Svet

Avstrijski socialisti podpirajo prepoved vstopa v gostinske lokale za necepljene

Medtem ko pri nas leva opozicija nasprotuje v hipu, ko vladajoča koalicija odpre usta – ne glede na to, kaj sploh reče, pa v Avstriji ni tako.

 

Avstrijski socialisti namreč med drugim podpirajo tudi prepoved vstopa za necepljene v gostinske lokale. Vodja stranke SPÖ Pamela Rendi-Wagner je poudarila, da bi še posebej morali poostriti dostop na tistih področjih, kjer obstaja posebno visoko tveganje za okužbo – to je trenutno v diskotekah in klubih, pa tudi na pomembnih dogodkih, kot je šport, je poudarila Rendi-Wagnerjeva. 

Po napredku njenega strankarskega kolega, dunajskega mestnega svetnika za zdravje Petra Hackerja, je vodja stranke SPÖ Pamela Rendi-Wagner podprla poostritev predpisov glede dostopa v prostore za prosti čas, predvsem za necepljene. Strinja se, da naj bo vsaj v nočni gastronomiji in na večjih prireditvah dovoljen vstop le tistim, ki so bili cepljeni. Sprejemljivo se ji zdi vse, kar bo pomagalo omejiti četrti val covid-19. Smo že sredi četrtega vala, je poudarila vodja SPÖ. “Kako vpliven bo 4. val, bo odločeno zdaj,” je dejala na tiskovni konferenci. Ne strinja pa se s pripravami ministra za zdravje Wolfganga Mücksteina (Zeleni).

 

Ukrepanje oktobra že pozno

Poudarek bi moral biti na tistih področjih, kjer obstaja posebno visoko tveganje za okužbo – to je trenutno v diskotekah in klubih, pa tudi na pomembnih dogodkih, kot je šport, je poudarila Rendi -Wagner. Zdravnica trenutno meni, da ni nujno, da bi tako imenovano pravilo 1-G veljalo tudi za običajno gastronomijo, vendar je bila odprta za nadaljnje korake za pregled natančnih podatkov o okužbi. Z ukrepom, da se na določene kraje dovoli dostop samo cepljenim, se ne bo prepričalo vseh skeptikov glede cepljenja, je Rendi -Wagnerjeva znižala pričakovanja. “Ampak tudi to je skoraj naprej na poti do doseženega cilja,” je poudarila in dodala, da tu dejansko ni izbire. “Vsekakor bi morali tak ukrep izvesti prej, kot je napovedal minister za zdravje,” je menila Rendi-Wagnerjeva, ki je pripomnila, da se ji zdi oktobra že zelo pozno za ukrepanje.

Foto: epa

Sara Bertoncelj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button