Politika

Fajonove ne bo več v skupini evropskega parlamenta za približevanje Srbije k EU? VIDEO

Voditeljica Socialnih demokratov Tanja Fajon je po pisanju srbskih medijev potrdila željo srbskih oblasti, da evropska poslanka iz Slovenije ne sodeluje več v parlamentarni skupini Evropskega parlamenta za približevanje Srbije k Evropski Uniji. Vendar se bo o njeni usodi odločalo danes, ko bosta o tem spregovorila predsednik srbske skupščine Ivica Dačić in evropski poslanec ter vodja parlamentarnega odbora EP za zunanje zadeve David McAllister.

 

V našem mediju smo že poročali, da so srbske oblasti nezadovoljne s političnim vmešavanjem Tanje Fajon v notranje zadeve Srbije. S funkcije evropske poslanke zelo rada moralizira o svobodi medijev in politični kulturi v Srbiji. Situacija je prišla tako daleč, da vodilni srbski politiki nočejo več videti Fajonove pri evropskem približevanju Srbije v EU. Po njihovem mnenju je prav ona tista, ki upočasnjuje njihove procese približevanja.

Napetost med aktualno srbsko vlado in Tanjo Fajon spremljamo že ves čas. A je kot kaže potrpljenje srbskih oblastnikov minilo. Fajonova je navedbe potrdila v izjavi za srbski medij N1. Zdi se ji nesprejemljivo, da ena stran postavlja pogoje drugi strani. “Mi ne bomo pristali na pritiske srbske strani, ki bi postavljali pogoje,” je povedala Fajonova. Ali se bo v četrtek pojavila v delegaciji EP, še vedno ni znano. O njeni usodi bo odločal vodja EP za zunanjo politiko David McAllister v pogovoru s predsednikom srbske skupščine Ivico Dačićem.

Tanja Fajon je priznala, da si srbske oblasti ne želijo, da sodeluje v procesu integracije Srbije v Evropsko Unijo. (Foto: Posnetek zaslona-Youutbe)

B92 očital dvoličnost glede sporne vile v kateri domujejo Fajonovi Socialni demokrati
V lanskem letu je odmeval članek v enem najbolj znanih srbskih medijev B92. Tanja Fajon je bila ena izmed predlagateljic resolucije proti antisemitizmu v evropskem parlamentu. Eden večjih srbskih medijev ji je v kritičnem zapisu očital, da je le bruseljska milijonarka in antisemitka, ki deluje v vili, ki je pripadala v Auschwitzu umorjeni judovski družini Moskovič. Socialni demokrati so že nekajkrat pojasnjevali svoj vidik resnice o ukradeni vili Moskovič, a z veliko luknjami v pojasnjevanju.

Naslovnica članka v B92 o Tanji Fajon. (Foto: B92)

“Luksuzno nepremičnino na Levstikovi ulici 15 v Ljubljani je Feliks Moskovič, lastnik enega od največjih trgovinskih podjetij v tedanji Dravski banovini, zgradil za svojo družino; soprogo Klaro, hčerko Vesno in sina Julija. Nikoli niso mogli v njej tudi uživati, saj so jih nacisti odpeljali v koncentracijsko taborišče v Auschwitzu,” piše srbski medijski velikan B92.

To je bila le ena izmed hudih kritik, ki jih je doživela Fajonova. Srbski novinarski kolegi iz B92 so se lotili njene politične kariere. Očitali so ji, da se je po karieri bruseljske dopisnice za RTV Slovenija prodala slovenski tranzicijski politični opciji. Fajonova je po lastnih besedah v politiko vstopila zaradi humanosti in filantropije. Očitali so ji, da se lažno bori za svobodo govora in pluralizacijo medijev

Njena skrb za svobodo govora je lažna, saj do sedaj ni nikoli opozorila svojega nekdanjega delodajalca, RTV Slovenija, da so njihove oddaje (Studio City, Tarča, Tednik) izpostava skrajnih idej progresivne levice. Zato so o Fajonovi zapisali, da je zadnja na svetu, ki bi lahko predavala o politično neodvisnih novinarjih, saj sama predstavlja primer politično odvisne novinarke v korist levice. Po njenih stopinjah pa hodi še ena evropska poslanka, Irena Joveva iz skupine evropskih liberalcev.

Ali so tuje tajne službe ujele Fajonovo v neprijetni situaciji v Beogradu?
V popolnem razgaljenju Fajonove so se dotaknili še njene bruseljske plače. B92 je izpostavil, da bi Fajonova z njenimi mesečnimi prihodki spadala v Sloveniji med najbogatejši sloj prebivalcev, torej med odstotek tistih Slovencev, ki so najbolj zaslužni za razslojevanje v slovenski družbi. Fajonova hoče slovensko javnost prepričati, da spada med najbolj pomembne političarke v svoji skupini evropskih socialistov v EP. Tako so v B92 izpostavili, da je stranka SD Sloveniji prikrivala, da je ni več med podpredsedniki in petnajstimi koordinatorji politične skupine S&D v Bruslju.

Zato je za Tanjo Fajon zadnja priložnost, da se s svojimi političnimi igricami v Srbiji uvrsti nazaj v prvo politično ligo v svoji evropski stranki. Verjamemo, da imajo tudi člani delegacije EP za Srbijo, marsikatero pripombo in kritiko na delovanje srbskih oblasti. Nasprotno od Fajonove pa težave ne rešujejo pred televizijskimi žarometi, ampak za zaprtimi vrati. V primeru, da bo morala Tanja Fajon zaradi lastnih političnih igric, res zapustiti Srbijo bo to še en mednarodni madež Slovenije v zunanji politiki. Šepetalci iz Srbije so nam ob tem zaupali, da je v preteklih dneh več politikov vodeče Vučićeve stranke na srbskih televizijah razlagalo, da naj bi Fajonovo posnele tuje tajne službe med poletnim pohajkovanjem v enem izmed beograjskih nočnih klubov. Glede zanimive informacije bomo poletne izlete Fajonove v prestolnico nekdanje države v prihodnje preverjali tudi sami.

Luka Perš

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button