Connect with us

Pozdravljeni, kaj iščete?

Slovenija

Odvetniška družba pravno mnenje napisala po naročilu predsednika programskega sveta in člana SD Cirila Baškoviča

f8daf11d307c2bf4e61906f9a93b3424 L
Igor Kadunc se je obdržal na položaju, trik s pravnim mnenjem je uspel. (foto: STA)

Zanj pa bo plačal kar javni zavod RTV Slovenija?! Ali lahko pravno mnenje glede odstavitve Kadunca sodi v sklop pogodbe?

Kot je znano, se je na RTV Slovenija zgodba o odstavitvi generalnega direktorja Igorja Kadunca iz krivdnih razlogov končala. Za odstavitev je namreč glasovalo premalo članov programskega sveta, kar pomeni, da bo Igor Kadunc ostal generalni direktor RTVS do konca svojega mandata. Ne glede na to, da javni zavod RTV Slovenija beleži velike finančne izgube.

 

Znano pa je, da so v tej zgodbi dokaj umazano vlogo odigrale tudi “hišne” odvetniške družbe na RTV. Denimo, pri pravnem mnenju glede odstavitve Kadunca se je “izkazal” odvetnik Dino Bauk, ki tako kot odvetniška pisarna Čeferin prav tako sodi med “hišne” odvetnike v RTVS. Bauk je sicer tudi kolumnist Mladine in je zastopal tudi odstavljenega nadzornika RTVS Matjaža Medveda. Očitno pa je s pravnim mnenjem glede odstavljanja Kadunca dosegel velik uspeh.

V pravnem mnenju je bilo namreč izraženo stališče, da bi bila odstavitev generalnega direktorja lahko sporna. Zanimivo je, da je pravno mnenje naročil kar sam predsednik programskega sveta Ciril Baškovič, ki je sam glasoval proti odstavitvi Kadunca. Član programskega sveta Slavko Kmetič pa je opozoril, da je bilo to pravno mnenje dejansko pritisk na člane programskega sveta, da ne bi odločali po svoji vesti.

Iz uredništva Demokracije smo zato na RTVS naslovili novinarska vprašanja o tem, koliko je RTV Slovenija plačala za to pravno mnenje, ki je bilo očitno izdano na podlagi pogodbenega sodelovanja med odvetniško pisarno Čeferino ter odvetnikom Dinom Baukom. Poslali pa smo tudi vprašanje, v kolikih primerih je odvetniška družba Čeferin zastopala stranke, ki tožijo RTVS in ali je od teh primerov še kateri odprt.

Iz RTVS so nam odgovorili, da omenjeno pravno mnenje ni bilo posebej plačano, saj izdelava pravnih mnenj sodi med obveznosti pogodbe, na podlagi katere odvetniška pisarna Čeferin sodeluje z RTV Slovenija. Gre torej za pogodbeno razmerje. Glede tožečih strank so odgovorili, da je odvetniška družba Čeferin do sedaj zastopala v več kot sto primerih. Na dan, ko so poslali odgovore, pa so zapisali, da omenjena odvetniška pisarna »bodisi kot tožečo bodisi kot toženo« zastopa v 38 sporih. Koliko je enih in koliko drugih, niso pojasnili.

Tu se seveda postavlja vprašanje konflikta interesov, saj v enih primerih odvetniki iz odvetniške družbe Čeferin tožijo, v drugih pa branijo RTV Slovenija. Prav tako se postavlja vprašanje, ali pridobivanje pravnega mnenja po naročilu predsednika programskega sveta RTVS, ki ni zaposlen na RTVS, res sodi v okvir dejavnosti na podlagi pogodbe med odveniško pisarno Čeferin in javnim zavodom RTV Slovenija. Pojavljajo se namreč mnenja, da bi moral to pravno mnenje posebej naročiti in plačati kar Igor Kadunc sam. Ali pa njegov tesen podpornik Ciril Baškovič, sicer nekdanji državni sekretar na ministrstvu za kulturo in član SD. Tako pa bomo za pravno mnenje spet plačali davkoplačevalci.

To pa je tudi razlog, zakaj bi morala ta primer posebej obravnavati odvetniška zbornica.

Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oglasi Qries
Oglasi Qries

Kdo je najbolj nesposoben za predsednika vlade?

Tanja Fajon, evropska poslanka SD
Luka Mesec, poslanec Levice
Alenka Bratušek, predsednica SAB
Marjan Šarec, predsednik LMŠ

This poll has been finished and no longer available to vote !

Facebook

Ostali Prispevki

Kolumna

Da se izognemo nepotrebnemu: Čordić bi se lahko pisal tudi Novak, Macron, Merkel ali Kurz, zame ni nobene razlike. Napisal bi enako. Zlatko Čordić...

Kolumna

Že dvajset let se ukvarjam z reševanjem osebnih in poslovnih kriz, ki so nastale zaradi osebnih motenj, katere izhajajo iz otroštva. Tako sem se...

Politika

Kazni zaradi kršenja številnih odločb. neupoštevanja odloka o zbiranju ljudi na javnem kraju v času koronavirusa, grožnje predsedniku vlade, grožnje policistom, neupoštevanje policijskih odredb,,...

Kolumna

V kolikor nekdo želi voditi Slovenijo v »zdravo« prihodnost, mora nekdo dobro poznati potrebe in potenciale njenih prebivalcev. Pa jih? A sploh vemo, kdo...