SlovenijaŠport

V Ljubljani se začenja 30. Kolesarska dirka po Sloveniji: Pričakujemo spektakel na Kongresnem trgu!

V sredo, 12. junija 2024, se prične 30. kolesarska dirka Po Sloveniji. Kolesarji bodo v Ljubljano prišli v petek, 14. junija, kjer bo na Kongresnem trgu ob 10.50 uri štart tretje etape dirke.

V sredo, 12. junija 2024, se prične 30. kolesarska dirka Po Sloveniji. Kolesarji bodo v Ljubljano prišli v petek, 14. junija, kjer bo na Kongresnem trgu ob 10.50 uri štart tretje etape dirke.

Karavana kolesarjev iz kar 31 držav bo v zaprti vožnji krenila po Šubičevi, Bleiweisovi in Tržaški cesti, pri obvoznici pa se začne merjenje časa in »prava« dirka. Od tu bo karavana krenila proti Vrhniki in naprej proti Vipavski dolini.
Vabljeni k navijanju!

Več o kolesarski dirki Po Sloveniji

Kolesarska dirka Po Sloveniji se je v treh desetletjih razvila v športno-turistični spektakel in si izborila svoje mesto v mednarodnem koledarju cestnih dirk, ob visokem jubileju pa bo v mnogih pogledih dirka presežkov. S skupno dolžino 840,5 kilometra bo najdaljša po letu 2004, odseki letošnje trase pa bodo potekali tudi po madžarskih, avstrijskih, hrvaških in italijanskih cestah. Po zaslugi zdaj že tradicionalnega prenosa na kanalih Eurosporta bo dirko videlo na milijone ljudi s celega sveta, ob cestah vseh petih etap pa lahko organizatorji znova upravičeno pričakujejo več sto tisoč gledalcev.

Nastop na jubilejni dirki je potrdilo sedem ekip kategorije UCI WorldTeam, enajst ekip UCI ProTeam ter pet kontinentalnih ekip, med njimi tri slovenske: Adria Mobil, Ljubljana Gusto Santic in Sava Kranj. Dirka Po Sloveniji je del serije ProSeries (UCI 2.Pro), s takšno zasedbo ekip pa bo tudi konkurenca izredno močna.

Prva etapa:

Start prve etape bo na Slovenski cesti v Murski Soboti, trasa pa bo kolesarje vodila kar čez tri sosednje države, Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško, kar je edinstvenost v evropskem prostoru. Trasa prve, dokaj dolge etape, ni zahtevna, pred tekmovalci je dolg dan s kar nekaj tehničnimi zavoji. Glede na nezahtevnost trase s samo enim gorskim ciljem četrte kategorije, bo prvega vodilnega v Ormožu predvidoma odločil sprint glavnine.   

Druga etapa:

Tradicionalna »štajerska klasika« bo tudi letos del kolesarske dirke Po Sloveniji, s tem, da tekmovalce čaka pred tehnično zahtevnim zadnjim delom etape še vzpon iz Laškega na Celjsko kočo. Čeprav je od vrha pa do cilja v Rogaški Slatini še dolga trasa, bi znal vzpon pomembno vplivati na razplet etape. Ob dejstvu, da je na trideseti dirki Po Sloveniji na startu zelo veliko kolesarjev, pričakujemo veliko taktičnih zamisli najboljših ekip in ogromno napadov na etapno ali skupno zmago. Vsaka odščipnjena sekunda bo namreč dobrodošla v boju za končno zmago. Kljub vsemu je zgodovinsko gledano v Rogaški Slatini zmago vedno odločal sprint glavnine.

Tretja etapa:

Izredno razgibana trasa od Ljubljane do Nove Gorice bo sigurno prinesla prve obrise, kateri kolesarji se bodo borili za končno zmago. Po spustu v Ajdovščino je trasa etape izredno razgibana. Dva vzpona na Ravnico in trasa čez Goriška Brda sigurno zadostujeta za prvi resni test najboljših na letošnji dirki. Po Goriških Brdih bo kolesarska karavana prečkala tudi državno mejo z Italijo, s tem pa bo dirka prvič v zgodovini povezala vse štiri sosednje države s Slovenijo. Po dolgem času bo cilj spet na Kidričevi cesti v Novi Gorici.

Četrta etapa:

Škofljica je prvič partner kolesarske dirke Po Sloveniji. Že v prvem delu etape kolesarje čakajo trije vzponi, ki dajejo priložnost za pobeg, v kolikor si bo kakšna skupina privozila nekaj prednosti pred zaključnim vzponom na Krvavec. Etapa ni dolga, bo pa sigurno dinamična. Tekmovalci, ki ciljajo na visoko uvrstitev, bodo aktivni in predvideva se, da bo zaključni vzpon odločil letošnjo kolesarsko dirko Po Sloveniji. Na Krvavcu je že nekajkrat bil cilj etape, nikoli pa še tako visoko, kakor letos.

Peta etapa:

Šentjernej se po dolgem času vrača v dirko Po Sloveniji, cilj pa bo tradicionalno v Novem mestu. V prvem delu, ki bo kolesarje peljal preko Trebnjega, Šentruperta, Mokronoga, Sevnice in Krškega, etapa ni zahtevna, v zadnjem delu pa je trasa dolenjsko obarvana z več manjšimi vzponi in spusti ter tehničnimi zavoji. Pred ciljem dirke na Glavnem trgu pa bodo morali tekmovalci tradicionalno prevoziti še vzpon tretje kategorije na Trški gori, ki zna narediti nekaj selekcije, zato se v cilju pričakuje sprint manjše skupine.

Spletno uredništvo
Naslovna fotografija: Foto galerija Tour of Slovenia

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button