Slovenija

Suspenz sodnika Radonjića in predodelitev njegovih sodnih primerov je velik škandal in udarec pod pasom vladavini prava

“Sodniku bodo odvzeli tudi vse tekoče zadeve, v katerih sodi. Vendar sodni red ne predvideva predodelitve spisa zaradi suspenza (ki je po naravi stvari le začasen ukrep).

 

Možni razlogi so zgolj preobremenjenost, daljša odsotnost in izločitev sodnika,” je odvetnik Blaž Kovačič Mlinar komentiral suspenz sodnika Zvjezdana Radonjića in dodelitev 60 sodnih primerov drugim sodnikom, ki bodo torej vse primere začeli soditi od začetka. Ker sodni red ne določa prerazporeditve primerov v primeru suspenza, obstaja nevarnost, da bodo nestrokovne odločitve sodstva na končni instanci znova plačali slovenski davkoplačevalci.

V zadnjih dneh je v Sloveniji veliko prahu dvignil suspenz sodnika Zvjezdana Radonjića, zaradi česar se je pričelo dogajati predodeljevanje primerov drugim sodnikom in s tem tudi ponovni pričetek nekaterih že skoraj zaključenih primerov pred okrožnim sodišče v Ljubljani. Pri tem gre za doslej nepoznano prakso (pred tem naj bi obstajal le en podoben primer), saj je niti ne določa sodni red, opozarja odvetnik Blaž Kovačič Mlinar, toda kot kaže, je sodnik Radonjić tako velik trn v peti sodni eliti, da so za njegovo odstranitev pripravljeni kršiti sodne norme.

Kot je zapisal odvetnik Kovačič Mlinar, sodni red ne predvideva predodelitve spisa zaradi suspenza – ta je po naravi stvari le začasen ukrep. Možni razlogi so, skladno s sodnim redom, taksativno našteti in sicer: preobremenjenost, daljša odsotnost ter izločitev sodnika.

 

Bo sodišče ustavilo sporno odločitev?

Odvetnikova opazka torej že nakazuje, da bodo slovenski davkoplačevalci ponovno krili stroške sodnih napak, če se bo sodnik Radonjić odločil za iskanje pravice po sodni poti. Na to novico se je tudi odzval tudi predsednik vlade, Janez Janša, in sicer da gre v omenjeni zadevi za velik škandal ter posmeh vladavini prava, posmeh pravici. “Velika krivica povzročena tudi vsem, ki bodo morali ponavljati že opravljene obravnave. Naredili bomo vse, da samozvana klika v sodstvu s svojimi totalitarnimi prijemi ne bo pokopala Slovenije,” je zapisal slovenski premier.

S tem suspenzom torej ni bila storjena le krivica Radonjiću, ampak tudi udeležencem v primerih, ki jih je obravnaval. Mnogi bodo morali ponovno, morda nedolžni, skozi mučne procese in za nekatere se bodo lahko odvijali slabše.

 

Kaj je uradna razlaga Radonjićevega suspenza, si lahko preberete tukaj:

“Dne, 12.8., sem prejel odločbo o suspenzu s strani Vrhovnega sodišča Slovenije, podpisnik je Miodrag Đorđević, s tem, da se mi dne 13.8. suspenz uveljavi. Izrečeni so mi tudi ukrepi prepovedi prihajanja na sodišče in vsi drugi restriktivni ukrepi. S tem so se potrdile vse moje dosedanje navedbe, ki sem jih podal v javnosti. Vsemu temu, posledicam, ki sem jih razlagal v prejšnji številki Demokracije, zdaj lahko dodamo še ta suspenz. Osebno sem ga pričakoval nekoliko prej, tako da osebno nisem popolnoma nič presenečen, moram pa popraviti zaključek, ki sem ga podal, češ da gre tukaj za zaščito nekih 50, 60 let starih interesov, ki bi naj potekali po metodi komunističnega dela. Zdaj to popravljam: to bolj spominja na kameno dobo, se pravi na čase bistveno prej, ko se je uveljavila ta ideja. Ti ljudje preprosto živijo v kameni dobi. Popolnoma so prepričani v lastno vsemogočnost, da jim nihče ne more nič.

