Svet

V Avstriji je pričelo veljati 10-dnevno zaprtje države za necepljene

V Avstriji so s ponedeljkom, 15. novembra 2021, stopili v veljavo novi ukrepi, katerih namen je olajšati pritisk na bolnišnice in oddelke intenzivne nege v času naraščajočega števila okužb s sars-cov-2. Za necepljeno prebivalstvo je bilo odrejeno zaprtje države, ukrep pa bo veljal za vse starejše od 12 let.

“Tega nismo sprejeli zlahka, a je nujno,” je povedal avstrijski kancler Alexander Schallenberg“Tveganje za necepljene je mnogo višje. Zato smo prisiljeni sprejeti tako resen ukrep, da bi zmanjšali število stikov.”

 

Zaprtje države bo po poročanju BBC veljalo za približno dva milijona Avstrijcev. Necepljeni bodo lahko zapustili domove zgolj za potrebe dela in nakupa hrane. Za začetek bo takšno zaprtje države veljalo za obdobje desetih dni. Pred tem je bilo necepljenim v Avstriji prepovedano obiskovati restavracije, frizerje in kino, po novem pa se od njih pričakuje, da bodo ostali doma. Po mnenju Schallenberga so s tem, ko so v državi eni tretjini prebivalstva odredili, da prosti čas lahko preživlja samo doma, močno zmanjšali število potencialnih stikov.

30.000 evrov kazni za podjetja, 500 za ljudi


4. val okužb v Avstriji ne prizanaša. 7-dnevno povprečje novih okužb je v nedeljo, 14. novembra 2021, znašalo 10.824 primerov. Polno cepljenega je 64,3 odstotkov prebivalstva, z vsaj enim odmerkom pa 68,4 odstotka. V zadnjih sedmih dnevih je v povprečju umrlo 29 ljudi. Po zadnjih dostopnih podatkih je bilo v bolnišnicah zaradi covida-19 1.445 ljudi, od tega 347 na intenzivni negi.

Foto: epa

Novo zaprtje države, ki velja za vse necepljene starejše od 12 let, ki niso nedavno preboleli covida-19, je stopilo v veljavo ob polnoči. Minister za notranje zadeve Karl Nehammer je najavil, da bodo kršitelje odredbe o zaprtju države za necepljene doletele visoke denarne kazni. Stranke bodo po poročanju RT lahko kaznovane z globami do 500 evrov, medtem ko bodo pravne osebe lahko kaznovane z globami do 30.000 evrov. “Za tiste, ki se držijo vseh ukrepov, je več kot nepravično, če obstajajo ljudje, ki mislijo, da lahko preprosto zaobidejo ali pretentajo zdravstvene oblasti, zdravstvenega ministra in vodila stroke,” je pojasnil notranji minister.

Avstrijska vlada se je z idejo o zaprtju države samo za necepljene začela spogledovati že septembra. Razlog naj bi bil strah, da bi 30 odstotkov vseh postelj na intenzivni negi zasedli covid-19 bolniki. Trenutno se ta delež še vedno vrti okoli 20 odstotkov, a narašča. Predstavniki zdravstva v javnosti opletajo z izrazom “pandemija necepljenih”. Avstrijski kancler Schallenberg je iz tega razloga državljane ponovno pozval k cepljenju, zato da bi “zlomili” četrti val, “sicer ne bomo nikoli pobegnili iz tega začaranega kroga”.

 

Pandemija necepljenih


Po trditvah avstrijske vlade je bilo med januarjem in septembrom 2021 83 odstotkov vseh simptomatskih primerov covida-19 v državi odkritih med necepljenimi. Svobodnjaki so medtem kritični do takšnega zaprtja države, saj se jim zdi diskriminatorno. Na tak način bo država po njihovem mnenju ustvarila samo drugorazredne državljane. Med vikendom je sicer na Dunaju protestiralo na stotine ljudi, ki so imeli pri sebi transparente z napisi: “Naša telesa, naša pravica do odločanja.”

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button