Connect with us

Pozdravljeni, kaj iščete?

Covid19

1.176 novih okužb in 24 smrti! Dr. Tina Bregant: “Ukrepi so bili sprejeti še zadnji hip!” VIDEO

Po najnovejših podatkih je bilo v ponedeljek, 2. novembra 2020 bilo potrjenih 1176 okužb s covid-19. Opravljenih je bilo 4.587 testov. V bolnišnicah je zaradi wuhanskega koronavirusa 925 ljudi. Umrlo je 24 ljudi. V Temi dneva je gostovala sekretarka Ministrstva za zdravje, dr. Tina Bregant. Z Luko Svetino sta spregovorila o tem, ali obstajajo trendi, ki dokazujejo, da ukrepi vlade delujejo, o očitkih opozicije, da se vlada ni dobro pripravila na drugi val, o morebitnem tretjem valu decembra in o novih standardih testiranja.

Dr. Tina Bregant, sekretarka na Ministrstvu za zdravje, je gostovala v Temi dneva, kjer sta z voditeljem Luko Svetino spregovorila o učinkovitosti ukrepov vlade; ali se je vlada dobro pripravila na drugi val, o novih testih, o novih standardih testiranja in morebitnem tretjem valu decembra.

 

Bregantova je povedala, da je zaenkrat sicer še prezgodaj zagotovo soditi, vendar se določeni trendi, da so ukrepi vlade bili sprejeti še zadnjih hip, že kažejo. V vsakem primeru je situacija zelo težko in nekaj časa bo še treba potrpeti, da vidimo, če smo se nadloge rešili ali jo vsaj začasno zajezili.

Izpostavila je, da verjame, da se je vlada na drugi val dobro pripravila, da očitki opozicije niso utemeljeni in da se to da preveriti preko števila postelj, respiratornih aparatov, opreme, in tako naprej. Vlada je ves čas opozarjala na drugi val, prav zaradi skrbi za ekonomsko in socialno dobrobit pa ni želela s strogimi ukrepi začeti prej.

Pravi, da je verjela, da če kdaj, lahko v takšnih situacijah Slovenci stopimo skupaj in da bi si seveda želeli več podpore in manj podtikanj s strani opozicije. Glede morebitnega tretjega vala in njegovih posebnosti, ki naj bi prišel decembra (specifike naj bi bile, da bo težko ločiti obolele za gripo od obolelih za covidom) je povedala, da svetujejo bolj ogroženim, še zlasti starejšim, da se vsaj to zimo cepijo proti gripi ali pa celo tudi proti pnevmokoku.

Antigenski testi in tretji val

Za konec je naslovila vprašanje novih standardov testiranja in povedala, da odslej ne bodo testirali vseh, ampak le tiste z močnimi oziroma težkimi simptomi, starejše, in tako naprej. Za tiste, ki bodo potrebovali bolnišnično obravnavo, bodo še naprej uporabljali tako imenovane PCR teste (jemanje brisa), za ostale pa nove, hitre antigenske teste. Pohvalila je tudi aplikacijo #Ostanizdrav, za katero podobno kot Dr. Beovičeva verjame, da je “najboljši epidemiolog”, ki ga imamo lahko ves čas ob sebi, ob tem pa je varna in ni invazivna, saj ne deluje prek GPS – a, ampak prek bluetootha.

Najaktualnejša epidemiološka slika, ki velja za 2.11, 2020:

Po najnovejših podatkih je bilo v ponedeljek, 2. novembra 2020 bilo potrjenih 1176 okužb s covid-19. Opravljenih je bilo 4.587 testov. V bolnišnicah je zaradi wuhanskega koronavirusa 925 ljudi. Umrlo je 24 ljudi.

Aleš Ernecl

Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oglasi Qries
Oglasi Qries

Kdo je najbolj nesposoben za predsednika vlade?

Tanja Fajon, evropska poslanka SD
Luka Mesec, poslanec Levice
Alenka Bratušek, predsednica SAB
Marjan Šarec, predsednik LMŠ

Facebook

Ostali Prispevki

Kolumna

Da se izognemo nepotrebnemu: Čordić bi se lahko pisal tudi Novak, Macron, Merkel ali Kurz, zame ni nobene razlike. Napisal bi enako. Zlatko Čordić...

Kolumna

Že dvajset let se ukvarjam z reševanjem osebnih in poslovnih kriz, ki so nastale zaradi osebnih motenj, katere izhajajo iz otroštva. Tako sem se...

Politika

Kazni zaradi kršenja številnih odločb. neupoštevanja odloka o zbiranju ljudi na javnem kraju v času koronavirusa, grožnje predsedniku vlade, grožnje policistom, neupoštevanje policijskih odredb,,...

Kolumna

V kolikor nekdo želi voditi Slovenijo v »zdravo« prihodnost, mora nekdo dobro poznati potrebe in potenciale njenih prebivalcev. Pa jih? A sploh vemo, kdo...