Slovenija

Vili Kovačič zahteva preiskavo zaradi domnevnega “uvoza tujih volivcev” pred volitvami 2018, ko je Janković v Ljubljani premagal Logarja

Ker sta se upravno in ustavno sodišče “znašla v začaranem krogu”, je državljan K. Vili Kovači, sum volilne goljufije prek uvažanja volivcev za zadnje lokalne volitve v Ljubljani zdaj naznanil še policiji.

 

Uradne statistike za konkretne volitve sicer nepravilnosti v postopku volitev niso zaznale, saj število volilnih upravičencev ostaja na podobnem nivoju. A statistike kažejo visok trend priseljevanja tujcev, predvsem iz držav bivše Jugoslavije, medtem ko se čedalje več Slovencev izseljuje.

Kovačič trdi, da se je pred volitvami več deset tisoč tujcev prijavilo, da bi pridobilo pravico, medtem ko se je zgodila tudi stavka na Upravni enoti Ljubljana. Na Upravni enote sicer govorice zavračajo in pravijo, da priseljenci v nobenem primeru ne bi mogli imeti volilne pravice, saj je potrebno vpis v volilni imenik opraviti najmanj petnajst dni pred volitvami.

Vili Kovačič, znan tudi pod imenom Državljan K, je predsednik gibanja Davkoplačevalci se ne damo in pobudnik referenduma o Drugem tiru med Divačo in Koprom. Na Generalno policijsko upravo je naslovil zahtevo za preiskavo sumov kaznivih dejanj ob izrednem številu prijav začasnih bivališč v Ljubljani pred lokalnimi volitvami leta 2018. Na lokalnih volitvah imajo namreč volilno pravico tudi tujci, ki v neki občini prijavijo začasno, če so državljani EU ali stalno prebivališče, če so državljani tretjih držav.

 

Zaposleni na Upravni enoti Ljubljana, predvsem sektorju za notranje zadeve, so se tedaj pritoževali nad povečanim obsegom dela, zadnji teden pred volitvami so tudi stavkali, kar je vodilo do odstopa načelnika Upravne enote Ljubljana Lovra Lončarja. Zaradi navedenega je Kovačič prepričan, da je v konkretnem primeru prišlo do “uvoza volivcev”, zato od policije zahteva preiskavo, koliko oseb je bilo na novo začasno prijavljenih, kam so se prijavili in nadalje koliko se jih je preselilo po nekem časovnem obdobju, ko so bile volitve mimo. Prijavo je sicer oddal že decembra na upravno in ustavno sodišče, a pravi da se odločitvi izmikajo.

Foto: STA

Kovačič trdi, da je bilo uvoženih kar 35 tisoč volivcev


Po Kovačičevih informacijah naj bi šlo za 35 tisoč uvoženih volivcev, ki naj bi prejeli honorar v višini 75 evrov za oddani glas. Podobne anomalije pa naj bi se dogajale tudi v Mariboru in Kopru. Zato je potrebno preveriti, če se je na isti naslov slučajno prijavilo več deset ali celo preko sto ljudi, kar bi nakazovalo na veliko anomalijo. Če Kovačičeve besede držijo, bi to lahko pomenilo velik preobrat na volitvah, saj bi 35 tisoč glasov manj za Zorana Jankovića na takratnih volitvah pomenila zmago Anžeta Logarja . Spomnimo, takrat je Jankovič prejel 61.236 glasov, kar je bilo za 31.357 več od Logarja.

 

A  podatki državne volilne komisije pravijo drugače, saj število volilnih upravičencev v evidenci Državne volilne komisije ne kažejo povečanega števila volilnih upravičencev. Navedb o priseljevanju tujcev ne potrjujejo niti uradni podatki o tujcih s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji. Število teh se sicer zadnji dve leti konstantno in močno povečuje, a pred samimi volitvami ni zaznati spremembe vzorca siceršnjega prihajanja priseljencev. Možnost, da je prišlo do goljufanja na lokalnih volitvah v Ljubljani s preseljevanjem so že leta 2018 omenjali nekateri mediji, vendar je tedaj Upravna enota Ljubljana to zanikala. Če bi želeli s preselitvami iz tujine doseči ustrezen učinek, bi namreč lahko priseljevali le državljane Evropske unije, za državljane tretjih držav je pridobitev stalnega prebivališča precej težja, še piše Domovina.

Vili Kovačič (Foto: STA)

Število volilnih upravičencev je ostalo podobno, vendar pa ostaja dejstvo, da medtem ko se k nam priseljujejo tujci, vse več Slovencev zapušča domovino. Med leti 2012 in 2017 se je iz Slovenije letno odselilo preko 8.000 Slovencev, leta 2017 skoraj 10.000. V dveh letih pa se je število tujcev z dovoljenjem za bivanje v Sloveniji povečalo za 29 odstotkov (44 tisoč ljudi), kjer gre pri večini za priseljence tretjih držav, večinoma držav nekdanje Jugoslavije. Kot so še dodali na Upravni enoti, se je stavka začela šele teden dni pred volitvami, za vpis v volilni imenik pa je treba prebivališče urediti vsaj petnajst dni pred volitvami, razen v primeru ko lahko to kdo uredi drugače. Problemi na Upravni enoti, zaradi katerih je do stavke prišlo, pa so stalni in niso vezani le na obdobje okrog lokalnih volitev.

 

Sara Kovač/Domovina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button