Gospodarstvo

Ob svetovnem dnevu hrane EU poslanec Bogovič: Nujno sprejetje ukrepov za prehransko varnost in cenovno dostopnost za vse

Zagotovitev prehranske varnosti (dovolj hrane po ceni, ki je dostopna za vse ljudi) in energetske varnosti sta ključna izziva danega trenutka.

Okrogla miza: Koliko, kako in kje pridelovati zelenjavo in sadje za samooskrbo Slovenije
Okrogla miza: Koliko, kako in kje pridelovati zelenjavo in sadje za samooskrbo Slovenije

 

 

Ob 41. svetovnem dnevu hrane, ki ga letos obeležujemo pod geslom »Naša dejanja so naša prihodnost – Boljša proizvodnja, boljša prehrana, boljše okolje in boljše življenje«, se v ospredje svetovne javnost postavlja opozorilo na vpliv pandemije covid-19 na svetovne kmetijske in prehranske sisteme ter povečano negotovost preskrbe s hrano, kot tudi neenakosti ter potrebo po preoblikovanju kmetijsko-živilskih sistemov.

 

Organizacija Združenih narodov za hrano in kmetijstvo FAO ob letošnjem svetovnem dnevu hrane kot osrednje sporočilo izpostavlja promocijo štirih strateških prednostnih nalog:

boljša proizvodnja (zagotovitev trajnostne porabe in proizvodnih vzorcev skozi učinkovite prehranske in stavne verige tako na regionalni kot globalni ravni),
boljša prehranjenost (odprava lakote, zagotovitev prehranske varnosti …),
boljše okolje (zaščita, obnova in promocija trajnostnih ekosistemov),
boljše življenje (promocija vključujoče ekonomske rasti in zmanjševanje neenakosti).
Evropski poslanec in podpredsednik SLS Franc Bogovič (SLS/EPP) se je v počastitev svetovnega dne hrane včeraj, v petek, 15. oktobra 2021, udeležil letne konference »Hrana, prehrana, zdravje« pod sloganom: »Boljša proizvodnja, boljša prehrana, boljše okolje in boljše življenje, ki so jo v Novem mestu v prostorih Centra za biotehniko in turizem – Grm Novo mesto organizirali: Evropski center za mir in razvoj – ECPD (angl.: European Center for Peace and Development), Evropska mreža za živilsko tehnologijo – EFTN (angl.: European Food Technology Network) in GRM Novo mesto – Center za biotehniko in turizem.

 

Na konferenci je Bogovič sodeloval na posebni tematski okrogli mizi z naslovom: »Koliko, kako in kje pridelovati zelenjavo in sadje za samooskrbo Slovenije?«, na kateri so skupaj z njim sodelovali Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije, Tone Hrovat, direktor zavoda Grm Novo mesto- center biotehnike in turizma, prof. dr. Aleš Kuhar, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, predstavnik Kmetijskega Inštituta Slovenije in Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornica Slovenije. Govorci okrogle mize so iskali odgovore na vprašanje, ali bodo strukturne spremembe v okviru »Strateškega načrta za razvoj kmetijstva« dale zagon razvoju sadjarstva, vrtnarstva, zelenjadarstva.

Bogovič poudarja, da je prihodnja Skupna kmetijska politika EU izrazitega pomena, da ohranjamo in krepimo pridelavo lastne hrane v Evropi, prav tako pa bo treba po njegovih besedah v Sloveniji nujno sprejeti ukrepe zaradi aktualnih razmer na svetovnem in evropskem trgu, kjer prihaja do velikih podražitev energentov in surovin, kar bo negativno vplivalo na kmetovanje in s tem proizvodnjo hrane, na katero že tako precej vpliva epidemija. Zagotovitev prehranske varnosti (dovolj hrane po ceni, ki je dostopna za vse ljudi) in energetske varnosti sta po Bogovičevih opozorilih ključna izziva danega trenutka.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Back to top button