Kolumna

Kultura, kot motor in steber naroda!

V kolikor pogledamo zgodovino posameznih narodov so se skozi zgodovino in čas ohranili samo zaradi močne povezanosti. Tisto, kar pa jih je držalo skupaj, pa so njihovi običaji, različna izročila, navade, jezik… kar pa vse lahko štejemo pod kulturo.

Tako se v bistvu izkaže, da je kultura tista, ki jih je ohranjala pri življenju, ne denar, ne vojne, ne zmage… temveč tisto, kar nosijo globoko v svojem srcu, tisto, kar jih povezuje. Kultura je tisto, kar v resnici narode ohranja skozi stoletja.

Vendar če pogledamo danes na stanje kulture posameznega naroda, lahko rečem, da jo v veliki meri zanemarja, predvsem iz finančnega vidika. Danes veliko več narodi vlagajo v vojsko, v nepremičnine… vse kar je minljivo, kultura pa ni minljiva oz. bo minila, ko bo narod ugasnil. Torej, dokler bo narod skrbel za svojo kulturo bo tudi živel.

Čeprav skoraj vsi narodi živijo bogato in razkošno, še v resnici nikoli niso bili tako blizu svojemu koncu oz. tako revni, zato ker so pozabili na svoj razvoj, na svojo kulturo in se popolnoma prepustili zunanjim vplivom. Pozabili so na svojo notranjost, na svoj temelj od kod izhajajo, kaj jih povezuje. Glede nato, da svet postaja globalen, se lahko vsi slej ko prej izgubimo v njem in na koncu vsi postanemo samo en narod. Res smo prebivalci istega planet, vendar še daleč nismo isto. To kar nas združuje in je nevidno, lahko počasi ugasne, ugasne lahko naša kultura in mi z njo.

 

Zakal je kultura tako pomembna?

Ime kultura izhaja latinščine besede cultura, izpeljane iz colere, kar pomeni »gojiti«. Kultura se na splošno nanaša na oblike človeške dejavnosti in simbolične strukture, ki dajejo taki aktivnosti pomen.

Torej če želimo, da smo živi, moramo biti ves čas v gibanju in to je tudi osnovna človekova lastnost, da kot vrsta obstajamo. S tem, ko smo ljudje aktivni in smo v razvoju, neprestano nekaj ustvarjamo. In ravno ustvarjanje, oz. izražanje se je razvijalo skozi ralične načine, glasbo, zvok, tehniko, oblikovanje… vedno je našlo svojo pot in se pri tem zelo oblikovalo v različnih segmentih. Kultura je vedno iskala pot preživetja in ker je vedno iskala nove načine je s tem odpirala nove možnosti razvoja in s tem je vzpodbujala družbeno življenje naroda, gospodarski razvoj, politično življenje. Skratka kultura je več čas bila nek motor razvoja celotne družbe. Zato je kultura lahko tudi preživela in z njo narod.

Zato je danes pomembno, da se v času krize ljudje ponovno vrnejo k svojim koreninam in obudijo pozabljena izročila. Kajti samo tako bodo ponovno dobili vero vase, veliko bolj, kot da se obračajo k Bogu. Vero morajo najti v sebi, vero pa vedno ustvarimo tako, da počnemo nekaj kar čutimo. In čutenje razvijamo z ustvarjanjem. Kultura je dejansko rešitev za krizne čase.

Predvsem pomembna pa je kultura za širjenje gospodarske panoge, kot je turizem in odpiranje raznih poslovnih priložnosti.

Ljudje so nekaj časa potovali zaradi lepot posameznih držav, vendar lepota je površinska in se je hitro naveličamo, zato je pomembno, da se obiskovalcem ponudi nekaj veliko več, nekaj kar ni dostopno vsakomur, da se mu pokaže vsemogočnost naroda in njegova globina, kjer lahko črpa neizmere navdihe sam zase. Kultura ni namreč zaprta na en narod temveč je lahko navdih drugemu narodu in tako omogoča obstoj večih narodov skupaj. Tako je kultura osnova za gospodarsko panogo. Zato je predvsem pomembno, da se kultura določenega naroda ne zadržuje samo ne njenem ozemlju, temveč, da se širi po vsem svetu na različne načine, preko glasbe, literature, kiparstva, tehnike, izumov, različnih sporočil… kajti to je v resnici najboljši marketing za določen narod oz. državo.

Hkrati pa si preko kulture neformalno odpremo nešteto vrat do željenih ciljev, saj so v kulturnih vodah ljudje neobremenjeni s funkcijami, inštitucijami, denarjem… v kulturi ljudje samo so in tam lahko navežemo oz. ustvarimo neverjetne poslovne in druge možnosti in povezave.

Kultura zagotovo ne sme biti na prvem mestu, kamor se denar vlaga, ker je to lahko včasih jama brez dna, mora pa biti dovolj visoko, da se kultura razvija v čim več smeri in s tem krepi svojo moč in temelj naroda.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button