Svet

Bidnova administracija na mehiško-ameriški meji še naprej ločuje otroke migrantov od sorodnikov

Administracija Joeja Bidna, ki je izrazito promigrantsko usmerjena, se je znašla pod valom kritik, ker po prijetju na meji ločuje otroke od njihovih odraslih družinskih članov, ki niso njihovi starši, poroča USA Today.

 

Do kritik prihaja v času, ko se predsednik Joe Biden spopada z naraščajočo obmejno krizo. Hitro namreč narašča število otrok, ki do meje pridejo s sorodnikom, ki pa ni njihov starš. 

“Otroci migranti pogosto prispejo s starim staršem, starejšim bratom ali sestro ali drugim sorodnikom, vendar so ločeni, dokler zvezni uradniki ne potrdijo, da je spremljajoča odrasla oseba njihov sorodnik, kot to zahteva ameriška zakonodaja,” navaja USA Today. Trenutna zakonodaja zahteva, na meji navzočnost starša ali zakonitega skrbnika, da je mogoče govoriti, da gre za družino.

Ameriški časnik poroča, da so otroci nameščeni v zveznih zavetiščih (stran od odrasle osebe, ki ni starš), dokler ni mogoče preveriti družinskega člana.  Ta postopek lahko traja tedne ali celo mesece. V tem času so otroci nastanjeni ločeno od osebe, ki jih je pripeljala v ZDA. Lisa Koop, pomočnica direktorja pravne službe pri Nacionalnem centru za pravice priseljencev, je za časnik povedala, da lahko ta taktika enako škoduje otroku, ki je ločen od staršev na meji. “V resnici je v mnogih pogledih videti in videti kot ločitev med starši in otroki,” je dejala Koopova. “Travma ob ločitvi je zelo podobna.”

Število prijetih otrok brez staršev na meji še naprej narašča. Zaradi prenatrpanosti otroških zavetišč je mladoletnik brez spremstva zadržan pri objektih obmejne patrulje, ki so namenjene otrokom brez spremstva. Pogosto so zadržani več kot 72 ur, kar je več, kot to dovoljuje zakon, je poročal Breitbart Texas.

Foto: epa

Zagovorniki za človekovih pravic pozivajo administracijo Joeja Bidna, da naj zmanjša čas, ki ga mladoletniki brez spremstva preživijo v zavetiščih, medtem ko so ločeni od družinskih članov. Minister za notranje zadeve Alejandro Mayorkas je ta teden novinarjem povedal, da namerava na postaje mejne patrulje poslati uslužbence ameriškega ministrstva za zdravje in socialne zadeve

Nina Žoher

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button