Informer
Spletni posrednik informacij

Italija se je odločila za uvedbo 5-dnevne karantene za prebivalce iz EU!

0

Nemčija in Italija sta v luči naraščanja števila okužb napovedali uvedbo novih omejitev proti covidu-19. Obe državi sta v torek neodvisno druga od druge napovedali omejitve potovanj, želita namreč nadzirati širjenje nove različice virusa, preden njuna zdravstvena sistema postaneta preobremenjena.

 

Nemški minister za notranje zadeve Horst Seehofer je izjavil, da se bo nadzor meje poostril vsaj za naslednjih osem do 14 dni in opozoril, naj vsi pričakujejo, ne glede na to iz katere države prihajajo, da bodo predmet nadzora. Še posebej bo kontrolo zanimal negativen test na novi koronavirus. Z novimi ukrepi bodo vozila naključno pregledana po vstopu v Nemčijo.

Italijansko ministrstvo za zdravje je napovedalo, da bo za vse, ki bodo v državo vstopili iz drugih držav članic EU, predpisana petdnevna karantena, zahtevali pa bodo tudi test na covid-19 na začetku in koncu obdobja osamitve, poroča Russia Today. Sicer je bila karantena v veljavi že za potnike, ki niso iz držav članic EU. Prihod iz nekaterih držav pa je za tiste, ki nimajo v Italiji kraja bivanja, prepovedan.

slo italija
Foto: epa

 

Do poostritve tudi pri potovanjih na Portugalsko
V ponedeljek je portugalska vlada tako kot številne druge države razširila in poostrila nadzor na mejah. Glede omenjene poteze je portugalsko notranje ministrstvo zatrdilo, da lahko tisti, ki prihajajo iz držav EU, kjer je stopnja incidence več kot 500 primerov na 100 tisoč prebivalcev, vstopijo le v primeru nujnih poslov, nato pa jih čaka 14-dnevna karantena. To zajema 11 držav članic EU: Bolgarijo, Češko, Ciper, Slovenijo, Estonijo, Francijo, Madžarsko, Italijo, Malto, Poljsko in Švedsko.

Turisti iz držav Evropskega gospodarskega prostora, kjer je stopnja incidence večja od 150 na 100 tisoč prebivalcev, smejo v državo vstopati le v primeru nujnih potovanj, vendar jim pri tem ni odrejena karantena, poroča Euronews. V to skupino držav spadajo: Nemčija, Avstrija, Belgija, Hrvaška, Danska, Slovaška, Finska, Grčija, Latvija, Litva, Luksemburg, Norveška, Nizozemska, Romunija in Švica. Vsi potniki, ki potujejo bodisi po kopnem ali po zraku, morajo opraviti negativni PCR test, ki je opravljen v zadnjih 72 urah. Tisti, ki rezultata testa ne bodo imeli, ga bodo morali opraviti na letališču na lastne stroške.

V Španiji oblasti svarijo državljane, naj upoštevajo omejitve potovanj in srečanj ob veliki noči. Fernando Simón, vodja španskega odziva na pandemijo, verjame, da bi lahko Španija zajezila počasen, a enakomeren porast primerov, če bodo ljudje med počitnicami disciplinirani. Toda mnogi Španci so zgroženi, ker so meje države odprte za večino evropskih turistov. Španija od 30. marca odpravlja prepoved za obiskovalce, ki prihajajo iz Združenega kraljestva – ukrep, ki je bil uveden tik pred božičem, da bi ustavil širjenje različic koronavirusa. Turisti bodo morali predložiti negativni test na covid-19, katerega veljavnost je 72 ur. Britanskim turistom se ob prihodu ne bodo potrebno samoizolirati. Toda v Združenem kraljestvu je vlada prepovedala mednarodna potovanja najkasneje do 17. maja.

Merklova jasno: “Ne bom stala križem rok!”
Razmere v Evropi so še posebej hude na račun pojavljanja novih variant virusa, ki so bolj nalezljive. Slovenija je na predlog stroke vstopila v enajstdnevno zaprtje države, v Italiji so se odločili za popolno zaprtje tekom velikonočnih praznikov. V nekaterih delih Francije so razmere tako hude, da so se odločili za enomesečno zaprtje. Do poostritve ukrepov je prišlo tudi na Češkem, na Nizozemskem pa je bilo zaprtje podaljšano do 20. aprila. V Nemčiji so se prav tako odločili za podaljšanje veljavnih ukrepov za zajezitev virusa, ti bodo namreč veljali vse do 18. aprila. Kljub vsemu pa je bil odpovedan najstrožji lockdown, saj so se številni podjetniki in voditelji nemških dežel uprli. Kanclerka Angela Merkel je v nedavnem intervjuju pozvala zvezne dežele, naj zaostrijo ukrepe: “Ne bom stala križem rok, dolžni smo omejiti okužbe”, je bila jasna.

nemcija 2
Foto: epa

 

Ukrepe zaostruje tudi Turčija
Okužbe naraščajo tudi v Turčiji, zato so odločili za poostritev veljavnih omejitev. Vnovič so omejili druženje in obratovanje lokalov. Kar 58 od 81 provinc (tudi Istanbul in Ankara) so razglasili za zelo ogrožena območja. Med drugim je bila sprejeta prepoved organizacije skupnih obedov v času ramazana, prepovedana so tudi množična zbiranja v šotorih in drugod. Konec tedna bo v veljavo stopila še omejitev gibanja, med tednom pa bo še naprej veljala policijska ura. Kavarne in restavracije bodo lahko po poročanju STA zapolnile le polovico kapacitet, ki so na voljo.

Foto AFP
Izvor/Avtor Demokracija.si
Objavite komentar