Slovenija

Žigo Turka je okrog prinesel novinar New York Timesa

“Največja “carte blanche” so pogovori, ki trajajo uro in pol, in potem se novinarju zdi, da ti lahko pripiše dva citata, ki to nista. In da v narekovaje stavke, ki sploh niso bili povedani,” je nekdanji minister in komentator dr. Žiga Turk na Twitterju pojasnil, kako so v članku New York Times o slovenski vladi priredili njegove izjave in dodal, da se mu po vsem tem ne zdi čudno, da je nekoč ugledni ameriški medij le še “bivši časopis”.

 

Kot smo danes že poročali, so v nekoč uglednem mediju New York Times objavili pristranski prispevek o Sloveniji in slovenski vladi, za katerega je dal izjavo tudi nekdanji minister Žiga Turk – in uporabili stališče, da je premier Janez Janša tako oslabljen, da “nima več moči za nič razen preklinjanje sovražnikov na Twitterju“.

 

Turk je na Twitterju danes tudi pojasnil, kako ga je avtor prispevka, sicer dobitnik dveh Pulitzerjevih nagrad, Andrew Higgins, prinesel okoli. “Ker medijev ni več mogoče smatrati za nezainteresirane opazovalce, si svetujem: v medije samo še v živo ali v obliki, kjer je objavljena integralna verzija pogovora,” je zapisal Turk in dodal, da podobno kot nekateri sodniki tudi mediji pogosto delajo rezultatsko: vedo, kakšno zgodbo/sodbo bi radi objavili in nabirajo koščke, iz katerih bi jo sestavili.

 

Novinarji postali mojstri manipulacij

Turk je izpostavil, da so najbolj varljivi uro in pol dolgi pogovori, pri čemer pa mu je novinar pripisal dva citata, ki ju ni izrekel, in v narekovaje zapisal stavke, ki jih ni povedal. Prav tako znajo zmanipulirati izjave pred kamero in toliko časa sprašujejo, da uporabijo za 15 sekund izrezanih izjav. “Če je kaj vredno povedati, se to strne v en stavek in se ga ponavlja, tudi če vprašajo, kakšno je vreme.” Turk se je po tej izkušnji zavezal, da bo z novinarji komuniciral pisno in manj ustno, zato vsem, ki ga kličejo za izjave, odgovarja, pošljite vprašanja po elektronski pošti.

 

Glede na celotno izkušnjo z New York Times je Turk še zapisal, da zdaj razume, zakaj ameriški pisatelj Andrew Klavan za nekoč ugledni medij pravi, da je nekdanji časopis. Nato je še sklenil: “PS. Vsem, ki se privoščljivo muzate, da je Turk za NYT povedal, da Janša nima moči, da bi karkoli naredil, se pa odločite, ali imamo fašizem in janšistično diktaturo, ali pa Janša *glede medijev* nima nobene moči in ti svobodno pišejo, kar hočejo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button