Slovenija

Strokovnjak odgovarja Luki Mescu in medijem, za katere je običajno delovanje policije fašizem: Ravnanje policije na petkovem protestu je bilo strokovno!

Na petkovih protestih smo prvič bili priča situaciji, ko je slovenska policija dobila res jasna navodila, kako ravnati v odnosu do protestnikov. Po pričakovanjih so odzivi protestnikov in njihovih podpornikov, torej tudi politično – medijske levice, bili diametralno nasprotni odzivom protiprotestnikov, neopredeljenih ljudi in tudi strokovnjakov. Medtem ko so slednji ravnanje policije bodisi pohvalili bodisi kritizirali, češ, da je bila premila ali da je imela premalo pooblastil, so levičarji v svoji ustaljeni navadi iz nekaj ostrejših srečanj med protestniki in policijo ustvarili histerijo. In mediji so sledili.

Po histeričnih odzivih na ravnanje policije na petkovih protestih sta še posebej izstopala vodja radikalne Levice Luka Mesec in svetovalec LMŠ Matej Špehar, pri čemer je slednji s svojim tvitom, prepolnim patetike in pretiravanja, zagotovo zmagovalec leta celo na tovrstno retoriko precej navajeni levici.

Špehar o holokavstu, Mesec o “nasilju, kakršnega še ni bilo”
Matej Špehar je v svoj odziv na dogajanje na petkovih protestih vnesel, ne boste verjeli, Anno Frank in holokavst. Če gre razumeti Špeharja, je bilo ravnanje policije “svojstven primer holokavsta”. Zanimiv način spodkopavanja groze omenjenega genocida. Povprečnemu človeku se namreč v petek ni zdelo, da bi policisti storili kaj groznega, nikogar niso ubili, nikogar niso izdali sovražniku. Če je to holokavst, potem holokavst ni nič groznega.

Luka Mesec je na svojem Facebook profilu ponovno spisal esej na temo “zakaj je normalen odziv policije fašizem”. Občutka za dramatiziranje, hiperboliziranje in emotivizem brez kakršnegakoli stika z drugo kot z realnostjo narcizma določenih privilegiranih državljanov mu ne gre odrekati. Takšni eseji zmagujejo na gimnazijskih tekmovanjih:

Protestniki so bili tudi nasilni
Ker dramskim kraljicam tipa špehar in mesec le ne gre verjeti na besedo, smo prebrskali tudi kakšne druge vire, prebrali kakšna druga mnenja. Na socialnih omrežjih so se pojavili posnetki napadov petkovih protestnikov na policiste, kjer je bilo moč videti odrivanje in zaletavanje, pri čemer so policisti reagirali mirno, čeprav je šlo za napad na uradno osebo.

Policija ravnala strokovno in skladno z mednarodnimi standardi
Za izjavo glede ravnanja policije smo prosili Vladimirja Prebiliča, strokovnjaka s katedre za obramboslovje. Povedal je, da sta svoboda zbiranja in izražanja temeljni kategoriji vsake demokracije in da mora biti omejevanje obeh podvrženo zelo tehtnemu premisleku, četudi gre za, tako, kot je sedaj v primeru covid-19, vprašanje varnosti.

Dejal je, da je pomembno, celo nujno, z ozirom na trenutne razmere, s strani organizatorjev upoštevati vse zaščitne ukrepe. Do sedaj ni bilo mogoče vzpostaviti neposredne povezave med zbiranjem protestnikov ter povečevanjem okužb, ki, kot poročajo, so predvsem razlog nepremišljenih zasebnih zabav. Po njegovem mnenju “slovenska policija izvaja nadzor nad protestniki skladno z zakonom in na sprejemljiv način, ki še vedno dopušča izražanje mnenja, kot tudi zbiranja. Mogoče je trditi, da je njihovo delo v celoti izpeljano strokovno in skladno z mednarodnimi standardi“.

Aleš Ernecl/Nova24TV

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button