Svet

Britanka si je oddahnila: V Maleziji je ne bodo obesili, šla bo v zapor

Na malezijskem višjem sodišču so sodili 54-letni Samanthi Jones, kjer ji je zaradi umora moža grozila smrtna kazen.

 

Jonesovi so zagrozili smrt z obešanjem, ker je moža med prepirom zabodla in mu zadala usodne rane. Ko je sodnik slišal njeno zgodbo o tem, da je bila zlorabljena, se je odločil, da ji kazen zniža na tri leta in pol zaporne kazni.

Britanska državljanka Samantha Jones je ušla smrtni kazni, ker je zabodla moža do smrti v Maleziji, medtem ko je sodnik ugotovil, da je šlo za nenaklepni uboj in ne za umor. 51-letna Jonesova se je zlomila v solzah pred sodnikom, saj ji je grozila smrtna kazen z obešanjem, in trdila, da ni kriva za smrt svojega 63-letnega moža Johna Jonesa v njunem domu na otoku Langkawi leta 2018. Jonesova je na sodišču povedala, da je moža zabodla v samoobrambi. Obtoženka naj bi že nekaj let trpela zaradi fizičnega nasilja s strani svojega moža, zato jo je sodnik spoznal za krivo za nenaklepen umor, poroča Daily Mail.

 

Jonesova je že dve leti čakala na sojenje v ječi, sedaj pa je bila obsojena na tri leta in pol kazni za zapahami, plačati pa bo morala 1.800 funtov kazni. Njen odvetnik Sangeet Kaur Deo je povedal: “Obtoženki je odleglo, da je prišlo na dan, kaj se je dogajalo tisto noč. Odleglo pa ji je tudi zato, ker jo je sodišče razumelo, kaj se je dogajalo tisto noč, kajti njen namen ni bil to, kar se je dejansko zgodilo.” Medtem ko je prišla na sodišče z masko na obrazu, je Jonesova vztrajala: “Ljubila sem ga.”

 

Jonesova je nekdanja zavarovalniška uslužbenka, njen pokojni mož pa je bil gasilec. V Malezijo sta se preselila pred tremi leti iz Somerseta, potem ko sta se zaljubila v Malezijo na počitnicah leta 2002. Obtoženka je povedala, da se je njeno “novo življenje” kaj kmalu spremenilo v “pekel v raju”, saj je mož po njenih besedah pričel popivati in jo je fizično zlorabil. Jonesova je moža že dvakrat prijavila policiji v Veliki Britaniji, še preden sta se preselila. V Maleziji pa tega ni mogla storiti, saj je fizično nasilje v tej državi tabu. Njen odvetnik je povedal, da je njegova stranka že pred tem utrpela hude poškodbe, saj ji je med enim izmed pretepov zlomil čeljust.

Samantha Jones (Foto: epa)

Tudi prijatelji v okolici so imeli povedati veliko, saj so trdili, da ji mož ni dovolil, da bi se lahko pogovarjala z drugimi moškimi, enkrat pa jo celo napadel z mečem. Na dan uboja, ki se je zgodil 18. oktobra 2018, je bil John Jones ves dan pijan s svojimi prijatelji, ko se je vrnil domov, pa je izbruhnil med njima prepir. Kot je dejala, jo je John udaril v obraz in jo brcal v trebuh.

Jonesova je stekla v kopalnico, vzela nož in ga v samoobrambi zabodla v prsa, medtem ko jo je on še vedno napadal, pa ga je zabodla v jetra. Zatem je stekla k sosedu, da bi lahko poklicala na pomoč, a je v vmesnem času mož izkrvavel. Sama je na sodišču povedala, da je moža ljubila in si ni nikoli mislila, da bi se ji lahko dogodilo kaj takega.

 

Sara Kovač /Nova24tv.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button