DružbaSlovenija

Zakaj je morala umreti Pepca Kardelj? Je vedela in povedala preveč?

Pepca Maček Kardelj, žena pokojnega podpredsednika Jugoslavije Edvarda Kardelja in sestra šefa Udbe Ivana Mačka – Matije, je skrivnostno umrla teden dni po prvih volitvah v samostojni Sloveniji.

Skrivnostna smrt Pepce Kardelj

Pepca Kardelj

Še vedno nepojasnjene okoliščine smrti Pepce Kardelj leta 1990, torej še ne v samostojni Sloveniji, burijo duhove. “Komunisti bodo morali kot posamezniki in kot stranka ne samo moralno ampak tudi pred sodiščem odgovarjati za storjene zločine. O krivdi Republike Slovenije pa je v zvezi z zločini težko govoriti, saj so bili vsi vzvodi oblasti od leta 1945 do danes v rokah komunistov. Poboj domobrancev in njihovih spremstev (nedolžnih otrok in njihovih mater) kot tudi številnih zavednih Slovencev, ki sploh niso bili aktivno udeleženi v vojni, pa je bil izvršen v imenu neke ideje – komunizma.” je v Tribuni 26. marca 1990 zapisala Pepca Maček, sestra zloglasnega šefa Udbe Ivana Mačka – Matije.

[color-box color=”yellow”] Tri tedne kasneje, 15. aprila 1990, so Pepco našli mrtvo. V novicah je bilo brati o nenadni smrti, med ljudmi so se širile govorice o samomoru ali celo zastrupitvi. Kaj se je zares zgodilo, ne bomo vedeli nikoli, v eni izmed teorij pa naj bi za njeno smrt poskrbel prav njen brat Ivan Maček, saj so se komunisti najbolj bali, da bi še kdaj spregovorila.[/color-box]

https://twitter.com/madmslo/status/1379314569034797057

Pepca Maček Kardelj si je, mogoče malo prepozno, prizadevala si je za resnico in pravico.  Predsedstvo bi zato moralo dati pobudo za preiskavo, objaviti imena žrtev in ugotoviti, kje so žrtve pokopane. Treba bo tudi začeti razmišljati o izplačilu odškodnin svojcem.” Pepca si je prizadevala za razkritje zločincev, ki jih je ščitil komunistični režim, in dostojen pokop umorjenih in pozabljenih v povojnih pobojih. Želela je ločiti zrnje od plevela. Razjasniti, kdo je kriv in kdo ne. A žal je umrla. nepojasnjeno, neznano.

e-maribor

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button