Slovenija

Ivan Simič: Državljani si ne želijo birokracije, dušijo se v njej in to je potrebno odpraviti! VIDEO

V tokratni Temi dneva je bil gost Ivan Simič, predsednik vladnega strateškega sveta za debirokratizacijo.

 

Z gostiteljem Luko Svetino sta spregovorila o zadnjem vladnem predlogu, v katerem so sodelovala vsa ministrstva, ki naj bi bil deležen, nič presenetljivega, določenih kritik sindikatov in levo usmerjenih medijev. Po besedah Simiča vse doslej prejete kritike bodisi temeljijo na predsodkih bodisi so premalo konkretne.

V tokratni Temi dneva je gostoval slovenski davčni super strokovnjak, Ivan Simič, ki je pod to vlado postal predsednik vladnega strateškega sveta za debirokratizacijo. Na konkretna vprašanja voditelja Luke Svetine o kritikah in morebitnih problemih zadnjega vladnega predloga, ki bo odšel v obravnavo državnega zbora, je odgovarjal v svojem slogu: jasno in precizno.

 

Eden od pomembnih predsodkov, ki ga je naslovil je, da debirokratizacija pomeni izgubo služb, kar je zanikal. Dejal je, da je treba upoštevati tudi dejstvo, da je velik del kadra že tik pred upokojitvijo in jih bo potrebno nadomestiti. V vsakem primeru, tako meni Simič, moramo pričeti z debirokratizacijo, ker ta duši slovensko gospodarstvo in tudi slovenske državljane kot posameznike.

Simič se je dotaknil tudi za sindikate in skrajno levico sporne socialne kapice, ki pomeni, najbolj poenostavljeno možno, da ima progresivno obdavčevanje mejo. In meja, ki jo za Slovenijo že od leta 2011, ko je bil del fiskalnega sveta, zagovarja Ivan Simič, je šest tisoč evrov bruto. Dodal je, da bi 4.500 evrov bruto pomenilo preveč radikalen in nenaden poseg v javne finance, šest tisoč evrov pa predstavlja znesek, s katerim takšnih problemov ne bo.

Podal je tudi kritiko nekaterim levičarskim medijem, ki so ga istočasno kritizirali zaradi uvajanja elektronskega vročanja, obenem pa se z njim strinjali. Pisali so tudi o tem, da se določena ministrstva s predlogom ne strinjajo, čeprav je predlog izdelan prav na podlagi predlogov ministrstev. Zaključil je, da “se bodo ljudje pač morali navaditi na nekaj, kar bo marsikomu olajšalo poslovanje, čez nekaj let pa se sploh več ne bodo spomnili, kako je bilo prej“. Podobno je bilo leta 2006, ko je bilo veliko pripomb zaradi odločitve, da se bodo dohodninske napvoedi pošiljale po običajni pošti.

Proti desetletjem birokracije

“Državljani si ne želijo birokracije, dušijo se v njej in to je potrebno odpraviti,” je povedal Simič. Pri tem je povedal, da mnogi morda vidijo v odpravi birokracije grožnjo, da bi lahko sami ostali brez dela, a to ne drži, saj je starostna struktura v državni upravi zelo visoka in bo to potrebno nadoknadit. “Vsi tisti, ki delamo v gospodarstvu, vemo kaj podjetnike duši, kaj državljane duši in tako naprej.”

 

Aleš Ernecl

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button