Covid19

Epidemiološka slika Slovenije za 16. 7. 2020: 1012 opravljenih testiranj, 19 pozitivnih, 19 hospitaliziranih

Trend obolelosti s koronavirusom v Sloveniji na dan 16. 7. 2020 (00:00-24:00): število testiranj: 1012, število pozitivnih: 19, število hospitaliziranih: 19, število oseb na intenzivni negi: 1, dnevno število odpuščenih iz bolnišnice: 1, število umrlih: 0.” za javnost sporoča Vlada republike Slovenije, ki na svoji spletni strani sicer sporoča, da se širjenja novega koronavirusa pri nas umirja. 

 

“Širjenje virusa SARS-CoV-2 (koronavirus) se v Sloveniji umirja, zato je vlada na podlagi strokovne ocene Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kar državi omogoča Zakon o nalezljivih boleznih, 15. maja preklicala epidemijo, ki jo je razglasila 12. marca,” sporoča Vlada RS. Toda slednja je ob tem jasna, da navkljub preklicu epidemije virus ostaja med nami, zato je še naprej treba upoštevati vse ukrepe, poroča Vlada RS.

 

Navkljub spodbudnemu umirjanju pa nevarnost širjenja še vedno obstaja, zato je ključno še naprej upoštevati varnostno razdaljo, higienske ukrepe, predvsem pa izolirati vse obolele. Ob tem je treba še posebej poudariti, da sta razkuževanje rok in nošenje maske oziroma zaščitne rute v zaprtih prostorih obvezna. Enako velja tudi za potnike v javnem prometu, “ki morajo ob vstopu in med prevozom obvezno dosledno nositi zaščitno masko ter razkuževati roke.” Množična zborovanja oziroma združevanja na javnih krajih so do nadaljnega prepovedana.

 

Od 9. julija dalje so na javnih mestih dovoljena zbiranja do največ 10 oseb hkrati na istem mestu, pri čemer je potrebno prav tako dosledno upoštevati vse varnostne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb.” Izjemoma pa je dopustno, da se na javnem mestu lahko zbere med 10 in največ 50 posameznikov, ki pa so pri tem dolžni upoštevati in zagotavljati potrebno medsebojno varnostno razdaljo in izvajati vse preventivne higienske ukrepe.

 

Organizator oziroma sklicatelje takšnega druženja na javnem mestu pa mora obvezno oblikovati seznam vseh prisotnih, ga posredovati Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje, če ta tako zahteva ter ga še po tem hraniti en mesec. Obenem so upravičeni do obratovanja nastanitveni objekti s preko 30 osebami, gostom pa so znova na voljo nastanitveni objekti za zdraviliško zdravljenje pa tudi središča za velnes in fitnes, kot tudi bazeni, medtem ko diskoteke in nočni klubi ostajajo zaprti. Vlada je na spletu tudi predstavila kako deluje aplikacija za varovanje pred Covidom-19.

Domen Mezeg

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button