Gospodarstvo

Mag. Ivan Simič: “Po šestih mesecih želim, da bo Furs ekipa, ki bo delovala v interesu resnice in zakonitosti”

Mag. Ivan Simič je na davčnem področju eden najbolj uveljavljenih strokovnjakov. Poleg tega, da je večinski lastnik podjetja Simič & partnerji d.o.o. ter Skupine Simič & partnerji d.o.o je tudi predsednik Strateškega sveta za debirokratizacijo, ki aktivno sodeluje z vlado pri zmanjšanju birokratskih ovir na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju.

 

Od začetka junija bo Simič ponovno vodil Finančno upravo Republike Slovenije (Furs) za obdobje šestih mesecev. V tem času želi želi modernizirati način delovanja in vpeljati določene poenostavitve ter iz Fursa narediti ekipo, ki bo delovala v interesu resnice in zakonitosti. Zatem se Simič vrača nazaj v privatni sektor.

Čeprav je bil Ivan Simič kar 12-krat po izboru pravno-poslovnega portala Tax lex izbran za najuglednejšega davčnega strokovnjaka v Sloveniji in bil predsednik Evropskega združenja davčnih uprav, so se nekateri mediji spraševali ali bi nemara lahko prišlo do konflikta interesov, da bi iz mesta direktorja vplival na postopke, v katere je udeležen sam ali stranke njegovega podjetja. Simič zagotavlja, da na Fursu nima odprte nobene osebne zadeve.

 

Simič je za Nova24TV pojasnil, da je več razlogov, zakaj se je odločil, da prevzame položaj. “Že nekaj let, predvsem od zaposlenih na Fursu poslušam, da si želijo, da bi se vrnil nazaj, ker boljšega direktorja niso imeli itd. Zmeraj sem se družil z zaposlenimi. Po drugi strani je prišlo do te ideje po razgovoru s finančnim ministrom, ki je predlagal, da naj prevzamem vodenje funkcije, (najprej sem bil proti). V nadaljnjih razgovorih pa sva se nekako dogovorila, da prevzamem vodenje in v šestih mesecih poskušam te ideje (predvsem o poenostavitvah), ki jih imam, uresničiti.”

V javnosti sicer buri duhove tudi Simičev zapis v oktobrski številki revije Denar, katere urednik je, v kateri je poimensko izpostavil krivce za nezakonito postopanje na Fursu, ki da so neustavna določila, predvsem se to tiče osebnih davčnih pregledov za obdobje pred letom 2009 koristili za obračunavanje in uničevanje posameznikov. Navedel je svoja predhodnika Jano Ahčin in Petra Jenka ter njegovega namestnika Petra Gruma, pa Uroša GrošljaDamjano Slapar Burkat in mag. Majdo Kerec. Ker so se nekateri pričeli spraševati, če na Fursu sledi čistka, je na to Simič odvrnil, da zamenjav ne bo. Sicer pa omenjeni niso na vodilnih položajih, večina pa je Furs celo zapustila.

Po šestih mesecih ne bo kandidiral za direktorja Fursa

Simič je poudaril, da po šestih mesecih ne bo kandidiral za direktorja. Nato se namreč vrača nazaj v svoje podjetje. “Ne želim biti tam daljše obdobje, ker nenehno se bo postavljalo vprašanje konflikta interesov itd. Mislim, da mi tega ni treba. Predvsem želim poenostaviti in posodobiti poslovanje Fursa, zaposlenim na Fursu dati neko svobodo pri odločanju, omogočiti čim več izobraževanja.” Zadnja leta zaposleni namreč sploh niso imeli izobraževanj. “Omogočiti dobro literaturo, kajti velika večina inšpektorjem želi opravljati svoje delo kvalitetno”. 

Foto: Nova24TV

V povezavi s predsedovanjem Strateškemu svetu za debirokratizacijo in mestom v. d. direktorja Furs je povedal, da gre za kompatibilni funkciji, v svetu se namreč ukvarjajo z debirokratizacijo na davčnem področju. “Na KPK sem v ponedeljek že poslal več vprašanj v zvezi z mojimi funkcijami, ki jih opravljam. Sem namreč tudi član nadzornega sveta SDH, imam podjetje itd. Kot direktor v treh podjetjih v Sloveniji sme odstopil, 31. 5 bom brisan iz registra, lastništva pa mi ni potrebno spremeniti. Za ostalo čakam na odgovore KPK.” Povedal je, da bodo z njegovimi strankami delali moji svetovalci v podjetju, v kar se sam ne bo mešal. “Svoj čas bom porabil za modernizacijo in poenostavitve na Fursu”. 

Državljanom bo ob uveljavitvi sprememb lažje

Na vprašanje, kako bodo spremembe občutili davkoplačevalci, je Simič odgovoril, da tako, da jim bo lažje. “Pripravljam spremembe na odmeri davka na promet nepremičnih, danes se čaka namreč 10-15, celo 30 dni. Veliki zaostanki se pojavljajo na odmeri dohodkov iz kapitala. Pogovoril se bom z zaposlenimi, kje so ovire.” Simič je povedal, da ne podlagi dostopnih podatkov je bilo letos pobranih več davkov kot lani, kar pomeni, da se zadeva popravlja, gospodarstvo pa okreva. “Menim, da se v redu plačujejo davki v Sloveniji, paziti pa je potrebno tudi na odhodkovni strani, da se denar ne porablja neracionalno,” je prepričan.

Simič je bil sicer tudi v sodnem sporu s Fursom. Ustavno sodišče RS mu je v nekaj letih pritrdilo. “Tista zadeva je trenutno na Ustavnem sodišču. Vse skupaj se je začelo, ker je finančna inšpektorica trdila, da je šlo za navidezno prodajo mojega podjetja na Ciper. Takrat sem ga namreč moral prodati pod pritiski medijev. Vrhovno sodišče je pritrdilo, da je bila prodaja izvršena pod pritiski medijev, poleg pa je reklo, da ni šlo za navidezno prodajo, ta je namreč bila izvedena.

Ostali smo še v dilemi, zakaj sem šel na Ustavno sodišče. Vrhovno sodišče je reklo, da sem se želel izogniti plačilu davka (niso povedali katerega) in se sklicevali na 4. odstavek 74. člena. Zanimivo pa je, da je čez dve leti isti senat Vrhovnega sodišča sprožil ustavni spor v zvezi s tem členom. V inšpekcijo se ne bom vpletal, želim, da so samostojni in da delajo strokovno in kvalitetno.”

 

Simič je razkril, da so imeli v njegovem podjetju smo devet primerov, ki so že zaključeni. V prvih postopkih, ki so se odvajali 2014, 2015, 2016, sem opozoril Furs, da dela napačno in protiustavno, odmerili so namreč 2,5 milijona davkov, v ponovnih postopkih letos pa 189 tisoč. “To pomeni, da je bilo nekomu odmerjeno 2 milijona 300 tisoč preveč.” Simič želi z zaposlenimi na Fursu sodelovati. “Po šestih mesecih želim, da bo Furs ekipa, ki bo delovala v interesu resnice in zakonitosti ter da davčni zavezanci ne bodo imeli strahu pred Fursom.”

Nina Žoher

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button