Slovenija

Hrvaška tviterašica bi slovenskega premierja “posvojila” še na Hrvaškem

Slovenskega premierja so vzljubili tudi na Hrvaškem. Hrvaški premier Andrej Plenković ga je pooblastil za zastopanje Hrvaške na zasedanju vrha EU. Tam pa je Janši s pismom in vztrajnostjo uspelo prispevati k iskanju rešitve za celotno Evropo in je skupaj z ostalimi uspel doseči zgodovinski sporazum. 

Sodelovanje Andreja Plenkovića in Janeza Janše je zelo tesno in temelji na zaupanju. Plenković je pred kratkim zbolel za koronavirusom in se ni mogel udeležiti srečanja vrha EU, kjer so se med drugim pogovarjali tudi o zgodovinskem sporazumu o delitvi sredstev za blaženje posledic epidemije.

Plenković je tako slovenskega premierja Janšo pooblastil za zastopanje Hrvaške, kar pa se mu je v tem primeru obrestovalo, saj je srečanje voditeljev obrodilo sadove in potrdili so sredstva, ki bodo ključna pri okrevanju Evrope.

Slovenski premier Janez Janša in hrvaški premier Andrej Plenković (Foto STA)

Poleg samega Plenkovića so svojo podporo Janši izrazili tudi Hrvatje. Janša se je na Twitterju kritično odzval na izjavo milijarderja Georgea Sorosa, ki ni bil navdušen nad kompromisom in ga pozval, naj se izogiba Evrope. Trdi, da Soros s pomočjo svojega denarja poskuša skozi nevladne organizacije ustvarjati prepire na starem kontinentu, uničuje zaupanje med ljudmi in demokracijo. “En Brexit je bil že dovolj. Evropa potrebuje okrevanje in stabilnost. Kanclerka Merklova je naredila dobro delo,” je zapisal Janša.


Na omenjen tvit pa se je odzvala tudi hrvaška državljanka, ki je zapisala: “Kdo je za to, da nas Janša vedno zastopa?” Omenjeni Twitti tako nakazujejo, da se z Janšo strinjajo tudi na Hrvaškem in da ima tudi tam podpornike. Dobri odnosi s Hrvaško pa bodo v prihodnosti vsekakor pripomogli k reševanju odprtih vprašanj med državama. Prav naslednji teden v soboto bo v Benetkah srečanje slovenskega, italijanskega in hrvaškega zunanjega ministra na temo razglasitve izključne ekonomske cone na Jadranu.

Sara Rančigaj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button