Svet

Orbanovo pismo Manfredu Webru: “Kar počno nekateri v EPP, je nedemokratično!”

Nekateri v EPP (Evropski ljudski stranki), domnevam da tisti bolj “globalističnih” inklinacij, bi radi po hitrem postopku iz stranke strank vrgli Fidesz in njegove predstavnike.

 

Ker za kaj takega nimajo zadostne večine, so se odločili, da bodo priredili nekatera pravila stranke “za nazaj”. Zato je predsednik Fidesza Viktor Orban napisal pismo Manfredu Webru trenutnemu predsedniku EPP.

Viktor Orban, madžarski predsednik vlade, je napisal odprto pismo vodji Evropske Ljudske Stranke v Evropskem parlamentu Manfredu Webru. V luči poskusov nekaterih, da bi iz stranke strank izključili predstavnike Fidesza, je predlagal vrnitev h koreninam Wilfrieda Martensa.

V pismu Orban najprej spomni na Martensa, za katerega pravi, da je uspel združiti raznolike desne in desno sredinske stranke, konzervativce iz severa in bolj k narodnim državam obrnjene, krščanske države pod sovjetskim čevljem. Dodaja, da so bile obljubljene poglobljene znotrajstrankarske razprave o odnosih med raznolikimi člani velike družine strank, namesto tega pa se v kriznih časih za vso EU nekateri trudijo stranko Fidesz s prikrajanjem pravil za nazaj – izključiti iz družine strank.

Naštel je tri razloge, zakaj je to trenutno izjemno slaba rešitev:

  1. Težko je med epidemijo proglasiti za nujnost sprememb nekih pravil za nazaj, da bi se izključil Fidesz. Zdaj je potrebno sodelovanje.
  2. Trenutna definicija vladavine prava ne predvideva menjavanja pravil za nazaj, da bi se kaznovalo Fidesz, čeprav se prav to skuša početi, potem ko ni bilo večine, na podlagi katere bi lahko sankcionirali Fidesz.
  3. Kot predsednik Fidesza ima obveznost zagotavljati celovito predstavništvo volivcev in ne more pristajati na izključevanje nobenega predstavnikov. To bi bilo, kot dodaja, izjemno nedemokratično.

Image

Image

Aleš Ernecl

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button