Svet

Tudi izraelskega premierja Netanjahuja se je lotil Facebook

Facebook je začasno blokiral klepetalnico, ki jo uporablja izraelski predsednik vlade Benjamin Netanjahu, v kateri so bili necepljeni starejši državljani naprošeni, da podajo svojo telefonsko številko, da bi jih lahko premier presenetil s svojim klicem. Kot je znano je v videoposnetku, ki ga je pretekli teden objavil na Twitterju, starejše državljane pozval k cepljenju.

 

Facebook je začasno blokiral klepetalnico izraelskega predsednika vlade Benjamina Netanjahuja, zaradi domnevno žaljive objave. V kratkem videoposnetku, ki je bil objavljen pretekli teden, je namreč tamkajšnji premier pozval vse starejše osebe, da se dajo cepiti ter pozval svoje sledilce, da če vedo za koga, ki ga misel na cepljenje dela živčnega, da mu pošljejo njegovo ime in telefonsko številko, zatem pa bi jih lahko presenetil s svojim nepričakovanim klicem ter spremenil njihovo prepričanje. Enako sporočilo je objavil tudi na svojem Facebookovem profilu in na Messengerju ter tudi tam prosil svoje sledilce za telefonske številke ostarelih, ki se ne želijo cepiti, poroča RT.

 

Facebook se je v ponedeljek posledično odločil za njegovo blokado, s pojasnilom, da je spraševati necepljene ljudi, da se identificirajo, kršenje pravil platforme, ki se nanašajo na omejitev dostopa do zdravstvenih podatkov. Spletni gigant je svojo odločitev pojasnil za Jerusalem Post. Poleg začasne blokade, so se odločili tudi za odstranitev “sporne” vsebine. Premierjeva stranka Likud pa je ob tem opozorila, da je skušal njihov vodja zgolj povečati ozaveščenost ljudi glede cepljenja in zagotoviti zaščito ostarelih Izraelcev. Ob tem je znano, da je bilo preko četrtine devet milijonske izraelske populacije že cepljene, kar Izrael postavlja daleč pred drugimi državami po svetu.

Cepljenje v Izraelu (Foto: epa)

Če je bila za spletne velikane doslej še značilna razmeroma mehkejša oblika cenzure pa se je z ukinitvijo Twitterjevega računa ameriškega predsednika Donalda Trumpa zgodil nepredstavljiv precedens, ki je osupnil številne znane uporabnike družbenih omrežij in celo nemško kanclerko Angelo Merkel. Za mnenje glede tega, kam gresta demokracija in svoboda izražanja v ZDA, smo povprašali nekdanjega ustavnega sodnika Jana Zobca, ki je nastalo situacijo komentiral sledeče: “V tem vidim konkretno nevarnost omejevanja svobode izražanja in komunikacije med ljudmi. Gre za omejevanje svobodnega pretoka idej, misli, stališč, kar je predpogoj, prvi pogoj, za demokratično družbo. To je z vidika demokracije gotovo najpomembnejša vrednota.”

Domen Mezeg

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button