Družba

Odpoklic sladoledov različnih znamk v trgovinah E-Leclerc

Sladoledi so bili odpoklicani zaradi suma na vsebnost nedovoljene snovi etilen oksid.

Podatki o izdelkih

Dobavitelj: Scamark
Blagovne znamke: Eskiss, Trium, Bio Village

Razlog odpoklica

Živila morda vsebujejo nedovoljeni etilen oksid.

ZPS svetuje

V primeru, da imate te izdelke doma, jih ne uporabljajte. Če jih boste vrnili v trgovino, kjer ste jih kupili, vam je trgovec dolžan vrniti kupnino.

 

Etilen oksid

Ker zaradi njegove narave strupenosti ni možno postaviti varnega odmerka, je treba izpostavljenost etilen oksidu zmanjševati do največje možne mere. Evropska komisija je zato tudi predlagala zakonski ukrep, ki nalaga državam članicam spremljanje vsebnosti etilen oksida v pošiljkah sezama ob uvozu iz tretjih držav. Sprejet je bil tudi dogovor o umiku izdelkov, ki vsebujejo sezam z vsebnostjo etilen oksida nad predpisano vrednostjo.

Največja vrednost ostanka etilen oksida je v EU zakonsko postavljena na 0,05 mg/kg živila in predstavlja mejo za ukrepanje glede varnosti živil.

Etilen oksid ima genotoksične rakotvorne lastnosti, poleg tega lahko vpliva na plodnost ter živčni sistem, zato predstavlja resno tveganje za zdravje ljudi, še posebej v primeru ponavljajoče izpostavljenosti. Večino podatkov o vplivih etilen oksida na zdravje ljudi so doslej pridobili pri ljudeh, ki so bili izpostavljeni preko vdihavanja, saj se etilen oksid uporablja kot biocidno sredstvo. Biološka razpoložljivost snovi je po zaužitju manjša kot pri vdihavanju, a podatkov o deležu absorbiranega etilen oksida po zaužitju ni na voljo. Pri nedavni pripravi toksikološkega profila za etilen oksid so pri ameriški Agenciji za strupene substance in register bolezni (ATSDR, 2020) o

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Check Also
Close
Back to top button