Slovenija

Slovenski komunisti so imeli v novejši zgodovini vselej odgovor, kako rešiti vprašanje pomanjkanja stanovanj

Vse, o čemer zadnje dni naklada Tanja Fajon, je zapisano v koalicijski pogodbi in prav stanovanjsko področje je ena od prioritet vlade Janeza Janše.

 

Če kje, so slovenski komunisti v novejši zgodovini, vse od 1945. leta vedeli in znali, kako učinkovito rešiti vprašanje pomanjkanja stanovanj. Tudi današnjim Socialnim demokratom z njihovo predsednico Tanjo Fajon na čelu, je skrb za stanovanja ena od prioritet. Kot dostojni nasledniki revolucionarnih zmagovalcev leta 1945, “utemeljeni v boju delavstva za socialne, ekonomske in politične pravice, v boju žensk za enakost in enakopravnost, v uporu slovenskega naroda zoper nacizem in fašizem ter v zgodovinskem prizadevanju za razvoj človekovih pravic in mednarodnega prava.” Tako je zapisano na spletni strani SD. 

Tako čez palec, so bili komunisti v zadnjih 75 letih na oblasti vsaj 65 let in v teh 65 letih so vprašanje stanovanj reševali na različne načine. Leta 1945 po zmagi revolucije je bil prvi korak za manjše povpraševanje po stanovanjih rešen z kraškimi brezni v Kočevskem rogu, z Barbara rovom in še kakih 700 moriščih po celotni Sloveniji. Drugi korak, ki je sledil prvemu je bila nacionalizacija stanovanjskega fonda kolaborantom nekdanjih okupatorjev, židovski populaciji, (primer Levstikove in sedeža SD), kapitalistom, veleposestnikom….. s čimer je bil rešen stanovanjski problem revolucionarnih zmagovalcev. Raja pa, rajo pa so strpali v zanje nezanimive objekte, tudi po več družin se je stiskalo v nekoč dvo ali trosobnem stanovanju.

Kakor koli obračamo, Komunistična partija oziroma pozneje Zveza komunistov, katere nasledniki so Socialni demokrati Tanje Fajon, je vsaka 4 leta v kongresne  programske dokumente zapisala, da jim je “skrb za stanovanja za delavce” primarna naloga. Ker naš narod rad dokaze hrani, je zapis v Delu, glasilu Komunistične partije Slovenije, iz leta 1972 več kot zgovorno priča o nesposobnosti rdečih oblastnikov.

In to mantro, “skrb za stanovanja,” Socialni demokrati “žvečijo” tudi po slovenski osamosvojitvi. Tovarišice in tovariši, v novi državi ste bili na oblasti  vsaj 20 let, leta 2021 pa je vse ostalo le na “skrbi” tovarišice Fajonove, ki se zaveda, da bo 2022 stanovanjsko vprašanje vplivalo na volivčevo odločitev, komu zaupati svoj glas.

Več kot desetletje nazaj je v Državnem zboru rohnel glas Majde Potrata SD, kaj vse bodo storili na tem področju.

 

Zgodilo pa se ni nič! Kot vedno je šlo zgolj za kazanje meseca v vodi, je v eni od izjav priznal mladi, še golobradi, vendar revolucionarno “naspidiran” poslanec SD Marko Koprivc, ki je moral priznati, da so na tem področju v minulih 15. letih povsem pogoreli.

 

Minuli petek šefica SD Tanja Fajon oznani, da bodo njeni, če pridejo na oblast, poskrbeli za 10 tisoč novih stanovanj za mlade družine.

 

Kar naenkrat bi Fajonki uspelo nekaj, kar ni Kidriču, Kardelju, Popitu, Kučanu, Ribičiču, Bekešu, Kocki, Pahorju, Lukšiču in Židanu….dolgoročno rešiti problem stanovanj za mlade. V času vladavine levičarskih koalicij se je iz Slovenije trajno izselilo vsaj 35 do 40 tisoč mladih, akademsko izobraženih, tudi zaradi tega, ker jim mati domovina njihovi izobrazbi primerno ni nudila ustreznih služb, kaj šele stanovanj. So pa v SD dovolili, da se je v zadnjih desetih letih v Slovenijo priselilo več kot 75 tisoč oseb iz držav nekdanje Juge, brez izobrazbe, zato je velik del končal na državnih socialnih jaslih.

Vse, o čemer zadnje dni naklada Tanja Fajon, je zapisano v koalicijski pogodbi in prav stanovanjsko področje je ena od prioritet vlade Janeza Janše.

Tanja Fajon je pač občutljiva duša, zato je njena “skrb” že prešla v kronično obliko.

Boris Cipot

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button