Svet

Trump obljubil: do Božiča bo še zadnji ameriški vojak, stacioniran v Afganistanu, doma!

Potem, ko je svetovalec za nacionalno varnost ameriškega predsednika napovedal, da bodo število vojakov do sredine leta 2012 zmanjšali za polovico, je ameriški predsednik Donald Trump sporočil, da bodo vsi ameriški vojaki, ki se nahajajo v Afganistanu, doma do Božiča. To bi pomenilo konec 19-letne ameriške okupacije Afganistana.

“Tistih nekaj malo naših pogumnih mož in žena, ki služijo vojsko v Afganistanu bi moralo biti doma do Božiča,” je preko Twitterja sporočil ameriški predsednik Donald Trump

Nekaj ur pred tem je po pisanju Reutersa Trumpov svetovalec za nacionalno varnost Robert O’Brien za javnost povedal, da se v Afganistanu trenutno nahaja manj kot pet tisoč vojakov, to število pa nameravajo zmanjšati za polovico do sredine leta 2021.

Ameriški predsednik Trump je v luči bližajočih predsedniških volitev mnenja, da je bolje vse vojake poslati domov zdaj, kot pa odlašati po nepotrebnem. Navsezadnje, hvaležnost, da imajo svoje ljubljene doma na varnem se vsekakor odraža tudi na voliščih.

Afganistanci se bodo že sami zmenili med sabo
Temeljni kamen Trumpove zunanje politike je bilo ravno nasprotovanje nadaljevanju nesmiselnih vojn, ki nimajo konca. S pogajanji, ki trenutno potekajo med afganistansko vlado in Talibani, pa ni več nikakršnega razloga za nadaljnjo ameriško prisotnost. Potencialno zgolj ogrožajo doseganje mirovnega sporazuma in življenja lastnih vojakov.

Foto: epa

“Konec koncev bodo morali Afganistanci sami doseči dogovor, mirovni sporazum,” je povedal O’Brien. Da bo to dosežemo, bo trajalo, a zagotovo je za to potreben korak, meni O’Brien. “Mislimo, da morajo Američani priti domov.” V sredo, 7. oktobra 2020 je minilo 19 let od ameriške invazije v Afganistan, kjer so z oblasti vrgli Talibane, ki naj bi skrivali teroriste Al Kaide odgovorne za teroristični napad na ZDA 11. septembra 2001. Talibane so sklatili z oblasti, nato pa še naslednjih 19 let trpeli izgube. V času ameriške okupacije je v Afganistanu je življenje izgubilo 2.400 ameriških vojakov, več tisoč pa je bilo ranjenih.

Ivan Šokić

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button