Svet

Grški evroposlanec Lagos aretiran zaradi neonacizma

Ioannisa Lagosa, ki mu grozi zapor v Grčiji zaradi zločinov, povezanih z neonacistično stranko Zlata zora, je belgijska policija pridržala po tem, ko je Evropski parlament glasoval o odpravi njegove imunitete.

Lagos je bil oktobra lani skupaj s preostalim vodstvom stranke obsojen za vodenje hudodelske združbe. Čeprav mu je sodišče dosodilo več kot 13 let zapora, je dobil imuniteto, ker je izvoljeni evroposlanec.

48-letni Lagos je sporočil, da so ga belgijski policisti odvedli v zapor. “Tatovi, ateisti, anti-Grki me peljejo v zapor,” se je pritožil na Twitterju, ure po tem, ko so ga kolegi v Evropskem parlamentu s 658 proti 25 glasovali za njegovo odvzem imunitete. Belgijska policija se je odzvala na obvestilo Interpola, ki so ga vložili njihovi grški kolegi.

Zlata zarja je največjo priljubljenost dosegla med grško finančno krizo leta 2012, vendar je postala razvpita zaradi povezav z napadi na priseljence in leve aktiviste.

Ko je leta 2013 na območju Keratsini v zahodnih Atenah podpornik stranke umoril protifašističnega hip-hop glasbenika Pavlosa Fyssasa, je bila uvedena kazenska preiskava.

Lagos je bil takrat tako poslanec kot lokalni poveljnik na območju Pireja blizu mesta, kjer je Fyssas umrl. Bil je izvoljen za zastopanje Zlate zore v Evropskem parlamentu leta 2019, vendar je tedne zatem prestopil in postal neodvisni evropski poslanec. Zaenkrat še ni jasno, ali bo izpodbijal izročitev.

Vodja Zlate zore Nikos Michaloliakos je bil med 39 obdolženci oktobra lani na koncu petletnega sojenja zaradi vodenja kriminalne združbe ali sodelovanja v njej.

Lagos se je izognil aretaciji zaradi poslanske imunitete, medtem ko je kolega vodilni član Christos Pappas izginil. Od razglasitve sodbe ga niso videli, kar je sprožilo kritike tako policije kot politikov, očitano je bilo, da so mu dovolili pobeg.

Pappas že dolgo velja za ideološkega botra Zlate zore in je bil fotografiran pod nacistično zastavo in posnet, kako otroke uči Hitlerjevega pozdrava.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button