Informer
Spletni posrednik informacij

Madžarska predlaga novo uredbo o nevladnih organizacijah “v skladu z zakonodajo EU”

0

Madžarska vlada se strinja s Sodiščem Evropske unije, da je preglednost, legitimno in demokratično pričakovanje, zlasti v primeru nevladnih organizacij, ki so sposobne bistveno vplivati ​​na javno življenje in javno razpravo nujno potrebno, je sporočila ministrica za pravosodje Judit Varga.

Sklicujoč se na sodbo Sodišča glede madžarskega zakona o preglednosti nevladnih organizacij, je Varga v dvojezični objavi na Facebooku dejala, da se tudi madžarska vlada strinja s sodiščem, “da je preglednost financiranja teh organizacij v interesu vseh “.

»Zaenkrat v razpravi med Madžarsko in Brusljem ni šlo za cilj, temveč za izbiro sredstev. Ob upoštevanju teh premislekov ter upoštevanja in spoštovanja odločitve sodišča vlada predlaga, da se vzpostavi nova uredba v skladu z zakonodajo EU, hkrati pa razveljavi zakon o preglednosti, s čimer se konflikt reši v zadovoljstvo vseh strani. Ta predlog nevladnim organizacijam ne nalaga večje obremenitve kot prej, poleg tega pa ne zahteva več, kot je bilo pričakovano prej: pregledno delovanje, «je dejal minister.

Hkrati je Varga ugotovila, da trenutno na Madžarskem deluje približno 60.000 nevladnih organizacij.

Varga je medtem poudarila, da obžaluje, da medtem leva opozicija “predlog obravnava kot skupek sankcij in drugih nočnih mor”.

Foto Twitter
Izvor/Avtor NTA
Objavite komentar