Connect with us

Pozdravljeni, kaj iščete?

Slovenija

Javna RTV Slovenija “izumila” anketo, ki da seštevek 141,8 odstotka ter javno izenači mnenja amaterskih covid skeptikov in stroke!?

anketa scaled 1
Anketa Mediane (Vir: Twitter)

RTV Slovenija si je privoščila neverjetno sramoto, ki je najbrž vsaj deloma krivda Mediane, toda nacionalka bi kaj takega preprosto morala preveriti. Mediana je zanje naredila anketo med ljudmi, komu najbolj zaupamo glede epidemije novega koronavirusa. Rezultati so, kakršni so, toda ko jih je nacionalka prikazala na svojem zaslonu, je seštevek vseh bil, reci in piši – več kot 100 odstotkov, natančneje 141,8 odstotka.

Sodelovanje RTV Slovenije in Mediane pogosto buri duhove, toda po navadi zato, ker njihovi rezultati ne sovpadajo z intuitivno realnostjo in pogosto, če ne vedno, predvsem predstavljajo “zastonj” marketing za politike globoke države. Tokrat pa sta si obe hiši naredili veliko sramoto.

Mediana je za nacionalko naredila anketo na temo “Komu najbolj zaupate glede epidemije?”. Ko je “naše okno v svet” prikazala rezultate, so posamezni odstotki, če ste jih sešteli, dali vsoto 141,8 odstotka. Na to sramoto je javnost opozoril Peter Merše na svojem Twitterju:

 

Zdi se, da so v času družbenih omrežij veliki mediji pod vse večjim pritiskom javnosti in človek bi mislil, da se bodo trudili na vse pretege, da ne izpadejo, ne glede na to, ali jim rečemo “lažnive novice”, “fake news” ali “lugenpresse”, bolj verodostojni. Ob takšnih napakah pa je retorično vprašanje tviteraša ne samo, da povsem na mestu, ampak najbrž še preblaga ocena stanja.

Drugi sporni vidik te ankete in tega, da jo je nacionalna televizija promovirala, na kar je s svojim tvitom opozoril raziskovalni novinar Luka Svetina, pa je dejstvo, da so v isto anketo uvrstili amaterskega covid 19 skeptika, Marka Potrča, in strokovnjakinjo, kakršna je Dr. Bojana Beović:

 

S tem so povprečnemu gledalcu, ki ga je s televizijo zlahka mogoče manipulirati na ravneh psihologije, o katerih nima časa razmišljati, sugerirali, da sta njuni mnenji enakovredni. “Aja, saj pa, ta mnenja so na trgu, kot sedemnajst različnih Milk. Jaz sem se pač odločil za rozine (Marko Potrč). Stvar okusa, če ti verjameš, da so jagode (stroka) boljše.”

Aleš Ernecl

Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oglasi Qries
Oglasi Qries

Kdo je najbolj nesposoben za predsednika vlade?

Tanja Fajon, evropska poslanka SD
Luka Mesec, poslanec Levice
Alenka Bratušek, predsednica SAB
Marjan Šarec, predsednik LMŠ

Facebook

Ostali Prispevki

Kolumna

Da se izognemo nepotrebnemu: Čordić bi se lahko pisal tudi Novak, Macron, Merkel ali Kurz, zame ni nobene razlike. Napisal bi enako. Zlatko Čordić...

Kolumna

Že dvajset let se ukvarjam z reševanjem osebnih in poslovnih kriz, ki so nastale zaradi osebnih motenj, katere izhajajo iz otroštva. Tako sem se...

Politika

Kazni zaradi kršenja številnih odločb. neupoštevanja odloka o zbiranju ljudi na javnem kraju v času koronavirusa, grožnje predsedniku vlade, grožnje policistom, neupoštevanje policijskih odredb,,...

Kolumna

V kolikor nekdo želi voditi Slovenijo v »zdravo« prihodnost, mora nekdo dobro poznati potrebe in potenciale njenih prebivalcev. Pa jih? A sploh vemo, kdo...