Informer
Spletni posrednik informacij

Za božične praznike vlada ukinja nekatere omejitve!

0

Vlada priskočila na pomoč gospodarstvu, upokojencem, študentom, družinam in drugim ranljivim skupinam! 

“Pomoč Vlade RS gospodarstvu in kmetijstvu. Božičnica oziroma solidarnostni dodatek do 300 evrov za upokojence z nizkimi pokojninami in 150 evrov za študente. Pomoč velikim družinam. Božičnica 200 evrov za delavce z nizkimi plačami. Pomoč za druge ranljive skupine,” je po seji vlade, na kateri je prišlo do sprejema predloga zakona o PKP 7 in sprejetja načrta ukrepov, ki bo veljal med prazniki, pod pogojem, da se bodo epidemiološke razmere izboljševale, sporočil predsednik vlade Janez Janša. 

Na današnji tiskovni konferenci vlade je uvodoma spregovoril minister za finance mag. Andrej Šircelj in napovedal, da bodo upokojenci, ki prejemajo pokojnino v znesku do 510 evrov prejeli solidarnostni dodatek 300 evrov. Upokojenci s pokojnino do 612 evrov 230 evrov in s pokojnino do 714 evrov solidarnostni dodatek v višini 130 evrov.

Vsakemu zaposlenemu, ki dela in čigar zadnja plača ni presegla dvakratnika minimalne plače, bo delodajalec izplačal krizni dodatek v višini 200 evrov, ki bo oproščen plačila davkov in prispevkov. Enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 evrov prejmejo študentje s stalnim prebivališčem v Sloveniji. S PKP 7 se bo po besedah Širclja zagotavljalo tudi enkratni solidarnostni dodatek 50 evrov za vsakega otroka, do 5. dohodkovnega razreda za mesec november 2020. Dodatek bo izplačan do 31. januarja 2021. Starši, ki imajo tri otroke, bodo dobili poseben dodatek v višini 100 evrov. Starši s 4 ali več otroki pa 200 evrov. Upravičenci do enkratnega solidarnostnega dodatka 150 evrov so nosilci in člani kmetije starejši od 65 let, ki niso hkrati prejeli solidarnostnega dodatka za upokojence in katerih obdavčljivi dohodki za 2019 niso presegli 591,20 evrov na mesec.

sircelj
Minister za finance Andrej Šircelj( Foto: STA)

Uvaja se tudi izreden ukrep ob rojstvu otroka. Pomoči v višini 500 evrov bodo deležni starši za otroka s stalnim prebivališčem v Sloveniji, rojenim od dne uveljavitve tega zakona do eno leto po koncu epidemije. Do dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije so upravičeni javni uslužbenci v zdravstvu in socialnem varstvu, in sicer v višini 30 odstotkov urne postavke njihove osnovne plače. Tisti, ki delajo v posebno rizičnih pogojih, kot tudi tisti, ki delajo v okviru javnih del, se bo urna postavka povečala za 65 odstotkov.

Finančni učinek PKP 7 znaša okoli 550 milijonov evrov

Sredstva za izvedbo množičnega testiranja covid-19 se po besedah Širclja zagotavljajo iz proračuna RS oziroma sredstev EU.  PKP 7 prinaša spremembe na področju kritja fiksnih stroškov za podjetja: – 1000 evrov mesečno na zaposlenega, če so prihodki od prodaje upadli za 30-70 odstotkov in – 2000 evrov mesečno na zaposlenega, če so prihodki od prodaje upadli za več kot 70 odstotkov.  Po besedah Širclja finančni učinek ukrepov PKP 7 znaša okoli 550 milijonov evrov.

 

Vlada RS je po besedah vladnega govorca  Jelka Kacina sprejela načrt ukrepov, ki bo veljal med prihajajočimi božičnimi in novoletnimi prazniki, a seveda le pod pogoji, da se bodo epidemiološke razmere še naprej izboljševale. Včeraj je bilo opravljenih 5.600 testiranj. Potrjenih je bilo 1.427 novih okužb. Delež pozitivnih testov je znašal 25,48 odstotka. Število potrjenih primerov se, glede na prejšnji teden, znižuje že sedmi zaporedni dan. Včeraj je bilo novih okužb kar 317 manj kot v petek, 11. decembra.

Kacin
Vladni govorec Jelko Kacin (Foto: STA)

Okužbe po občinah so bile naslednje: 32 v Celju, 24 v Črnomlju in v Krškem, 33 pa v Kopru. Novo mesto 46. V Postojni je bilo potrjenih 21 okužb, v Šentjurju 28, v Velenju 21, v Škofji Loki 20, v Zagorju ob Savi pa 23. V Ljubljani je bilo novih okužb včeraj 142, v Mariboru pa 84. Spremembe v incidenci po besedah Kacina omogočajo, da se 4 statističnim regijam z bolj sproščenim režimom, torej odprtimi trgovinami z oblačili, obutvijo, športnimi artikli in avto saloni, pridruži v ponedeljek še Primorsko-notranjska regija.

regije
Vir: Vlada RS

Včeraj je skupno število covid pacientov prvič po več kot mesecu dni padlo pod 2 tisoč. Bolnišnično oskrbo je potrebovalo 1199 pacientov. 202 pacienta potrebovala intenzivno nego (5 manj). 104 sprejeti in 93 odpuščenih iz bolnišnic. Umrlo je 40 oseb. V domovih za starejše je na novo ozdravljenih 126 stanovalcev in 50 zaposlenih. Na novo okuženih je 87 stanovalcev in 32 zaposlenih. Največji porast okužb med stanovalci je bil včeraj zabeležen v Domu upokojencev Sežana – 20 novih okužb med stanovalci.

Vlada RS se je odločila za postopno, nadzorovano sproščanje posameznih ukrepov. Ocenila je, da že dovolj časa živimo z doslej veljavnimi ukrepi in da se vse bolj zavedamo kako zelo pomembni so za to, da zaščitimo življenja najbolj ranljivih in premagamo epidemijo. “Poziv zasebnemu gospodarskemu sektorju za čas praznikov – kolektivni dopusti in organizacija dela od doma kjer je to le možno (od 24 decembra do 10. januarja) Organi državne uprave v času med 24. decembrom ter 4. januarjem opravljajo samo najnujnejše aktivnosti.”

V tem terminu omejitev gibanja med občinami in regijami ne bo

24. decembra in 25. decembra ter v primeru stabilne ali izboljšane epidemiološke situacije tudi 31. decembra in 1. januarja 2021 velja možnost stika z osebami največ iz 2 gospodinjstev, maksimalno 6 odraslih oseb na zasebnih površinah. Otroci do 15. leta so izvzeti. 24. decembra od 12. ure do 25. decembra do 20. ure ter 31. decembra od 12. ure do 1. januarja do 20. ure za obiske ne veljajo omejitve gibanja med občinami in regijami. Vlada RS ponovno poziva vse, da v dneh pred božičem in v tednu po novem letu zmanjšajo stike. 

Po besedah Kacina v veljavi ostaja prepoved od druženja do prepovedi zbiranja na javnih površinah, seveda tudi na silvestrovo. Velja prepoved prodaje in uporabe pirotehnike in prirejanja ognjemetov.

ODLOK 2

ODLOK 1

Nina Žoher

Objavite komentar