Slovenija

Slovenija je država v EU, ki se ji je nezaposlenost najmanj zvišala, medtem ko je BDP najmanj upadel! VIDEO

Vlada je sprejela že osmi protikoronski paket, s katerim bo pomagala gospodarstvu in prebivalcem pri omilitvi posledic epidemije. Po mnenju vodje vladne svetovalne skupine Mateja Lahovnika, Slovenija sprejema prave ukrepe in gre v pravilno smer.

 

Temu pritrjujejo tudi tuje agencije, ki ocenjujejo Slovenijo kot državo s pozitivnimi obeti, hkrati pa Bloomberg pravi, da bo Slovenija edina država, ki bo izdala obveznico, ki bo v plačilo dospela šele leta 2081. “To pomeni, da je tudi Slovenija zaradi verodostojnih ukrepov vlade ohranila ugled na finančnih trgih in to nam omogoča, da se poceni zadolžujemo, praktično po negativni obrestni meri,” je za RTV dejal Lahovnik.

Vlada je v ponedeljek sprejela že osmi protikoronski paket pomoči. Osmi sveženj pomoči je sedaj na poti v obravnavo pri socialnih partnerjih, v glavnem pa bo šlo za podaljšanje ukrepov, ki že veljajo. Najpomembnejša novost pa je, da bo s koncem januarja breme dela razlike zvišanja minimalne plače, ki znaša 1024,24 evra bruto, prevzel državni proračun. Država je tako v pomoč gospodarstvu namenila že več kot dve milijardi evrov.

 

“Do tega trenutka je bilo izplačanih za 2,3 milijarde evrov pomoči, od tega samo januarja za nadomestilo za čakanje na delo v višini 76 milijonov evrov,” pojasnjuje vodja vladne svetovalne skupine Matej Lahovnik. V prvih treh tednih januarja je država nakazala 48 milijonov evrov temeljnega dohodka pomoči. Ocenjuje, da je bila višina pomoči s strani velika. To se kaže tudi v tem, da je Slovenija med tistimi državami v Evropski uniji in evro območja, ki se jim je nezaposlenost najmanj povečala v tej krizi, bruto domači proizvod pa je najmanj padel.

 

Po mnenju Lahovnika je najbolj pomembno to, da smo ohranili dobro bonitetno oceno, tudi v očeh tujih vlagateljev. Celo poslovni portal Bloomberg je objavil, da bo Slovenija prva vzhodnoevropska država, ki napoveduje izdajo 60-letne obveznice, ki bo dospela v plačilo leta 2081. To preprosto pomeni, da je tudi Slovenija zaradi verodostojnih ukrepov vlade ohranila ugled na finančnih trgih. “Vse to pa nam omogoča, da se poceni zadolžujemo, praktično po negativni obrestni meri,” je pojasnil.

finance gospodarstvo

Foto: Pixabay

V absolutnem znesku bo država za minimalno plačo prispevala 50 evrov, kar znaša nekje dve tretjini razlike pri povišanju minimalne plače. Za sofinanciranje razlike minimalne plače se je država odločila predvsem zato, ker je ocenila, da bi lahko v nasprotnem primeru prišlo do povečanja brezposelnosti zaradi višje minimalne plače. Predvsem storitveni sektor nikakor ne bi mogel absorbirati presežka zaposlenih, ker se je zaustavil. “Zato se je država odločila, da dve tretjini tega povišanja država prevzame nase,” je še pojasnil.

Obrtna zbornica si želi s strani države še več financiranja
Obrtna zbornica zahteva od države, da bi jim povrnila celoten izpad prometa. Lahovnik odgovarja, da jim država v tem trenutku že krije v celoti stroške dela, poleg tega pa krije država tudi tistim, ki jim je promet upadel, tudi del ostalih fiksnih stroškov. “Ne vidim več nobenega razloga, da bi zaradi tega ker jim je prepovedano opravljanje dejavnosti, odpuščali zaposlene, poleg tega bodo v teh januarskih dnevih, nekateri so že prejeli, nekateri še bodo prejeli nadomestila za delno kritje fiksnih stroškov,” je jasen Lahovnik. Tudi ta nadomestila se podaljšujejo, ukrep sofinanciranja čakanja na delo bo veljal najmanj do konca aprila z možnostjo dvakratnega podaljšanja do konca junija.

Foto: Pixabay

“Mislim da tukaj država cilja pravilno v ohranjanje zaposlenosti, moramo pa se vsi skupaj zavedati, da nima smisla več izmišljevati novih ukrepov, spreminjati kriterije, ampak se moramo vsi osredotočiti nai izhodno strategijo,” meni Lahovnik. Vemo, da sta januar in februar bosta zelo težka meseca za gospodarstvo, ampak je Lahovnik prepričan, da bo v drugi polovici leta močno okrevanje. “Prihranki pri bankah so rekordni, podjetja so rekordno nizko zadolžena, banke so v dobrem stanju, zato bodo ministrstva pripravljala ciljne razpise za okrevanje tistih, ki so iz najbolj ranljivih dejavnosti,” še poudarja.

Država v ciljno naravnane projekte ob ponovnem odprtju
Takoj ko se bodo ukrepi sprostili, ministrstvo za gospodarstvo že v mesecu marcu načrtuje 36 milijonov evrov vreden razpis za okrevanje turističnih podjetjih, malih in srednjih podjetij. SID banka bo ponudila 200 milijonov kreditne sheme za gostinska in turistična podjetja s 35 odstotnim poroštvom države. Podobno bodo storila tudi ostala ministrstva naredila ciljne načrte za tiste najbolj ranljive dejavnosti, da bo okrevanje v drugi polovici leta pomembno. Vsaka epidemija ima svoj konec in vsako okrevanje ima svoj začetek. “Slovenija je bila v tretjem četrtletju lani med tistimi državami, ki so najbolj okrevale z 12,4 odstotno rastjo in prepričan sem, da bomo tudi v drugi polovici leta lahko to ponovili in bomo med najuspešnejšimi pri izhodu iz krize,” je na koncu še optimističen.

Sara Rančigaj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button