DružbaSlovenija

Igor Vovk razkrinkal LGBT industrijo, ki je zelo nestrpna do zagovornikov tradicionalne družine!

V tokratni oddaji Jožeta Možine na RTV se je pogovora udeležil ustanovitelj Zavoda iskreni in tednika Domovina, Igor Vovk.

 

Ta je zagovornik in promotor klasične družine, svojo pot pa je začel skozi dveletno praktično izobraževanje zakonske in družinske terapije. Po njegovem prepričanju je prejšnji sistem posegel v osnovno celico – družino. “Družina je kot osnovna celica družbe, če jo razrahljaš, je hitro vodljiva do vseh sistemov,” je pojasnil. Pri tem je še v nadaljevanju poudaril področja, s katerimi se ukvarjajo, na področju odnosa do otrok, splava, načrtovanja družine in spolnih zlorab v Katoliški cerkvi. Slednji na področju vseh tematik čuti pritiske s strani LGBT organizacij in cenzure v medijih, pozornost pa je prejel šele, ko je spregovoril o zlorabah.

Igor Vovk, ustanovitelj zavoda Iskreni, ki upravlja tudi portal in izdaja revijo Domovina, je pronicljiv sogovornik. Vodi neprofitno organizacijo, ki podpira in promovira klasično družino, z očetom, mamo in otroki. Opravil je dve leti praktičnega izobraževanja zakonske in družinske terapije. Ti dve leti sta ga navdušili za raziskovanje odnosov, preventivno delo z zakonci in starši. Štiri leta po vzpostavitvi portala Iskreni.net leta 2007 je ob podpori prijateljev, ki so sodelovali na portalu, ustanovil zavod Iskreni. “In že takrat je bil Igor poln inovativnosti,” je dejal pater dr. Kristjan Gostečnik.

Po mnenju urednika tednika Domovina, Tina Mamića, je Vovk tudi medijski pionir. Medtem ko se je opazil nek določen pesimizem med mediji, pa si je vseeno upal in zagnal nov medij. “Ne samo to, on je najprej naredil družinski portal, potem dnevnoinformativni portal, sedaj tednik Domovina in hkrati je začel s televizijsko produkcijo,” je pojasnil Mamić.

Foto: Zajem zaslona RTV

Zavod Iskreni je postal družinska organizacija, ki se trudi podpirati pare, zakonce in starše. “Portal smo ustanovili v prvi vrsti za iskrenost do sebe. Torej, če bo vsak iskren do sebe, se bo lahko razvijal, premagal strahove in izražal ljubezen,” je pojasnil temeljni cilj zavoda. Iskrenost pa je izjemnega pomena tudi v odnosu, če sta zakonca iskrena, se lahko zgodijo veliki premiki. Sebe vidi kot vztrajnega človeka, saj je z delom na kmetiji pridobil to zmožnost, da vztraja naprej.

Vse več je izzivov na področju osnovne celice – družine


Po njegovem prepričanju je prejšnji sistem posegel v osnovno celico – družino. “Družina je kot osnovna celica družbe, če jo razrahljaš, je hitro vodljiva do vseh sistemov,” je pojasnil. Pri delu ga je fasciniralo najbolj to, kako navdušiti ljudi s svojo inovativno idejo in jih spodbuditi, da te podprejo. “Zakonci, ki donirajo v naš zavod, so tudi naši največji promotorji,” je še pojasnil. Poleg terapij se Vovk ukvarja tudi s seminarji, predvsem na področju sočutnega starševstva, ki se je postavila ob bok permisivni vzgoji, ko otroci zaradi mej niso bili več sposobni funkcionirati. “Tukaj spodbujamo, da se starši vživijo v otroka, in mu damo tudi odziv na način, da otrok čuti in da mi čutimo, kaj on čuti. Če starši razumejo, kaj otrok čuti, se lahko pričnejo z njim tudi pogovarjati.”

 

Zavod Iskreni deluje tudi na novem področju, ki se imenuje “fertility care”. Gre za program, kjer zakoncem pomagajo pri načrtovanju družine. “Predvsem naše mlade mame in svetovalke usmerjajo, kako deluje plodnost v njihovem življenju in katere znake lahko prepoznajo, ki so potencialno lahko nevarni,” je dejal. Njihov program se predvsem osredotoča na to, kako reševati primere neplodnosti parov. “Gre za sistematičen pristop reševanja fizičnih preprek in hormonske motnje, ki onemogočajo zdrav razvoj otroka.”

Zagovarjanje družinskih vrednot je zahtevalo pritiske s strani aktivistov LGBT in nemilost medijev


Prav zato se je gibanje, ki organizira tudi vsakoletni množično obiskan Festival družin, ob pritisku aktivistov skupnosti LGBT po njegovem mnenju znašlo v nemilosti medijev. “Namen festivala je, da okrepi vrednost lastne družine,” je še pojasnil. Med drugim se učijo veščin starševstva in kako vztrajati v zakonu. “Da ne vztrajamo v slabem, namen tega je, da se prebujamo, prebudimo tisto najboljše, kar lahko drugi zaživijo.” Sprva so jih ignorirali, potem pa so se sistematizirali in pisali vsem njihovim pokroviteljem, da so proti njim, jim kratijo svobodo in da bodo protestirali pred njihovim podjetjem.

