Svet

Kaj Američane čaka jutri, ko bo v kongresu preštevanje elektorskih glasov? Trump napovedal preobrat? VIDEO

S 6. januarjem 2020 naj bi se začelo preštevanje elektorskih glasov. Osrednji mediji prepričujejo javnost, da gre zgolj za ceremonijo, zgodovina pa pravi, da ima predsednik senata, t.j. ameriški podpredsednik v času preštevanja glasov v svojih rokah vse niti. Tega se zaveda tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je na shodu v Georgiji, dva dneva pred preštevanjem elektorskih glasov, izrazil upanje, da se bo Pence, ki mu je stal ob strani zadnja štiri leta, v ključnem trenutku izkazal.

“Upam, da se naš veliki podpredsednik izkaže,” je v svojem govoru na shodu v podporo republikanskima kandidatoma za senatorje Davidu Perdueju in Kelly Loeffler povedal ameriški predsednik Donald Trump.

 

6. januarja 2020 bo v kongresu potekalo uradno preštevanje elektorskih glasov. Kakor smo na Nova24TV že poročali, glasove lahko prešteva zgolj in samo predsednik senata, t.j. ameriški podpredsednik Mike Pence.

Čeprav mediji želijo Pencovo vlogo prikazati kot zgolj ceremonialno, pa ima v resnici veliko večjo težo, kar potrjujejo tudi primeri iz preteklosti. Najbolj eklatanten primer tega, kaj vse si lahko predsednik senata dovoli pri preštevanju elektorskih glasov je gotovo iz leta 1.800, ko si je takratni ameriški podpredsednik, eden od ustanovnih očetov ZDA Thomas Jefferson sam naštel dovolj glasov, da je postal ameriški predsednik. A Jefferson ni osamljen primer. Skozi ameriško zgodovino so se dogajale vse mogoče nenavadnosti, ki pa so vedno navkljub raznoraznim ogorčenjem, škandalom in nasprotovanjem, obveljale.

Skozi ameriško zgodovino se je preštevalo na različne načine
Bilo je vsega. Od prištevanja elektorskih glasov držav, ki niti niso bile zvezne države, do tega, da so upoštevali glasove oddane na napačen dan, šteli necertificirane volilnice in zavračali preštevanje certificiranih elektorskih glasov. Zgodilo se je celo, da so preštevali glasove elektorjev, ki so jih določili kar preostali elektorji. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Več republikanskih senatorjev in kongresnikov je že napovedalo, da bodo izpodbijali veljavnost volitev in zahtevali desetdnevni odlog certifikacije glasov. To bi, po poročanju Breitbarta, lahko razvleklo proces zaslišanja na več ur.

 

Kar se tiče samega ameriškega podpredsednika, je Pence na shodu v Georgiji v ponedeljek povedal naslednje: “Vem, da imamo vsi svoje dvome o zadnjih volitvah, in želim vam zagotoviti, z vami delim dvome milijonov Američanov o volilnih nepravilnostih.” Pence je nadaljeval: “Obljubim vam, v sredo bo prišel naš čas v kongresu. Prisluhnili bomo ugovorom in predstavljenim dokazom.” Z izjavo je med publiko požel bučen aplavz.

A odgovor na vprašanje, kje kdo stoji v oziru na ameriške volitve je te dni bolj spremenljivo od poteka zgodbe v španskih telenovelah. National File trdi, da naj bi Pence, vodja demokratske večine v kongresu Nancy Pelosi, vodja republikanske manjšine Kevin McCarthy in vodja republikanske večine v senatu Mitch McConnel že sklenili tihi dogovor, ki bi vsakršno izpodbijanje preštetih elektorskih glasov končali z glasovanjem preproste večine po dveh urah razprave.

Kot smo že zapisali sredi decembra 2020, je težko vedeti, kaj lahko pričakujemo v prihodnjih dneh, kajti kakor kaže zgodovina, je mogoče pravzaprav skorajda vse.

Ivan Šokić

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button