Informer
Spletni posrednik informacij

KPK pri nakupu delnic Petrola s strani ministra Andreja Vizjaka ni zaznala nepravilnosti!

0

Potem, ko je v osrednjih medijih zaokrožila novica o tem, kako naj bi prišlo do domnevne nepravilnosti, ko je minister za okolje in prostor Andrej Vizjak kupil delnice Petrola, se je sedaj izkazalo, da temu le ni tako. Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je namreč po zaključenem postopku prišla do zaključka, da ni zaznati suma kršitev iz lastnih pristojnosti. Nadaljnja obravnava prijave je bila iz tega razloga zavrnjena.

Prijava se je po navedbah KPK nanašala na sume nepravilnosti pri nakupu delnic družbe Petrol, ki ga je izvedel minister Andrej Vizjak, in njegovo odločanje o deregulaciji cen naftnih derivatov.

“V okviru predhodnega preizkusa komisija ni zaznala suma kršitev iz lastnih pristojnosti, zato je nadaljnjo obravnavo prijave zavrnila. Je pa prijavo v informacijo odstopila Agenciji za trg vrednostnih papirjev in jo zaprosila, da jo obvesti o ugotovitvah v konkretni zadevi. Če bo na podlagi teh ugotovitev potrebna dodatna obravnava zadeve v skladu z določbami zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, bo komisija to tudi uvedla,” so navedli po poročanju STA.

Potem, ko se je vlada odločila za popolno liberalizacijo cen naftnih derivatov, kar pa bi lahko posledično vplivalo na poslovanje Petrola, se je Agencija za trg vrednostnih papirjev meseca septembra odločila, da uvede postopek zaradi suma zlorabe notranjih informacij. Minister Vizjak, ki je od marca letos kupil 415 delnic Petrola, je na začetku septembra pojasnil, da je v nakupu delnic družbe Petrol videl priložnost za dobro naložbo, v času epidemije je namreč borzni tečaj drastično upadel.

Petrol je zadnja sporna kadrovska poteza Šarčeve vlade. (Foto: STA)
Foto: STA

Za nakup se je odločil že spomladi
Potem, ko je bila septembra sprejeta odločitev o popolni liberalizaciji cen naftnih derivatov, je vrednost Petrolovih delnic narasla. Ker so se na račun tega pričeli pojavljati očitki, je Vizjak konec septembra pojasnil, da se je za nakup odločil že spomladi, ko o deregulaciji cen pogonskih goriv sploh še ni bilo govora. Ob tem pa je še poudaril, da pri tem omenjenem predlogu in mnenju okolijskega ministrstva ni sodeloval na kakršenkoli način. Odločitev je namreč prepustil strokovni službi in državni sekretarki. “Gradivo je pripravilo gospodarsko ministrstvo, sodelovalo je tudi ministrstvo za finance. Jaz v to nisem bil vključen. Da mene vlečete v to zgodbo, se mi zdi nesprejemljivo in ustvarjanje konstrukta.”

Nina Žoher

Objavite komentar