Voditelj oddaje Jože Možina in gost, ustanovitelj zavoda Iskreni Igor Vovk (Foto: Zajem zaslona RTV)

Vovk opaža, da tovrstni aktivizem pridobiva moč tudi s podporo multinacionalk. Glede njihovega odnosa do skupnosti LGBT pa pravi: “Absolutno nismo proti istospolno usmerjenim osebam, smo pa proti ideologiji LGBT, saj se je v povezavi z referendumom o zakonu o družinskih razmerjih pokazalo, da so cilji zelo nenavadni.” Vovk meni, da gre za ideologijo, ki spodbuja nestrpnost do drugače mislečih: “Opazili smo, da z idejo odprtosti, pluralnosti prihajamo v neki avtoritaren sistem, v katerem ne smeš več povedati svojega mnenja; in če ga poveš, te cenzurirajo. Na žalost je LGBT pri nas ugrabila levičarska shema in temu se pridružujejo tudi največje multinacionalke.”

Določene tematike so cenzurirane v družabnih medijih


Primer Googla in Facebooka nam je vsem znan, dejansko cenzurirajo besede. “Ne moreš več objavljati, plačano sploh ne. Če objaviš vsebino, s katero se ne strinjajo, te enostavno izbrišejo in te nihče več ne najde z iskalnikom. Čutimo, da gre za izjemno cenzuro svetovnega formata,” je pojasnil. Prav te razmere so Vovka in njegove sodelavce pri Iskrenih vodile na pot vzpostavljanja lastnih medijev. Že več let deluje spletni portal, tednik Domovina pa je začel izhajati letos spomladi. Veliko večino denarja za svoje delovanje Iskreni pridobijo z donacijami, za projekt pa so se odločili zato, ker je bilo njihovo delo v preteklosti preveč ignorirano.

Foto: Facebook

Vovk je spregovoril tudi o medijskem fiasku nad ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezom Ciglerjem Kraljem in zavodom Iskreni. “Ob morebitni propadli kandidaturi Karla Erjavca so hoteli uporabiti ministra v smislu: on je financiral zadevo in organizacijo. Ampak to ni res, on je izstopil, preden je sploh postal minister,” je pojasnil. Sam bi si želel, da bi bile nevladne organizacije bolj pod drobnogledom in bi se preverjali tudi njihovi rezultati. “Da sam poskušaš lajšati negativne družbene, politične ali zdravstvene posledice,” je dodal.

Čustvene posledice splava so popolnoma zanemarjene


Pred osmimi leti so se lotili tudi raziskave na področju splava, kjer so želeli ugotoviti odnos Slovencev do tega. “Zanimiva ugotovitev raziskave je bila, da 90 odstotkov Slovencev meni, da bi bilo pred posegom splava nujno imeti posvet s strokovnjaki, da jim razložijo vse posledice. Eno so zdravstvene, druge pa so čustvene, ki so popolnoma zanemarjene,” je poudaril. Na žalost pa ta raziskava ni našla poti v javnosti, medtem ko so na reprezentativnem vzorcu opravili kakovostno raziskavo, ta tema ljudem ni bila zanimiva.

Vir: Zajem zaslona, TV Slovenija

Večjo medijsko pozornost je zavod v nadaljevanju dobil skozi tretje področje Vovkovega delovanja, ki je gibanje “Dovolj je”. Slednje je namenjano preprečevanju spolnih zlorab v Katoliški cerkvi in pomoči žrtvam zlorab. Vovk o tem pravi: “Ko enkrat poslušaš in slišiš eno žrtev, drugo žrtev, nisi več isti človek, in mene je to dejansko spremenilo. Gre za uporabo zla …” Po njegovem mnenju je ukrepanje za odpravo te boleče rane Cerkve prepočasno, saj zaradi nekaj “gnilih jabolk” trpijo tudi drugi. Ob koncu intervjuja, ki ga je vodil dr. Jože Možina, je gost spregovoril še o velikem potencialu, ki ga vidi v slovenski mladini. “Mi želimo opogumiti vse deležnike /…/, da so to, kar so. Dejansko bodo lahko samo na ta način v polnosti zaživeli in bodo srečni. Spodbujamo jih, da so aktivni in spregovorijo, kljub temu, da včasih beseda ne bo dobro sprejeta, ampak je v tistem trenutku nujno potrebna, da se bo lahko ena stvar razrešila.”

Intervju si lahko ogledate v arhivu Televizije Slovenija.

Sara Rančigaj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button