Svet

Donald Trump: Odhajam s tega veličastnega mesta zvestega in radostnega srca, optimističen in poln zaupanja! VIDEO

Donald Trump se od svoje predsedniške funkcije med drugim poslavlja kot prvi predsednik po desetletjih, ki ni pričel nobene nove vojne, ki je želel obnoviti domačo proizvodnjo, uvedel konkretne carine na kitajske izdelke in ustanovil Vesoljske ameriške oborožene sile.  

Odhajajoči ameriški predsednik Donald Trump, je v svojem včerajšnjem poslovilnem nagovoru dejal, da so vedno bili dežela upanja, svetlobe in slave za celoten svet. Kot je še dejal, je to dragocena dediščina, ki jo morajo varovati na svojem vsakem koraku. “V preteklih štirih letih sem počel le to.” Ob tem je navedel svoje veliko srečanje z muslimanskimi voditelji v Rijadu v Savdski Arabiji, pomembno srečanje v Varšavi na Poljskem, obisk na korejskem polotoku ter srečanje Generalne skupščine združenih narodov, poroča New York Post.

 

Navedel je tudi za Peking in slovito goro Rushmore, ki slovi po svojih, v kamnite pečine izklesanih obrazih ameriških predsednikov. Na vseh teh krajih in še marsikje drugje, se je boril za Američane, za njihove družine in za njihovo deželo. Vse to pomeni, da se je boril za varnost, moč, ponos in svobodo. In sedaj, ko se pripravlja, da bi vladanje predal novi administraciji, “vam moram zaupati, da se gibanje, ki smo ga začeli, šele prebuja.” Obenem je poudaril pomen molitve za novo ameriško administracijo, da bi ZDA ohranila varno in cvetočo ter ji zaželel srečo.

Ob tem se je še  posebej zahvalil izjemni prvi dami Melaniji Trump, zlasti za njeno ljubezen in podporo, izpostavil pa je tudi svojo širšo družino in njene člane, ki ga navdaja z radostjo. Spomnil pa se je tudi podpredsednika Mikea Pencea in njegove sijajne žene ter članov Bele hiše, pa ostalih sodelavcev, oboroženih sil ZDA in vseh Američanom. Ob tem je še dejal, da je bilo zanj predsedovati ZDA čast, ki je ne more opisati ter ponovno obsodil napad na Kapitol. Njegove pohvale pa so bile deležne tudi ZDA, ki so med drugim zgradile najmogočnejšo gospodarstvo v vsej človeški zgodovini.

Ameriški predsednik si je prizadeval za obnovo domače industrije 

Kot je znova poudaril so želeli ZDA znova povrniti njeno veličino ter obnovili pravilo, da je država zato, da služi svojih državljanom. Prav tako ni šlo za agendo “levi proti desnim” ali “demokrati proti republikancem”, ampak za dobro naroda. Ob tem je navedel tudi pomen zmanjšanja davkov, ogromno pa so naredili tudi za ohranitev delovnih mest. Obnovili so koristne trgovinske posle in izstopili iz grozljivega Trans-pacifiškega partnerstva ter nemogočega Pariškega mirovnega sporazuma itd., predvsem pa so uvedli carine na uvoz kitajskih izdelkov. Omenil je tudi globalno katastrofo, ki je močno prizadela tudi ZDA, in ki se imenuje kitajski virus oziroma koronavirus, ki je izredno oslabil pozitivno dogajanje na gospodarskem področju.

Dobrodošlica Trumpu v Izraelu (foto: epa)

Hkrati so postali tudi največji svetovni proizvajalec nafte in zemeljskega plina, dosegli pa so tudi rekordno nizko stopnjo brezposelnosti, in sicer za pripadnike različnih rasnih skupin ter za ženske. V času njegovega predsedovanja so se prihodki zvišali, plače pa narastle, ameriške sanje pa znova postale resničnost: Milijoni Američanov so bili odrešeni revščine v pičlih nekaj letih, kar je bil pravi čudež, obnovili pa so tudi ameriško proizvodnjo, kar je znova obudilo prekrasno geslo, ki se glasi: “Made in the USA.” Veliko so naredili tudi na področju varstva otrok, kot zdravstveni čudež pa je navedel bliskovit razvoj cepiva za Covid-19, za katerega so namesto let ali celo desetletja, porabili zgolj nekaj mesecev ter v okrevanje gospodarstva vložili ogromna finančna sredstva, poleg tega pa rešili preko 50 milijonov delovnih mest in močno okrepili varovanje državnih meja ter postavili močan obmejni zid.

Trump je bil prvi ameriški predsednik po mnogih desetletjih, ki ni pričel nobene nove vojne 

Poleg tega so v zadnjih 75 letih uvedli prvo novo vejo oboroženih sil – Vesoljske sile ZDA. V času svojega predsedovanja se je odločno spopadel tudi s teroristi Islamske države in Irana, priznal Jeruzalem kot prestolnico Izraela ter izraelsko suverenost nad Golansko planoto. Abrahamov sporazum pa je odprl vrata v prihodnost miru in harmonije, brez nasilja in prelivanja krvi. Gre za zoro novega Bližnjega vzhoda, številni ameriški vojaki pa so bili napoteni domov. Posebej ponosen pa je na to, da je prvi ameriški predsednik, ki v zadnjih desetletjih ni pričel nobene nove vojne. Svoj sloviti, zgodovinski nagovor je zaključil z besedami: “Bog vas blagoslovi. Bog blagoslovi Združene države Amerike.” 

Donald Trump je bil med ameriškimi politiki najbolj naklonjen varovanju človeškega življenja. (Foto: epa)

Ameriški predsednik Trump se je odločil obnoviti tudi praznik, ki se imenuje Narodni dan svetosti človeškega življenja, in ki ga bodo v ZDA praznovali 22. januarja. Kot je ob tem navedel, na ta dan praznujejo čudež človeškega obstoja in obnavljajo svojo odločitev za graditev kulture življenja, v kateri je sleherni človek ne glede na starost varovan, cenjen in ljubljen. Svoje sporočilo za javnost, je objavil na spletni strani Bele hiše.

Domen Mezeg

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button