Svet

Turčija pridržala 10 upokojenih admiralov

Turčija je v ponedeljek pridržala 10 upokojenih admiralov, potem ko je pismo, ki ga je podpisalo več kot 100, opozorilo pred morebitno grožnjo pogodbi, ki ureja uporabo ključnih turških vodnih poti.

Turška odobritev načrtov v prejšnjem mesecu za razvoj ladijskega kanala v Istanbulu, primerljivega s kanali Panama ali Suec, je odprla razpravo o konvenciji iz Montreuxa iz leta 1936.

104 upokojenih admiralov je v svojem pismu dejalo, da je »zaskrbljujoče,« da se sporazum o Montreuxu odpre za razprave, in ga označili za sporazum, ki »najbolje ščiti turške interese.«

Glavno državno tožilstvo v Ankari je sporočilo, da so bili za desetimi izdani nalogi za prijetje, in štirim drugim osumljencem ukazalo, naj se v treh dneh javijo policiji v Ankari in se odločijo, da jih ne bodo pridržali zaradi starosti.

Obtoženi so, da so »uporabili silo in nasilje, da bi se znebili ustavne ureditve,«  je poročal NTV.

Tožilec je v nedeljo sprožil preiskavo upokojenih admiralov zaradi suma »sporazuma o kaznivem dejanju zoper državno varnost in ustavni red.«

Eden od desetih pridržanih osumljencev je bil Cem Gurdeniz, ki je bil opisan kot oče turške sporne nove pomorske doktrine, znane kot »Modra domovina.«

Ta doktrina je postala pomembnejša, zlasti med lanskimi napetostmi med Grčijo in Turčijo zaradi raziskovanja plina Ankare v vzhodnem Sredozemlju.

Trdi, da ima na razočaranje Aten Turčija pravice do bistvenih morskih meja, vključno z vodo, ki obkroža nekatere grške otoke.

Turški uradniki so se na pismo odzvali jezno in trdili, da gre za poziv državnemu udaru.

»Navedba svojih misli je eno, priprava izjave o puču pa druga,« je v nedeljo dejal predsednik parlamenta Mustafa Sentop.

Državni udari so v Turčiji občutljiva tema, saj je vojska, ki se že dolgo vidi kot porok sekularne ustave države, med leti 1960 in 1980 izvedla tri puče.

Leta 2016 je bil tudi poskus strmoglavljenja predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, za katerega so bili v vojski krivi pripadniki muslimanskega pridigarja s sedežem v ZDA Fethullah Gulen.

Konvencija iz Montreuxa zagotavlja prost prehod skozi Bosporsko in Dardanelsko ožino civilnih plovil v času miru in vojne.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button