Politika

Šarčeva vlada je bila polna “koruptivnežev”: Probleme s KPK tudi Cerar, Pikalo, Bertoncelj in Prešiček!

Medtem ko so ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec napadli, ker ni Komisiji za preprečevanje korupcije sporočila, da opravlja dodatno dejavnost, svoje dejavnosti niso prijavili tudi Miro Cerar, Andrej Bertoncelj in Dejan Prešiček. Jernej Pikalo pa komisije ni obvestil pravočasno. 

Medijska hiša PopTV je v začetku meseca izpostavila, da ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec, komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) ni prijavila 22 tisoč evrov bruto dohodka, ki ga je prejela na račun dodatnega dela v Znanstveno-raziskovalnem središču Bistra na Ptuju, in ki ga je v zadnjih štirih letih zaslužila z znanstvenim raziskovanjem. Preden je nastopila na mesto državne sekretarke in kasneje ministrice, je bila v središču zaposlena 17 let in bila v tem času tudi šest let direktorica.

Po navedbah komisije svojega dela ni prijavila že najprej kot sekretarka in kasneje kot ministrica. “Ugotovili smo, da o tem delu v roku ni pisno obvestila komisije ter ni predložila dovoljenja delodajalca in sklenjene pogodbe – tega ni storila niti v funkciji državne sekretarke niti kasneje v funkciji ministrice,” so sporočili iz KPK. Na komisiji so še pojasnili, da so v sklopu preverjanja premoženjskega stanja ministrov, ki so nastopili na funkcijo z nastopom Šarčeve vlade, ugotovili, da svojega ni pravočasno prijavila, a kot poroča Siol ni bila edina.

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec (Foto: STA)

Vlada Marjana Šarca je imela cel kup “koruptivnih” ministrov
V vladi pod okriljem Marjana Šarca so delali tudi drugi ministri, ki jim je bilo izdano soglasje za dodatno delo. O soglasjih odloča pristojno delovno telo vlade oziroma Komisija za administrativne zadeve in imenovanja. Pisnemu obvestilu komisiji o dodatni dejavnosti morajo poklicni funkcionarji priložiti dovoljenje delodajalca in sklenjeno pogodbo za opravljanje dejavnosti ali poklica. To morajo storiti v osmih delovnih dneh od začetka opravljanja dejavnosti.

Nekdanji minister za šolstvo Jernej Pikalo (posnetek zaslona: RTV Slovenija)

Poleg Pivčeve sta soglasje za dodatno delo pridobila tudi bivši minister za izobraževanjem znanost in šport Jernej Pikalo kot visokošolski učitelj na Fakulteti za družbene vede v obsegu ene petine delovnega razmerja in bivši minister za zunanje zadeve Miro Cerar, ki je opravljal dopolnilno pedagoško in raziskovalno delo na Pravni fakulteti Univerze na Ljubljani v obsegu največ osem ur tedensko. V Šarčevi vladi pa je bilo izdano dovoljenje za dopolnilno pedagoško delo tudi Andreju Bertonclju, prav tako v maksimalnem obsegu do osem ur na teden. Med zadnjimi je bivši minister za kulturo Dejan Prešiček, ki je opravljal vzgojno-izobraževalno delo na Akademiji za glasbo na Univerzi v Ljubljani, tudi največ osem ur na teden.

Nihče od naštetih ni pravočasno prijavil dopolnilnega dela Komisiji za preprečevanje korupcije
Na KPK so tako preverili, ali so dopolnilno delo prijavili vsi ministri, ki so prejeli omenjena soglasja s strani vlade, nakar so ugotovili, da tega ni storil nihče izmed prej omenjenih. Komisija naj bi tako za leto 2018 in 2019 prejela obvestilo o opravljanju raziskovalne in pedagoške dejavnosti na FDV Pikala, kar pa je po njihovih besedah storil prepozno, zato je bil zoper njega uveden prekrškovni postopek, ki se še ni zaključil. Na koncu leta 2018 so prejeli prijavo tudi zoper Prešička.“V postopku smo na komisiji ugotovili, da Dejan Prešiček komisije o izvajanju dodatne dejavnosti ni obveščal, vendar pa zaradi dejstva, da funkcije ministra ni več opravljal in posledično preverjanje morebitne nezdružljivosti funkcij ni bilo več aktualno, komisija prijave ni sprejela v obravnavo,” so zapisali.

Dejan Prešiček je moral oditi zaradi mobinga in zlorabe položaja na svojem ministrstvu. (Foto: Nova24TV)

Čeprav sta soglasje vlade za dodatno delo v obsegu največ osmih ur tedensko v času ministrovanja prejela tudi Cerar in Bertoncelj, pa na KPK o tem ne vedo ničesar. “Obvestil o opravljanju dodatne dejavnosti drugih dveh ministrov, ki jih navajate, komisija ni prejela. Prav tako ni bila seznanjena z informacijami, da ministra opravljata dodatno dejavnost,” so še odgovorili. Zato dejansko ni jasno, ali sta glede na dovoljenje opravljala dodatno dejavnost ali ne, saj ni javno dostopnih podatkov, ki bi pričali o (dodatnih) zaslužkih funkcionarjev.

Sara Kovač

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button