemu, kar pomeni, da bi bila morebitna protitelesa covid še vedno vidna raziskovalcem.

Večina strokovnjakov verjame, da je vir širitve Kitajska

Podobne študije na vzorcih krvi, opravljene v Evropi, so odkrile dokaze o okužbah s covidom že septembra 2019, kar je povečalo verjetnost, da bolezen kroži več mesecev, preden je Kitajska o njej prvič poročala WHO. Peking je izkoristil ugotovitve v svoj prid in nakazal, da gre za dokaz, da se je virus dejansko začel širiti zunaj njihovih meja, čeprav večina strokovnjakov še vedno verjame, da je vir širitve virusa Kitajska. Embarek je dejal, da je odkritje 13 različic temeljilo na delnih genetskih vzorcih virusa, odvzetih decembra 2019, ki prej niso bili na voljo mednarodnim raziskovalcem.

Peter Ben Embarek (Foto: epa)

Dodal je, da njegova ocena- tisoč primerov okužbe v Wuhanu v začetku decembra- temelji na podlagi podatka, da je bilo tedaj 174 potrjenih primerov okužbe, ki so jih zabeležile kitajske oblasti. 100 primerov, ki so bili potrjeni z laboratorijskimi testi, in še 74, ki so jih zdravniki diagnosticirali na podlagi simptomov pacientov. Povedal je, da so bili ti primeri verjetno resni primeri okužbe, saj so bili o njih obveščeni zdravniki. Raziskovalci ocenjujejo, da se približno 15 odstotkov [primerov] okužb konča s hudimi posledicami. Na podlagi tega je smiselna ocena, da je bilo v času poročanja o teh 174 primerih v Wuhanu v resnici okuženih približno 1000 ljudi. Čeprav je mogoče, da se je bolezen širila na Kitajskem, preden jo je vladajoča komunistična stranka sploh odkrila, je dejstvo, da je za Peking značilno prikrivanje okužb, zgodbe o zatiranje tistih, ki poročajo o obstoju covida in njihovi napori, da s prstom kažejo na tujino. Iz tega razloga številni Kitajsko obtožujejo prikrivanja resnice.

Dr. Embarek je zatrdil, da njegovi ekipi ni uspelo ugotoviti, od kod virus izvira ali kako se je prvič prenesel na ljudi. Namesto tega je ekipa pripravila štiri teorije o izvoru. Po njegovih besedah je najverjetnejša razlaga, da se je virus prenesel od prvotne živali gostiteljice do živali posrednice, ki je v tesnem stiku z ljudmi, preden se je ta prenesel na ljudi. Žival posrednica bi bila lahko v obliki zamrznjenega ali ohlajenega živalskega proizvoda, ki se prodaja na tržnicah v Wuhanu, vključno s tistimi, uvoženimi iz tujine, je dejal in predstavil svojo drugo teorijo. Naslednja najverjetnejša teorija je, da se je virus prenesel neposredno s prvotnega gostitelja na ljudi, je dejal dr. Embarek in ob tem dodal, da bi lahko šlo za netopirje. Toda po njegovih besedah ljudje in netopirji v Wuhanu ne pridejo v tesen stik, brisi netopirjev in drugih živalskih vrst na Kitajskem, vključno z divjimi živalmi, hišnimi ljubljenčki in rejenimi živalmi, niso našli prvotnega vira.

Foto: epa

Dr. Embarek je pozval k izvedbi več raziskav vseh treh teorij in dejal, da bi morale ekipe raziskovati tako zunaj kot znotraj meja Kitajske. Edina teorija, ki jo je zavrnil, je bila, da je virus ušel iz laboratorija, češ da je tak dogodek “zelo malo verjeten” in da ne zahteva nadaljnjih raziskav. Vendar je direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus potem, ko je bila teorija v povezavi z laboratorijem zanikana, zatrdil, da prav vse teorije o izvoru virusa ostajajo na mizi. “Po pogovoru z nekaterimi člani ekipe želim potrditi, da vse hipoteze ostajajo odprte in zahtevajo nadaljnje analize in študije,” je dejal.

Nina Žoher

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button