Svet

Biden v Afganistanu pustil okoli 250 Američanov, republikanci ga že pozivajo k odstopu!

Afganistan je po 20 letih zapustil tudi zadnji ameriški vojak, a mnogi Američani so še ujeti v državi, ki je pod nadzorom talibanov. Ameriški predsednik Joe Biden je v enem izmed intervjuju obljubil: “Če ostane kakšen ameriški državljan v Afganistanu, bomo ostali dokler ne rešimo vseh“, a očitno te obljube ni izpolnil. General Kenneth F. McKenzie Jr. je namreč v ponedeljek zvečer sporočil, da so zadnje vojaške enote odšle in s tem končale vojaški umik v državi, čeprav je na stotine Američanov še vedno ujetih v Afganistanu. Republikanci zaradi prekršene obljube zahtevajo odstop predsednika Bidna.

 

General Kenneth F. McKenzie Jr. je povedal, da so nekateri ameriški državljani, ki so želeli zapustiti Afganistan, ostali v državi. “Vseh, ki so želeli iz Afganistana v ZDA, nismo uspeli evakuirati”, je dejal.

 

Predsednik Joe Biden je avgusta v intervju za ABC News zagotovil, da je ameriški vojaški cilj v Afganistanu, da evakuirajo vse, vključno z ameriškimi in afganistanskimi zavezniki ter njihovimi družinami. “To sedaj tudi počnemo in do tega bomo tudi prišli” je dejal. “Če ostanejo ameriški državljani, bomo ostali, da jih vse rešimo.”

 

Ostalo skoraj 250 Američanov

A je v Afganistanu ostalo nekaj manj kot 250 Američanov, saj so jih še nekaj evakuirali v zadnjih urah preden so odšli tudi vsi vojaki. Napovedan popoln umik iz države so uresničili dan pred uradnim rokom, za katerega so se dogovorili s talibani. To je poželo val ogorčenja med Američani. Republikanci namreč pozivajo Bidna k odstopu in napovedujejo ustavno obtožbo, saj je prekršil obljubo, da bo domov pripeljal vse ameriške državljane. Poleg tega je zadnje vojake umaknil kar 24 ur prej kot je bilo dogovorjeno. Kongresnik Jody Hice je to tudi podaril na svojem Twitterju in dejal, da naj predsednik odstopi ali pa sledi ustavna tožba.

Zadnji evakuacijski let je torej zapustil Kabul, kar pomeni grenak konec najdaljše vojne v ZDA, a senatorka Marsha Blackburn je dejala, “afganistanska vojna ni končana. Joe Biden se je odločil, da bo odšel in naše državljane in zaveznike pustil za sabo.” Priče v Kabulu so povedale, da so talibani sprožili slavnostno streljanje, ko je zaokrožila novica, da je odšel tudi zadnji ameriški vojak.

Anita Gužvič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button