Informer
Spletni posrednik informacij

Kdo je gazda v Petrolu?

Najmočnejši igralec v Petrolu je slovenski poslovnež Dari Južna.

0

Kaj se dogaja na Petrolu?«, se sprašuje del slovenske javnosti. V zadnjih mesecih se je izoblikoval zanimivi štirikotnik, kjer glavno vlogo igrajo predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popovič, največji posamični lastnik Dari Južna, vodja poslanske skupine SD Matjaž Han in sedanji minister za okolje in infrastrukturo Andrej Vizjak.

Kdo je resnični GAZDA na Petrolu? zgodba že ima zelo dolgo brado. Dolgoletne lovke na Petrolu je stegovalo že udbaško omrežje v sredini 80.ih let in s svojim vplivom postavili garnituro kadrov, ki so ves ta čas nadzor nad poslovanjem Petrola. Med bolj znanimi igralci sta bila udbovca Silvo Komar, Dragan Isajlović. Ne smete pozabiti, da je bil nekdanji šef kriminalistov in vidni igralec tranzicijskega omreža Mitja Klavora, nasledil Komarja na položaju svetovalca predsednika uprave Petrola za področje korporativne varnosti. Naši viri ob tem razporejajo z zgodovinsko dokumentacijo, da je Petrol skupaj s poslovnimi partnerji na Balkanu in v Italiji bil soudeležen pri povzročitvi škode v višini devet milijard evrov od sredine 80.ih let naprej! Zgodovino Petrola bomo predstavili v naših naslednjih člankih.

V vsaki sestavi družbe Petrola so posamezniki, ki mislijo, da so »carji sveta«. Na papirju se ima za najmočnejšo igralko v slovenskem največjem energentu aktualna predsednica uprave Nada Drobne Popovič. Le ta se je na mestu predsednice uprave zavihtela po »puču«, ko je to mesto zasedla kot  predsednica nadzornega sveta. Sama Popovičeva ima zelo zanimivo poslovno pot, kar bomo objavili enkrat v prihodnje. Po poročanju portalov Škandal24 in Siol si trenutna predsednica uprave s pomočjo svojega moža Zorana Drobneta gradi hobotnico kadrov iz podjetja Autocommerce. Le to je lastniško dolgoletno obvladoval Herman Rigelnik. Ob tem je Zoran Drobne skupaj s podjetnikom Leopoldom Poljanškom ( večinskim lastnikom preko podjetja Spira pet podjetja VGP Drava) na Malem Lošinju letos devetega aprila ustanovila podjetje Island House.

 

Podjetje je registrirano za zelo široko dejavnost: poslovanje z nepremičninami, gradbeništvo, turizem, izposojo vozil in plovil, trgovsko dejavnost, kmetijsko dejavnost, zastopanje tujih podjetij, računovodstvo in celo za podjetniško svetovanje. Glede na znane zgodovinske malverzacije Petrola bo potrebno zelo pozorno spremljati delovanje podjetja njenega moža.

Največji »car« Petrola je poslovnež Dari Južna. Še eden izmed zmagovalcev slovenske tranzicije je postal realno najmočnejši igralec na Petrolu. Zelo dobri poznavalci Petrola trdijo, da je tako nadzorni svet in kot uprava pod močnim vplivom Južne. Enako je Škandal24 poročal, da se Drobne-Popovič in tudi ostali člani uprave Petrola dobivajo vsaj enkrat na teden z Južno o najnovejših poslovnih odločitvah v Petrolu.

 

Hobotnico v Petrolu nadzoruje veljak stranke SD Matjaž Han

Medijsko najbolj izpostavljen obraz na levem političnem polu o dogajanjih v družbi Petrol je vodja poslanske skupine Socialni demokrati Matjaž Han. Že večkrat se je pisalo v slovenski javnosti o kadrih, ki so povezani s Hanom in stranko SD v družbi Petrol. Med njimi velja sedaj za glavnega operativca, Alen Mihelčič, direktor veleprodaje na jugovzhodnih trgih s sedežem v Zagrebu. Oba veljata tudi za bližnja apartmajska soseda na hrvaškem otoku Pag.

Ista dvojica sedaj želi, da bi Petrol na Pagu zgradil še en bencinski servis na točno določenem zemljišču. Večkrat se je pojavila informacija na slovenski poslovni sceni, da je Južna le slamnati lastnik deleža v Petrolu, s katerim politično in poslovno opravlja poslanec SD Matjaž Han.

Dari Južna je tranzicijski poslovnež, ki si je uspešno spletel mrežo na levem in desnem političnem polu. V sedanji vladi je njegov osrednji adut minister za okolje in prostor Andrej Vizjak. Le ta mu je pomagal z določenimi imenovanji posameznikov v nadzorni svet družbe prevzeti družbo Petrol.

Zelo dobri poznavalci slovenske gospodarske in politične scene vedo povedati, da je prav zasavski-posavski del največje parlamentarne stranke močno zlizan s tranzicijskim omrežjem in skrbi za nadaljevanje spornih tranzicijskih praks. S temi potezami pa močno jezijo vrh stranke, določene poslance in nekatere dolgoletne in zveste podpornike stranke SDS. Eno osrednjih vlog igra v.d. generalnega sekretarja stranke SDS Borut Dolanc.

Luka Perš

Foto Twitter
Izvor/Avtor Prava.si
Objavite komentar