Politika

V Srbiji se pojavlja še eno ime vplivne Slovenke, ki naj bi ponesla neobstoječ “non paper” v svet VIDEO

V srbski politični oddaji “Hit Tvit” so gostovali predsednik srbskega parlamenta Ivica Dačić, predsednik nevladne organizacije Veritas Savo Štrbac in filmski režiser Dragoslav Bokan, kjer so se med drugim pogovarjali tudi o izmišljeni aferi “non paper”.

Pogovarjali  so se tudi o tem, kdo bi lahko stal za afero oziroma kdo si je izmislil obstoj tega dokumenta. Omenjali so, da za afero “non paper” med drugimi stoji tudi vplivna političarka, ki kroji usodo Balkana – Maja Kocijančič, nekdanja svetovalka komisarke Federice Mogherini in nečakinja pokojnega strica iz ozadja Janeza Kocijančiča. Kocijančičeva je v preteklosti delala za STA, v enem izmed intervjuju za RTV pa je dejala, da to kar pove v medijih zelo odmeva na Balkanu. Kot je znano afera ne bi zaokrožila tako hitro brez pomoči Slovenije.

“Sedaj se pogovarjamo o “non paperju”, čeprav ne poznamo avtorja. Mislim pa, da če za tem stoji ženska, da gre za Majo Kocijančič, saj bi to lahko storila. Njene biografije ne moreš zaslediti nikjer. Nikjer ni podatka o njenem rojstvu ali katero šolo je zaključila. Vemo le, da je sodelovala s Federico Mogherini, nekdanjo Visoko predstavnico Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko in da dela v kabinetu komisarja za širitev Oliverja Varhelyija kjer je pristojna za komunikacijo ter za Severno Makedonijo in Albanijo”, je dejal Dragoslav Bokan.

V intervjuju za RTV dejala, da ima velik vpliv na medije

Na spletu se o privatnem življenju Kocijančičeve res ne najde ničesar, tudi na družbenih omrežjih ni aktivna. Odprt ima sicer Twitter račun, objavlja pa izključno objave z EU vsebino. Pred tremi leti pa je imela intervju, ki je objavljen na RTV-ju, ima pa zelo zanimivo vsebino. Na vprašanje ali občuti pri svojem delu kakšno posebno moč, je dejala da moči ne, vpliv pa. “Predvsem v medijskem smislu, ker – predvsem v nekaterih delih sveta, recimo na Zahodnem Balkanu ali pa v našem neposrednem sosedstvu – to, kar povem med našim dnevnim brifingom za novinarje, zelo vidno odmeva v medijih in ima čisto konkretne odzive tudi voditeljev in predstavnikov tretjih držav ter konkretne posledice na posamezne akcije, poteze, odločitve”. Glede na to, da je zase dejala, da to kar pove zelo vidno odmeva v medijih na Balkanu, se poraja vprašanje, da ni morda res lansirala afero v medije, ki so novico seveda pograbili.

Delala tudi kot novinarka na STA

Pred leti se je pojavila tudi na seznamu 20 Slovencev in Slovenk, ki zasedajo najvišje položaje v inštitucijah EU. Bila je govorka za zunanjo politiko EU, pa tudi politiko sosedstva in širitvena pogajanja. Prej govorka za zunanjo politiko EU pod vodstvom nekdanje visoke predstavnice Catherine Ashton. In še prej govorka stalnega predstavništva Slovenije pri EU v Bruslju, tudi v času slovenskega predsedovanja Svetu EU leta 2008. In preteklosti pa je bila tudi novinarka STA.

Maja Kocijančič (foto: Europa RS)

Razne špekulacije kdo bi lahko stal za tem so se pojavile po tem, ko je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dejal, da sumi, da za to fantastično afero stoji ženska. Da je za izmišljen dokument, je namreč potrdil tudi Bruselj, a mediji so še vedno prepričani, da obstaja. Hitro pa se je izkazalo, da gre v resnici za diplomatski zmazek, ki hoče škoditi le Sloveniji pred pričetkom predsedovanja EU. Zarota sil tranzicijske levice je bila hitro razkrita, v njej pa naj bi sodelovali tudi Tanja Fajon, Drago Kos, Blaž Zgaga in Zijad Bečirović.

Sara Kovač

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button