Politika

Kako je kaviar socialistka iz Bruslja zarinila nož v hrbet Pahorju in na cedilu pustila upokojence

Kljub temu, da Socialni demokrati na svoji uradni strani ob pozivanju k odstopu vlade in k članstvu v SD navajajo, kako naj bi predstavljali platformo za demokratično organiziranje ljudi, nekateri člani in članice stranke opozarjajo na drugo perspektivo.

 

V uredništvo smo namreč prejeli pismo naslovljeno na predsednico stranke Tanjo Fajon v katerem Fajonovo nekaj članov stranke sprašuje za pojasnilo, kako to, da ne premorejo oziroma se ne omogoči demokratično evidentiranje večih kandidatk in kandidatov za novega predsednika/predsednico stranke.

“Prosimo, da na kongresu pojasniš, kako lahko Socialni demokrati z dolgoletno tradicijo ne premoremo oziroma se ne omogoči demokratično evidentiranje večih kandidatk in kandidatov za novega predsednika/predsednico stranke. Dejan Židan nam je na kongresu obljubljal, da nas bo pripeljal na naslednje volitve in ste ga umaknili. Kako in zakaj veste samo vi in vaš team,” uvodoma izpostavljajo in dodajajo, da on sam le modro molči in se nasmiha.

 

V pismu se sprašujejo o prijemih, da članice in člani ne upajo proti svojemu podpisu evidentirati želenih kandidatk/kandidatov. “Poleg tebe imamo dva kandidata,” poudarjajo in dodajajo, da stranka premore več kompetentnejših, primernejših kandidatov. “Kje so ste jih utišali? Danes beremo v medijih, da je ostal tvoj edini protikandidat Jani Prednik, ker Sonja Lokar ni podala soglasja.”

 

Nož v hrbet Pahorju

V nadaljevanju Fajonovi očitajo, da jo je v stranko pripeljal Borut Pahor, sedaj pa javno blati tudi njega. “Kašen človek si? Menda je želja, da predsednik poveličuje ene in pljuva po drugih. To je vse, kar vas moti pri Pahorju. Da ne pljuva po onih, vemo katerih. Ko boste ti in tvoja ožja ekipa to presegli, kar verjetno ne boste, boste morda razumeli gospoda Pahorja in zakaj je on predsednik vseh Slovencev. Med drugim jo sprašujejo, zakaj ne opravlja funkcije v Bruslju za katero je bila izvoljena in vodenja SD ne prepusti delujočim kolegom v Sloveniji. “Kaj te žene? Prosim pojasni članicam in članom kako je z zdravjem o katerim se razpisuješ in podajaš intervjuje v medijih ali zmoreš?”

 

Foto: STA

V stranki se od leta 1991 ni spremenilo popolnoma nič


Člani v pismu se sprašujejo, če je v teku nova prevara članov. “Imena kandidatov – kandidatk za vodilno pozicijo v SD kažejo, da gre le za zavajanje članstva oziroma javnosti. Edini moški kandidat je kljub poslanskemu mandatu javnosti skoraj neznan, Lokarjeva je že precej v letih. Torej bosta oba prej našteta kandidata v primernem trenutku odstopila od kandidature in ti prepustila neovirano zmago. Lahko pa tudi ostaneta do konca in tako pomagata prešteti glasove podpore ter preveriti količnik in obvestiti tvoje kolege, bivše televizijske sodelavce.” Poudarjajo opažanje, da se v stranki od leta 1991 ni popolnoma nič spremenilo, razen nekajkrat ime. V stranki je po njihovih besedah preveč kulakov in dokler bodo vsi poslušno tiho bo tako, kot je.

