Informer
Spletni posrednik informacij

Nedeljski čas. S tem se strinjajo kupci in zaposleni

0

V Sindikatu trgovine Slovenije podpirajo spremembe zakona o trgovini, ki bi po 17 letih pripeljale do uveljavitve referendumske volje.

 

O zaprtju trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh bo beseda danes tekla na odboru DZ za gospodarstvo. Generalni sekretar Sindikata trgovine Slovenije Ladi Rožič je pred začetkom seje dejal, da se v sindikatu strinjajo s spremembami zakona. “Ankete so pokazale, da se s tem strinjajo tudi kupci in zaposleni. Pokazalo se je, da znamo živeti brez tega, da so trgovine v nedeljo odprte in brez tega, da bi prihajalo do odpuščanj,” je poudaril.  Predstavniki sindikatov Mercator, Lesnina, Montecristo, Lidl in Spar so poudarili, da so zaposleni izgoreli in utrujeni. Vsi so poudarili, da jim je prosti čas v nedeljo več vreden od nedeljskega dodatka. Nedelja je, kot so dejali, edini dan v tednu, ko bi lahko bili prosti in skupaj s svojimi družinami. “Nedelja ni enaka prostemu dnevu med tednom,” je dejala Teja Korbar iz Mercatorja. 

Rožič upa, da bo prevladala zdrava pamet in bo zakon skupaj za amandmaji Levice tudi sprejet. Luka Mesec, Levica, je dejal, da imajo zagotovila 46 poslancev, da bodo zakon z amandmajem potrdili. Rešitve so uskladili s poslanskimi skupinami LMŠ, SD, SAB, DeSUS in NSi. S stranko SDS se po besedah Mesca niso usklajevali, ampak naj v največji stranki zakonu ne bi nasprotovali.

Glavna novost je, da z amandmajem predlagajo tudi, da bodo lahko manjše trgovine velike do 200 kvadratnih metrov obratovalni čas določale brez omejitev, a le če delo ob nedeljah in dela prostih dnevih opravlja izključno nosilec trgovinske dejavnosti oziroma njegov zakoniti zastopnik ali prokurist. “V praksi to pomeni, da je v nedeljo lahko odprta trgovina, ki jo ima v lasti samostojni podjetnik, če delo v tem času opravlja sam oziroma prek osebe, ki je pooblaščena, da vodi posle njegovega podjetja,” navajajo v Levici.

 www.zurnal24.si

Objavite komentar