Suspenz se uvaja ravno zaradi tega, ker potekajo disciplinski postopki. Ti potekajo že dve leti, ampak je suspenz prišel z nekoliko zamude. Seveda je vse to posledica sojenja v zadevi Novič, ki ni potekalo po njihovih željah, kjer je bilo potrebno obsoditi popolnoma nedolžno osebo, da bi se zaščitili njihovi delodajalci. Pričakujem, da bo suspenz trajal vsaj do moje odločitve, da dne, 31.3.2021, zapustim sodniške vrste. Če bi prebrali sodno izvedensko mnenje, bi na strani 13, 14 ugotovili, da v osnovi sploh nisem sposoben sodelovanja v disciplinskem postopku, razen da se mi postavi zagovornika po uradni dolžnosti, brez katerega ne morem sodelovati. Ampak mi uradni zagovornik po uradni dolžnosti še vedno ni bil postavljen in zdaj čakam to odločbo. Potem mora zagovornik preštudirati spise, potem bo verjetno uveljavljal izločitev predsednika senata in disciplinskega tožilca, nakar bo vse lahko šele steklo, ko bo vse to prepozno. Zaradi tega je suspenz tudi nesmiseln.

V osnovi nimam nobenih težav z njim, kajti, kljub temu, da bom dobil le 60-odstotkov plače, lahko v tem času opravljam neke druge dejavnosti in priprave na nov poklic. Posebej se mi je v oči zataknilo, da njih motijo javna pisma, se pravi, kar je objavljeno v časopisu Demokracija in drugih podobnih časopisih, ni jih pa zmotilo, kar je objavljeno v časopisih Dnevnik, Mladina in Večer. Tam ni nihče v nikakršnih postopkih – tudi predsednik okrožnega sodišča Marjan Pogačnik in nekateri sodniki, ki so nenehno sprejemali njihove novinarje in jim dajali sveže podatke, na podlagi katerih sem bil večkrat opljuvan; seveda to ni za uvedbo nobenega postopka. Namreč, sodni vrh še vedno izrazito zastopa samo leve pozicije, medtem ko, za vse kar je povedano in objavljeno na desni strani, zahteva uvedbo disciplinskih postopkov in suspenze. Se pravi, to so sužnji neke doktrine, katere se ne bodo nikoli znebili.

Navedel bi še en citat iz odločbe o suspenzu, ki se mi zdi še posebej zanimiv, in sicer ”kršitev sodniške dolžnosti je povezana tudi v tem, da sem poklicno diskreditiral predsednika Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjana Pogačnika in pomembne institucije sodnega sistema”. Tako so oni še pred uvedbo disciplinskega postopka, v katerem naj bi se to šele ugotavljalo, odločili, da sem že diskreditiral te ljudi, torej so že razsodili v tej zadevi oziroma je Miodrag Đorđević že razsodil, kako se bo končal disciplinski postopek čez leto ali dve. Sicer bi izbrali neko drugo obliko izražanja, na primer, da naj bi osebno diskreditiral, da sem verjetno ali mogoče osebno diskreditiral ipd.. To še vedno priča o njihovih totalitarnih obrazcih, ki so jih nekako podedovali iz kamene dobe, bistveno preden se je levica vpletena v celo zadevo.“

 

Radonjić o sodstvu v javnosti ni skoparil z besedami

O Radonjiču, njegovem suspenzu in problemi s “pantokratorji” slovenskega sodstva, se je večkrat odzval tudi vrhunski slovenski pravni strokovnjak, nekdanji predsednik Evropskega sodišča za človekove pravice, Boštjan M. Zupančič, npr. tukaj, kjer se je pohvalno izrazil o njegovem intervjuju za nacionalno televizijo (takšni intervjuji pa naj bi bili, če poenostavimo, posredni razlogi za suspenz).

Zagovorniki uradne razlage suspenza bodo hipotezo, da je bil Radonjić suspendiran, ker je stopil na prste omenjenim “pantokratorjem”, ki jim ni v interesu, da sodniki delujejo avtonomno, sodnik Radonjić pa med takšne nedvomno sodi in je s tako držo stopil na prste omenjenim še zlasti s svojim delovanjem v primeru Novič – skoraj zagotovo odpravili s pejorativom, da gre za teorijo zarote. Morda se ta hipoteza komu na prvi pogled zdi lovska ali hiperbolizirana, toda ko se, sicer neuradno, pogovarjate s slovenskimi pravnimi strokovnjaki, vam jo bodo mnogi podkrepili.

Z Radonjičem se o stvareh, zaradi katerih naj bi bil zdaj v suspenzu, govoril tudi sam, na svojem YouTube kanalu:

 

Demokracija.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button