Kremlin se je protestnikov lotil z drastičnimi metodami. Med drugim je zaprl podzemno železnico, aretiral na tisoče ljudi, a nemirov jim vseeno ni uspelo zadušiti. V podporo Navalnemu so se ljudje zbrali po celotni Rusiji, vse od Pacifiške obale, Sibirije, Urala do Sankt Petersburga. V Moskvi so se protestniki izognili množici policijskih patrulj in kontrolnih točk, se v koloni odpravili proti zaporu, v katerem je Navalni in skandirali: “Vsi za enega in eden za vse!”

w 56661360

Ruska policija je zadržala na tisoče protestnikov, ki si prizadevajo za izpustitev Navalnega (Foto: epa)

Do nedelje zvečer so oblasti aretirale preko pet tisoč ljudi, v najmanj 85 mestih po svetu, ki pa so bili kasneje sicer izpuščeni. Policisti so dobesedno zaprli metropolo s 13 milijoni prebivalcev, mimoidoče pa so ustavljali na lokacijah, ki so bile tudi po več kilometrov oddaljene od protestniškega gibanja. Preverjali so njihovo identiteto in poizvedovali njihove namene zadrževanja na ulicah. “Ne vem česa se tako zelo bojijo,” se sprašuje ena izmed protestnic Anastasia Kuzmina. Po njenem mnenju trenutno stanje v Rusiji deluje podobno kot Stalinova represija. “Deluje, kot da smo se pomaknili v leto 1937.”

w 56661253

Policija je dobesedno preplavila rusko prestolnico (Foto: epa)

Američani obsojajo Putinovo invazijo – zdi se, da se vračajo v Sovjetsko zvezo
Ruski predsednik Vladimir Putin vztraja pri pridržanju Alekseja Navalnega. Z uporabo vojaške sile pa je dokazal, da se ne namerava umakniti. Medtem ko je ameriški državni sekretar Anthony Blinken ostro obsodil Putinovo ravnanje, saj se je protestnikov lotil z ostrino, je rusko zunanje ministrstvo objavilo izjavo v kateri ZDA obtožujejo, da podpirajo protestniško gibanje zoper Putina. Po mnenju analitikov trenutna situacija Rusijo vse bolj potiska v prejšnji sistem, medtem pa se upravičeno bojijo, da bodo priča novi Sovjetski zvezi.

w 56662440

Alekseja Navalnega v torek čaka sojenje (Foto: epa)

Ruska policija se bo ponovno znašla pred preizkušnjo, ko se bo Navalni znašel pred sodiščem zaradi domnevnega kršenja pogojnega izpusta za šest let staro poneverbo, zaradi česar bi ga lahko za nekaj let odpeljali v zapor. Zavezniki Navalnega skušajo preko socialnih omrežij, Telegrama in YouTuba organizirati shode zunaj države, saj so nedeljske demonstracije označili za uspešne, protestnike pa prav tako vabijo pred sodišče, kjer mu bodo sodili. “Ruski prebivalci so dokazali svojo moč in Putin to brez dvoma ve,” je dejal eden večjih koordinatorjev shodov Leonid Volkov v objavi na YouTubu.

w 56661292

V Moskvi je več deset tisoč ljudi protestiralo za izpustitev člana opozicije in borca zoper korupcijo Alekseja Navalnega (Foto: epa)

Kljub temu pa policija svojo moč ne kaže le v svoji številčnosti, temveč tudi v svoji taktiki, s katero želijo prestrašiti protestnike. Kljub temu, da Putin do sedaj v Rusiji ni omejeval svoboščin, vključno z odprtim internetom, je v tem trenutku pripravljen okrepiti svojo avtoriteto ter preprečiti morebitno grožnjo svoji moči. Ostaja pa samo vprašanje časa, kako dolgo bo to oblast lahko obdržal, če se bo vse večje število Rusov pričelo upirati njegovi nadvladi s pomočjo brutalnih ukrepov policije.

Sara Rančigaj