“Dejansko smešno in zgodovinsko ironično. Ko ima stranka dejansko izbiro, tri kandidate/kandidatke za mesto predsednika/predsednice, stranke, ki je sama sebe razglašala za “demokratsko” bi lahko vsak, kot zunanji opazovalec imel občutek, da je tole vsaj v enem primeru navadna predstava. Da bi za Lokarjevo verjeli, da so jo “stare bajte” res predlagale kot resno kandidatko, potem je kandidatura Prednika prozorna, da bolj ne bi mogla biti,” so prepričani. Prednik je namreč po njihovo kandidat, ki ne more biti izvoljen. “V bistvu je tudi Lokarjeva kandidatka, ki ne more biti izvoljena, zato je tudi umaknila soglasje. Ne glede na ime, ki si ga je ustvarila v preteklosti, je v zadnjih letih v strankarski politiki navzven precej nepomembna figura. Za povrh proti njej govorijo tudi njena leta. 72 je sicer krasna starost za upokojenca, ne pa za prevzem politične stranke, ki potrebuje pospešek,” poudarjajo.

Jani Prednik (Foto: STA)

Člani stranke, ki so na Fajonovo naslovili svoj zapis, so poudarili, da se predlagatelji tega zagotovo zavedajo. Po njihovo je zelo verjetno, da sta bila oba kandidata obveščena, da sta predlagana zgolj zaradi lepšega, da imajo več kandidatov. “Najbrž sta se s tem celo strinjala. Lokarjeva, ker je na stranko oziroma Partijo tudi čustveno res navezana (po svoje cenimo njeno predanost). Prednik pa je za enkrat dejansko tako nepomembna figura, da mu vsaka reklama lahko koristi. Noben resen aktiven politik znotraj SD pa trenutno ne bo sam vložil kandidature za predsednika stranke.”

Obregnili so se ob besede nekdanjega predsednika stranke Židana, ki je menjavo v vodstvu označil kot enega od korakov, ki bi SD-ju lahko pomagal k napredovanju v vodilno stranko. “Ali je res tako mislil oziroma je moral povedati sicer vprašanje kako bi se zanj zgodba zaključila. Verjetno z diskreditacijo.” Pri tem so spomnili na Pahorja in Igorja Lukšiča, ki se ju je zavrglo in pospravilo v ropotarnico SD. “Borut se je nato sam, kot feniks dvignil, kar je bilo za mnoge v SD šokantno presenečenje.”

Foto: STA

Volitve v SD so predstava, kongres pa farsa

“Moralna pokveka, sram nas je lahko vse skupaj. Včasih je dobro, da je človek malce tiho, da se ugrizne v jezik. Ne gre drugače. Ego Tanje je moral butniti iz podstrešja. Glede na kandidate so volitve v SD predstava in kongres farsa; ploskanje in presenečen zadovoljen obraz ob izvolitvi Tanje Fajon je obvezen,” v nadaljevanju poudarjajo v pismu. Prepričani so, da je bila dosedanja politika stranke pogubna, pri čemer so kot primer navedli ukrepe ministrice Anje Kopač Mrak, ki so jih označili kot grozljive. Predstavljeni kandidati po njihovem zgolj predstavljajo kontinuiteto stranke. “Definicija kaviar socialistke iz Bruslja, kjer je več naredila za druge kot pa za nas, zdaj bo pa tisočim mladim brez prihodnosti, upokojencem brez poštene penzije, brezposelnim prodajala bučke,” kritično navajajo v pismu in ob enem dodajajo, da jih prav nič ne čudi pisanje medijev.

 

Čas za odhod


“Če pomislimo na trenutno možnost izvolitve (Noben resen aktiven politik znotraj SD pa trenutno ne bo sam vložil kandidature za predsednika stranke.) bi bila samoiniciativno vložena kandidatura proti “nasteroidani” Fajonovi precej neracionalna odločitev. Če pa je prepričan, da mu brezplačna reklama edini kandidat med 35 ženskami lahko koristi je njegova poteza sprejemanja predloga smiselna. Letos nima minimalne možnosti za izvolitev, pa je lahko perfektna izbira,” poudarjajo v pismu in dodajajo: “Ne moremo reči drugega kot povzpetniki. Kruhoborci za visoka, dobro plačana državna delovna mesta. Pa stranka naj vsaj enkrat poplača najprej svoje dolgove.”

Nina Žoher

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button