Slovenija

Večer nad svobodno novinarstvo

Na zadnjih petkovih nezakonitih protestih se je protesta udeležila novinarska ekipa NTA. Kot kaže, pa je to nejevoljo spravilo osrednje tranzicijske medije, predvsem časnik Večer. Med drugim so tam intervjuvali tudi umetniškega fotografa Gorana Bertoka, ki naj bi po poročanju novinarja Večera Blaža Petkoviča v prihodnje podal kazensko ovadbo zaradi nadlegovanja novinarske ekipe NTA, ki je v spremstvu varnostnikov le opravljal novinarsko delo za svoj medij. 

Novinar Večera Boris Jaušovec je napisal članek z naslovom Na shodu zoper vlado: Rumeni jopiči bi bili zdaj še novinarji. V njem je problematiziral vlogo lastnika in novinarja medija NTA Urbana Purgarja in njegove novinarske ekipe. Tranzicijske medije moti predvsem Purgarjevo udejstvovanje v društvu Rumenih jopičev, hkrati pa jim želijo pripeti stigmo neonacizma, čeprav Rumeni jopiči jasno zavračajo vse totalitarizme.

Tako je Urban Purgar postal tudi lastnik medija, ki ga soustvarja. Na Večerov članek se je odzval, da je lastnik medija (predsednik društva, ki ga izdaja) in ima podpisano pogodbo z medijem za novinarsko delo. “Kar se tiče razvida medijev, pa medij lahko deluje ŽE kot medij, ko je oddana vloga za razvid,” meni Purgar. Primer novinarske reportaže NTA pa dokazuje tudi, da udeleženci nezakonitih protestov niso sposobni sprejeti dela drugače mislečih medijev. Ekipa je zgolj ubogala nasvet Anisa Ličine in se opremila z rumenimi telovniki, kjer je pisalo NTA press. To lahko zagotovi avtor tega članka, saj so ekipo NTA večkrat žalili z vzkliki “nacistična sodrga, spizdite fašisti” itd … Le osebno zagotovljeni varnosti in delu policistov se lahko vsi zahvalijo, da ni prišlo do fizičnega napada na ekipo NTA, saj je želelo kar nekaj protestnikov z njimi fizično obračunati. Situacija je prišla tako daleč, da je ena vidnejših protestnic, sindikalistka Tea Jarc hodila skoraj ves čas z ekipo NTA in jih podila z dogodka, češ, da je to “naš” dogodek. Še en dokaz več, kako si radikalni levičarji predstavljajo demokracijo v Sloveniji.

Naslovnica časnika Večer, ki problematizira delo novinarske ekipe NTA. (Foto: Posnetek zaslona- Večer)

Večer ni obsodil napad raperja Čordića na direktorja NIJZ Kreka in snemalca Nove24TV

Ob Večerovem problematiziranju NTA na shodu pa naj spomnimo na primer, ko je raper Zlatan Čordić – Zlatko napadel direktorja NIJZ Milana Kreka, prav tako jim ni bil sporen njegov napad na snemalca Nove24TV, kar je eden najbolj brutalnih primerov nasilništva nad svobodnim novinarstvom.

Zlatan Čordić na nadleguje direktorja NIJZ Milana Kreka, prav tako je nasilno odvzel kamero snemalcu ekipe Nova24TV. (Foto: Nova24TV)

Luka Perš

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button