Svet

Matteo Salvini predlaga veliko koalicijo desnice v evropskem parlamentu

Na kongresu skupine Identiteta in demokracija je Matteo Salvini predstavil idejo o veliki koaliciji desnice v evropskem parlamentu. Evropske desnica je namreč razdeljena na tri velike bloke. Med kongresom je vodja Lige obiskal tudi romarsko središče Fatima.

 

Prejšnjo nedeljo je na Portugalskem potekal kongres skupine Identiteta in demokracija, na katerem je Matteo Salvini, ki je prišel kot osrednji gost, izrabil priložnost in izpostavil idejo, ki je bila že omenjena na srečanjih v Budimpešti z Viktorjem Orbánom in Jarosławom Kaczyńskim iz poljske stranke Zakon in pravičnost (PiS): Ustanovitev nove skupine v evropskem parlamentu, ki bi lahko združevala izvoljene poslance iz skupine Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), skupine Identiteta in demokracija (ID), poleg tega pa tudi dvanajst madžarskih poslancev evropskega parlamenta, ki so ostali nepovezani, saj so zapustili EPP, pa tudi precej razočaranih poslancev iz same EPP. Na srečanju so kot novo članico sprejeli portugalsko desničarsko stranko Chega! Chega!, ki jo vodi profesor prava André Ventura.

 

Združitev evropske desnice?

“Danes je desna sredina v evropskem parlamentu razdeljena na tri družine: ljudsko stranko, konservativce in identitarce. Moj cilj je združiti najboljše iz teh treh družin in predlagati alternativo,” je po poročanju portala Unser Mitteleuropa dejal Salvini in dodal, da “le skupaj lahko zmagamo”. Vodja Lige meni, da bi bil svet po padcu komunizma lahko veliko slabši, vendar pa bi lahko zgodovinske razmere, v katerih je zdaj Evropa, razumeli tudi kot priložnost. Ustanovitev skupine, ki bi združevala 130 desničarskih poslancev evropskega parlamenta, bi omogočila oblikovanje številčne prave alternative prevladujočim levičarskim silam, s katerimi se je Evropska ljudska stranka (EPP) doslej redno povezovala glede na njihove volilne interese. “Skupina, ki spoštuje vsako narodnost, ki spoštuje Evropo narodov […], ki združuje vse tiste, ki nočejo biti več podrejeni levici.” Salvinijev predlog je pameten in tudi zelo daljnosežen, oblikovanje nove velike desne koalicije bi spodbudilo razjasnitev idej in stališč znotraj članstva EPP.

Vodstvo EPP zaskrbljeno

Vodstvo EPP tej ideji seveda ni niti najmanj naklonjeno, kar je razumljivo, saj bi se z ustanovitvijo nove “vsedesničarske” politične skupine znašli v škripcih. V primeru združitve bi namreč ležerno, lagodnemu kompromisarstvu naklonjeno vodstvo EPP v novi skupini izgubilo notranji boj za prevlado z bolj dinamično in agresivno strujo Salvinija in somišljenikov. V primeru nezdružitve bi lahko del članstva iz EPP prebegnil k Salvinijevi skupini, kar bi hudo zmanjšalo moč in vpliv EPP ter njenega vodstva. Vodstvo EPP torej bije plat zvona, kajti Salvinijev predlog ogroža njihovo lastno politično prihodnost, celo preživetje.

Evropa je krščanska

Salvini pa je obisk na Portugalskem izkoristil tudi za duhovno izpopolnitev in obiskal romarsko središče Fatima in po molitvi za medije izjavil: “Evropa je krščanska, Portugalska je krščanska, Italija je krščanska in v njej nikoli ne bo prostora za islamski fanatizem. Zdravje, prihodnost in vedrino svojega ljudstva, Italijanov, sem posvetil Marijinemu brezmadežnemu srcu.”

Bogdan Sajovic

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button