Informer
Spletni posrednik informacij

Evropska unija ne bi smela biti “koristni idiot” pandemije COVID-19 z izvozom cepiv! Francozi besni

0

Evropska unija ne bi smela biti “koristni idiot” pandemije COVID-19 z izvozom cepiv, medtem ko druge države skrbijo zase, je v sredo dejal francoski uradnik in podprl načrte za poostrene predpise o izvozu cepiv.

 

“Evropa ne bi smela biti nekakšen koristen idiot v bitki proti virusu,” je pred četrtkovim virtualnim vrhom EU za medije povedal francoski predsedniški svetovalec poroča Reuters.

Evropska komisija bo razširila pristojnosti EU, da bo lahko blokirala izvoz cepiv COVID-19 v Veliko Britanijo in na druga območja z veliko večjo stopnjo cepljenja ter zajemala primere, ko bodo podjetja nalagala pogodbene zaloge, so sporočili iz EU. Cilj te uredbe je, da trgovina s cepivi postane vzajemna in sorazmerna, tako da druge države proizvajalke cepiv prodajajo v Evropo, EU pa ne izvozi veliko več, kot uvaža, je dejal eden od uradnikov EU.

Francija bo podprla ta posodobljeni sistem EU, je dejal francoski uradnik. “Veliko [cepiv] smo izvozili, igrali smo po pravilih. Tega ne moremo trditi za nekatere naše partnerje,” je dejal. EU ni želela vstopiti v nekakšno “igro krivde” z Britanijo glede izvoza cepiv, je dejal uradnik in dodal, da politiki EU v očeh lastnega javnega mnenja niso imeli ničesar od prepira. “Kar zadeva nas, nimamo nobene volje in nobenega interesa za spodbujanje trajnih polemik z Britanijo.”

Luka Perš

Foto EPA
Izvor/Avtor Nova24.si
Objavite komentar